Gastronomi Filipina

Salad Filipina

Gastronomi Filipina minangka seperangkat kebiasaan kuliner sing ana gandhengane karo penduduk Filipina, masakan iki dipengaruhi banget karo masakan Asia Tenggara lan sawetara Eropa kayata masakan Spanyol. Minangka aturan umum, masarakat Filipina biasane duwe telung panganan saben dinan: almusal (sarapan), tanghalian (nedha awan) lan hapunan (nedha bengi). ditambah jajanan sore sing diarani cemilan. Sanajan bisa mangan 6 kali saben dina.

Maksudku, ing Filipina, panganan lan kabeh panganan sing ana gandhengane ora mung karo panganan lan maknane, nanging uga bagean, budaya lan kabeh adat istiadat.

Pengaruh Pra-Hispanik

Piring panganan Filipina

Pengaruh pisanan ing Filipina, ing jaman pra-Hispanik, bisa ditemokake nalika nyiyapake panganan tartamtu kanthi masak ing banyu, kukus, utawa panggang. Cara kasebut ditrapake kanggo macem-macem panganan wiwit saka carabao (kebo banyu), sapi, pitik lan daging babi, nganti kerang, iwak, moluska, lsp. Wong Melayu ngolah pari ing Asia wiwit taun 3200 SM. C. Rute perdagangan ing jaman pra-Hispanik digawe karo China lan India ngenalake panggunaan toyo (kecap) lan patis (saus iwak) menyang panganan Filipina, uga metode tumis lan nyiyapake sup gaya Asia.

Tekane wong Spanyol

Tekane wong Spanyol nyebabake sawetara adat kuliner diganti, ngenalake mrica cabai, saos tomat, jagung lan metode tumis karo bawang putih sing diarani rebus, sing saiki bisa ditemokake kanthi tembung ing masakan Filipina.. Pelestarian sawetara panganan nganggo cuka lan rempah-rempah saiki digunakake lan minangka cara sing dikenalake dening Spanyol ing masakan lokal..

Ana adaptasi kanggo masakan Spanyol ing masakan Filipina lan misuwur banget, kayata paella, sing ing versi Filipina kalebu jinis beras Valencian, versi chorizo, escabeche lan adobo lokal.

Pengaruh Cina

Panganan Filipina

Sajrone abad kesembilan belas, masakan Tionghoa wiwit menehi pengaruhe ing bentuk toko roti utawa mi sing wiwit digawe ing saindenging wilayah kasebut. Dadi kadang-kadang jeneng kasebut dicampur kanthi cara iki sing duwe arroz caldo (beras lan pitik ing duduh kaldu) lan morisqueta tostada (istilah lawas kanggo sinangag utawa nasi goreng).

Munculé budaya liya

Wiwit wiwitan abad kaping XNUMX, tampilan budaya liya nggawa gaya liyane lan mulane, saiki, pengaruh masakan Amerika, Prancis, Arab, Italia lan Jepang katon apik, uga nggawe proses kuliner anyar.

Panganan ing Filipina

Tusuk sate Filipino

Kaya sing sampeyan kira-kira, wong Filipina seneng mangan mula bisa mangan 3 nganti 6 kali dina, paling ora 3 panganan lengkap lan 2 cemilan. Panganan lengkap biasane kombinasi nasi (kukus utawa goreng) lan paling ora siji panganan. Sega goreng biasane disajikake nalika sarapan.

Cara masak sing paling umum ing Filipina yaiku adobo (masak kecap, bawang putih, lan cuka), sinigang (digodhog nganggo alas asam), nilaga (rebus bawang), ginataan (dimasak nganggo santen), lan pinaksiw (dimasak ing jahe lan cuka), kabeh nggunakake salah sawijining panganan ing ngisor iki: daging babi, daging pitik, daging, iwak lan kadang sayuran.

Provinsi beda ing Filipina duwe spesialisasi lan pasugatan dhewe-dhewe sing disenengi lan disenengi dening saben pedunung kanggo turis sing teka. Enak-enak daerah iki biasane disiapake sajrone festival kasebut (festival utama kanggo ngurmati wong suci) lan sawetara dadi sumber penghasilan utama kanggo lokalitas sing malah diekspor menyang negara liya.

Panganan ing dalan

Yen sampeyan menyang Filipina, sampeyan bakal weruh akeh PKL sing adol mais (daging jagung manis), daging babi panggang, pitik lan pisang, chicharrón (kulit babi utawa kuping, kulit pitik utawa daging organ), bal cumi, iwak, cumi, endhog, kacang , Balut sing misuwur (embrio bebek masak sing dianggep enak), endhog rebus, roti lapis ... lan liya-liyane.

Panganan ing kios-kios ing dalan luwih murah tinimbang yen sampeyan menyang restoran, nanging higienitas panganan bisa uga dikarepake. Dadi, yen sampeyan ngurmati kesehatan, sampeyan luwih seneng menyang papan sing luwih tenang kanggo nyoba panganan sing anyar lan beda-beda.

Apa sampeyan ngerti apa sing diarani Pulutan?

Piring panganan Filipina

Pulutan minangka panganan sing dipangan nganggo omben-omben alkohol. Meh kabeh sing bisa ditemokake ing menu restoran sing bisa dituku nalika ngombe alkohol. Pulutan sing paling populer yaiku kentang goreng karo saos tomat, sosis, baboy tokwa't (kecap lan tahu goreng), kikiam, iwak, cumi utawa bola pitik, pitik goreng, cumi goreng sing adonan (cincin cumi-cumi) lan akeh panganan liyane.

Kanggo njupuk akun

Yen sampeyan lelungan menyang Filipina, sampeyan kudu ngerti manawa gastronomi beda karo sing biasa ana ing negara sampeyan, nanging kanthi pikiran sing mbukak sampeyan bisa uga bisa seneng lan malah mbaleni. Kajaba iku, sampeyan uga bisa nemokake sajian gastronomi sing disenengi para turis, panganan laut, panganan vegetarian, akeh woh-wohan lan panganan sing bisa ditemokake ing supermarket sudhut.

Sing penting banget nalika lelungan menyang Filipina yaiku sampeyan ngerti endi sing kudu dipangan, elinga yen kebersihan ing kios-kios ing dalan ora enak lan sampeyan bisa nandhang penyakit gastrointestinal. Sampeyan luwih mbayar mbayar luwih akeh lan mangan panganan sing berkualitas. Yen sampeyan nginep ing hotel, aku menehi saran sadurunge metu mangan utawa mangan awan ing kutha, takon marang manajer hotel babagan saran babagan papan sing populer kanggo mangan utawa mangan lan para turis sing sadurunge wis kepenak. Aja lunga dhewe tanpa ngerteni papane, kaya ing kabeh papan, yen sampeyan pengin mangan regane dhuwit, sampeyan kudu ngerti tujuane.

 

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*