Kurang kesadharan nggawe Nazca ing bebaya

manuk lair

Ing Peru, ing antarane kutha-kutha Nazca lan Palpa, salah sawijining misteri arkeologi sing paling populer ing kabeh jaman wis ana. Ing ara-ara samun iki, ana set geoglif raksasa mung katon saka dhuwur tartamtu, sing wujud tokoh kewan, manungsa lan geometris. Dheweke digawe dening budaya Nazca antara 200 SM lan 600 Masehi lan wiwit arkeolog wiwit sinau ing taun XNUMX-an, puluhan teori babagan asal usul lan maknane muncul, sanajan isih misteri.

Garis Nazca minangka harta nasional kanggo Peru lan dheweke njaga kanthi semangat. Nanging, Nazca ora aman saka kabeh bebaya sing ngancem. Tapak sikil ing wilayah kasebut, amarga materi lan kahanan cuaca, tetep ditandhani nganti ewonan taun lan karusakan nyata sing digawe ora bisa diatasi maneh.

Sayange, kurang kasadharan babagan sensitivitas papan kasebut ing taun-taun pungkasan nyebabake sawetara tumindak sing banget nyebabake Nazca.

greenpeace ing Nazca

Kerusakan sing digawe ing Nazca

Sing paling anyar lan paling ngrusak kedadeyan ing wulan Januari pungkasan, nalika sopir saka perusahaan transportasi ngakses Nazca Pampas, sanajan ana pratandha sing menehi peringatan liyane lan nyebabake kerusakan parah. ing situs arkeologi ing wilayah udakara 100 meter. Akibate, jejak jero isih ditinggalake ing lemah sing nyebabake telung tokoh umur sewu taun sing ditarik ing wedhi.

Jebule wong kasebut ora ngerti kondisi patrimonial wilayah kasebut lan mlebu ing Nazca Pampas amarga kendharaane ngalami masalah ban. Nanging, Menteri Budaya Peru nglaporake manawa kriminal kasebut bakal nyalahake sopir kasebut ing sawijining pernyataan.

Nanging Garis Nazca sadurunge wis rusak. Ing 2014, sajrone Konferensi Iklim PBB sing dianakake ing Lima, aktivis saka organisasi Greenpeace ngakses wilayah kasebut, lan ing wilayah sing ana geoglyph hummingbird, dheweke nempatake sawetara huruf raksasa kanthi pesen “Wayahe ganti! Masa depan bisa dianyari. Greenpeace. " mung katon saka langit. Sawise rame, Greenpeace nyoba njaluk ngapura amarga kerusakan situs kasebut, sing wis ora bisa diatasi.

Setahun mengko, ing September 2015, sawijining subyek ngakses papan kasebut lan nulis jenenge ing salah sawijining geoglif. Wong kasebut dicekel dening para waspada sing tanggung jawab nglindhungi Nazca lan diwenehake menyang penuntutan.

laba-laba nazca

Hipotesis babagan Nazca, apa asale?

Wiwitane, para arkeolog nganggep manawa garis-garis Nazca mung dalan sing sederhana, nanging suwe-suwe teori liyane entuk kekuwatan sing nggawe "papan pangibadah" digawe kanggo nyenengake dewa ing dhuwur.

Dina iki kita ngerti manawa wong-wong Nazca nggawe geoglif kanthi nyopot watu kasebut saka ndhuwur supaya wedhi putih ing ngisor bisa dideleng. Kajaba iku, thanks kanggo sawetara peneliti saka Universitas Yamagata ing Jepang, kita ngerti manawa ana papat macem-macem jinis tokoh sing bisa klompok bebarengan ing macem-macem rute kanthi tujuan sing padha: kutha Cahuachi pra-Inca. Dina iki mung ana siji piramida sing isih ana, nanging sajrone masa jabatan kasebut dadi pusat ziarah tingkat pertama lan ibukutha budaya Nazca.

Miturut arkeolog Jepang, tokoh-tokoh Nazca dibangun paling ora rong budaya sing beda kanthi teknik lan pralambang sing beda, sing bisa dideleng ing geoglif sing nglacak dalan saka wilayah asale menyang kutha Cahuachi.

Dheweke uga nemokake manawa gambar kasebut diganti utamane ing wilayah sing paling cedhak karo Lembah Nazca lan rute sing tekan kana menyang Cahuachi. Ing wilayah kasebut ana gaya gambar sing beda-beda, sing ditondoi ing ndhuwur kabeh kanthi nuduhake makhluk lan kepala supranatural kaya trofi. Klompok geoglif katelu sing bisa uga digawe dening kalorone klompok ditemokake ing dataran tinggi Nazca, papan sing ana ing antarane loro budaya kasebut.

lair manungsa

Miturut arkeolog Jepang, panggunaan tokoh-tokoh Nazca saya suwe saya suwe. Wiwitane digawe kanthi sebab ritual, nanging mengko diselehake ing sadawane dalan sing nuju Cahuachi. Beda karo apa sing dianggep sawetara, jebule tokoh-tokoh kasebut ora digunakake kanggo menehi tandha dalan ziarah, amarga mesthine kudu ditandhani kanthi apik, nanging kanggo menehi tampilan, uga menehi makna ritual.

Nanging, akeh wong sing nyoba menehi wangsulan babagan makna garis Nazca lan ana sawetara teori babagan asal-usul kasebut. Ahli matematika María Reiche mengaruhi Paul Kosok kanthi nemokake hipotesis manawa gambar kasebut duwe arti astronomi. Para arkeolog Reindel lan Isla nemokake luwih saka 650 situs lan wis bisa nglacak sejarah budaya sing ngasilake gambar kasebut. Penyediaan banyu penting banget ing wilayah kasebut amarga dadi ara-ara samun. Gambar kasebut mbentuk lanskap ritual sing tujuane kudu ningkatake panjaluk para dewa banyu. Arkeolog nemokake senar lan saham sing dilacak wong-wong kasebut.

Gambar Nazca

Apa sing diwakili Garis Nazca?

Gambar Nazca geometris lan kiasan. Ing klompok figuratif, kita nemokake kewan: manuk, kethèk, laba-laba, segawon, iguana, kadal lan ula.

Umume gambar digawe ing permukaan sing rata lan mung ana sawetara ing lereng bukit. Meh kabeh tokoh sing dilebokake nggambarake tokoh manungsa. Sawetara dilantik nganggo telu utawa papat garis vertikal sing bisa makili wulu saka hiasan kepala upacara (sawetara mumi Peruvian nganggo hiasan emas lan wulu).

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*