Kabeh roso lan warna, iki minangka gastronomi Peru sing enak

rsz_ceviche

Ceviche

Gas gastronomi Peru dianggep minangka salah sawijining jinis variasi budaya paling gedhe ing saindenging jagad amarga asil gabungan saka macem-macem bahan lan budaya kayata Spanyol, Italia, Afrika, Jepang utawa Cina, sing mesthi wae kita kudu nambah Inca. Macem-macem sajian kasebut lair kanthi miscegenation lan tuwuh nalika para imigran saka Eropa, Asia lan Afrika teka ing plabuhan Callao.

Nanging apa sing dadi sebab ing gastronomi Peru? Kanggo ngerteni, sampeyan kudu seneng budaya, sejarah, tradhisi lan rasa sing ana gandhengane karo masakan lokal. Saka ceviches paling gampang nganti proposal sing paling canggih saka restoran sing misuwur.

Sadurunge sadurunge wates ana, Peru minangka papan sing akeh panganan sing saiki dadi bagean saka panganan ing pirang-pirang negara.

Ing Peru ana ewu macem-macem kentang lan ubi jalar, kayata tomat lan jagung, uga nem atus jinis buah sing asale saka bumi iki. Pantry sing kaya ngono nyebabake proposal gastronomi sing unik, macem-macem lan menarik.

Sajrone masakan Peru bisa dibedakake: masakan Andes (sing isih njaga masakan sing digawe nganggo bahan pra-Inca), masakan pesisir (tanggal jaman wakil kerajaan) lan masakan Amazon (kaya umume ora dingerteni) .

Masakan Andean

rsz_pachamanca

Pachamanca

Peradaban Inca mrentah ing Amerika Selatan miturut kesaksian saka para penakluk kayata Francisco Pizarro lan ahli sejarah wektu kasebut. Kekuwatane mutlak lan papan dununge utama Incas ana ing Cuzco, mulane Peru duwe peran dhasar ing jinis gastronomi babagan negara kayata Kolombia, Ekuador utawa Bolivia.

Dataran tinggi Peru identik karo macem-macem lan masakan Andean akeh ing lollipop, sup, daging lan panganan cuci mulut sing apik banget adhedhasar jagung, susu lan woh-wohan. Produk kasebut duweni nilai nutrisi sing dhuwur lan pedunung kuno ing Peru ngerti cara nggabungake kanggo nggawe rasa sing sugih tanpa kelangan sifat alami. Kanggo nggayuh iki, oven sing digawe geni kayu lan pot lempung minangka bagean saka kawicaksanan Inca kanggo ngreksa nutrisi ing panganan.

Daging, pari-parian, umbi lan jamu minangka dhasar tradhisi gastronomi lan bahan-bahan kasebut digawe saka masakan pachamanca, pataca, puka pedhes, chochoca lan chairo. 

Makanan penutup ditondoi kanthi nggunakake jagung, susu lan sawetara woh-wohan saka dhuwur. Chapana, quesillo karo madu, cocadas, manjarblanco lan jeli (permen blackberry lan elderberry) katon luar biasa. Minangka kanggo omben-omben alkohol, arwah seni, anggur lan cider sing paling akeh dipasarake karo chicha jagung.

 

Masakan pesisir

Sup udang

Sup udang

Babagan masakan pesisir Peru, digawe saka macem-macem masakan lan spesies, ing antarané yaiku masakan laut lan masakan Kreol.

Karakteristik utama masakan pesisir yaiku campuran bahan, macem-macem lan presentasi warna-warni sajian. Saben wilayah pesisir adaptasi karo masakan kanggo produk sing ditawakake banyu asin lan legi (ing antarané biasane Kali Amazon lan Danau Tititaca sing asile).

Iklim sing anget ing pesisir sisih lor Peru nyedhiyakake rasane para pengunjung sing maneka warna panganan laut lan iwak sing nyenengake langit-langit sampeyan. Cara sing enak kanggo ngrasakake macem-macem rasa ceviches, sajian adhedhasar iwak mentah sing dibumbui karo jus jeruk nipis lan saus ketumbar sing dadi panganan paling populer ing negara kasebut internasional.

Piring liyane misuwur kayata udang, panganan khas saka departemen Arequipa digawe iwak, urang, kentang, susu lan cabai. Ing Peru ana macem-macem jinis lollipop kayata lollipop buncis, chupe Zapallo utawa lollipop Olluquito.

Minangka kanggo panganan cuci mulut, masakan pesisir duwe luwih saka 250 jinis panganan cuci mulut tradisional biasane diwiwiti ing kutha-kutha pesisir wiwit jaman Viceroyalty ing Peru, kayata desahan a Lima, picarones, nougat utawa mazamorra ungu, lan liya-liyane. .

Masakan ing Amazon

Barboro barbecue liwat Made in Tingo María

Barboro barbecue liwat Made in Tingo María

Masakan Amazon saka Peru nampani kita karo pasugatan sing eksotik. Basis yaiku produk sing dipikolehi langsung saka alam kayata jantung klapa, pisang, pari, iwak utawa unggas. Nanging, daging liyane kayata wedhus utawa daging babi dikonsumsi.

Sawetara sajian sing paling misuwur ing masakan Amazon Peru yaiku tacacho, juanes, asado de picuro, apichado utawa patarashca. Minangka kanggo duduh kaldu, inchicapi (pitik rebus kacang, ketumbar lan yucca) lan kaldu carachama (digawe karo iwak lan dipangan nganggo gedhang lan ketumbar) katon meneng.

Minangka kanggo omben-omben, jus buah seger kayata aguajina lan cocona, uga ombenan liyane kayata masato, chuchuhuasi, uvachado lan chapo, disiyapake karo gedhang utawa susu.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*