Saluran air Segovia

Saluran air Segovia

Filsuf María Zambrano biyen ujar manawa "ing Segovia, cahya ora mandhuwur saka langit, nanging digambar saka kutha kasebut dhewe" lan dheweke bener. Kutha Castilian ngemot sejarah lan monumen sing apik banget supaya pesona kasebut ora bisa ditemokake.

Bayangan Segovia digawe dening saluran air Romawi sing misuwur wiwit abad kaping XNUMX sajrone pamrentahan Kaisar Trajan. Nanging, populasi iki asale saka Celtiberia, sanajan tapak Romawi minangka bobot paling gedhe saiki amarga ikon kasebut wis digawe.

Asal saka saluran air

Jeneng kasebut yaiku gabungan saka rong tembung Latin aqua (banyu) lan ducere (kanggo nyopir). Dumunung ing tengah kutha, saluran air dibangun ing abad kaping XNUMX kanggo nggawa banyu saka Sierra de Guadarrama menyang kutha kasebut. Sadurunge dibangun, para insinyur Roma kudu nindakake studi babagan medan, ketimpangan lan kemungkinan rute banyu.

Karo Plaza de la Artillería ing sisih tengen lan Plaza del Azoguejo ing sisih kiwa, kayane saluran banyu mbagi Segovia dadi loro. Nanging sejatine, konstruksi monumental kasebut urip bebarengan karo arsitektur kutha liyane, ing Katedral, tembok lan Alcazar kudu kasebut khusus. Ing Walikota Plaza, kita bisa nemokake sisa-sisa grinding saka jaman Romawi, sing digunakake kanggo mbasmi kotoran saka banyu.

Alun-alun Azoguejo

Karakteristik saluran air Segovia

Fungsi saluran banyu yaiku mindhah banyu mulia saka spring Fuenfría, sing adohé 17 kilometer, menyang Segovia. Kanggo iki, karya rekayasa Romawi monumen iki dibangun kanthi dhuwure meh 30 meter lan 167 lengkungan sing nggunakke ketimpangan lahan ing sadawane 16.222 meter kanggo nyuplai populasi.

Konstruksi dipérang dadi telung bagean: Area ekstra-kutha (ing endi banyu diklumpukake), area peri-urban (bagean saluran banyu sing nggawa banyu) lan wilayah kutha (ing endi banyu kasebut digawa lan disebarake menyang tujuane).

Sawise tekan Segovia, banyu kasebut diklumpukake ing wadhuk sing diwenehi jeneng 'El Caserón' lan liwat sistem distribusi sing canggih digawe karo kothak sing dipérang, banyu diwenehake menyang sumber lan sumur omah pribadi.

Opo maneh Saluran banyu Segovia duwe sekitar 15 kilometer pipa bawah tanah, ing antarane tangkapan ing dhasar Sierra de Guadarrama lan pinggiran kutha, ing endi kanal kasebut muncul ing lengkungan udakara 800 meter.

Nanging banyu ora mung asale saka Sierra de Guadarrama nanging uga blok watu granit sing digunakake kanggo pambangunane.

Nalika mikirake karya teknik sipil sing kuna lan apik banget, akeh sing kepengin weruh kepiye bisa nyoba wektu kanthi kondhisi sampurna. Bangsa Roma ora nyulam tanpa benang lan saluran saluran banyu digawe saka 120 pilar sing nyengkuyung 167 lengkungan sing digawe saka abu-abu sing digandhengake tanpa jinis mortir. Dheweke didhukung dening panelitian sing sampurna babagan meksa push antarane blok watu!

Ing taun 1999 diumumake minangka Monumen Sejarah Sipil Internasional Teknik Sipil, dening ASCE (American Society of Civil Engineers).

Saluran air Segovia

Dienggo nganti saiki

Bangsa Roma nggawe karya seni kaya dene saluran banyu sing digunakake nganti saiki kanthi owah-owahan suwene pirang-pirang abad.

Mung sajrone serangan Muslim ing Segovia ing taun 1072, udakara 36 busur ngalami rusak. Kerusakan kasebut dibalekake dening Fray Juan de Escobedo ing abad kaping XNUMX.

Wiwit wiwitan, ana rong ceruk ing saluran banyu sing bisa uga ana dewa-dewa kafir nanging diganti karo gambar San Sebastián lan Prawan nalika jaman Raja-raja Katulik. Ing ceruk kasebut ana legenda ing huruf prunggu sing nuduhake pangembangan saluran air, sing mung ana jejak prasasti saiki.

Legenda saluran air Segovia

Legenda iki ngandhani yen ana bocah wadon adol jiwane marang setan minangka imbalan pambangunan saluran air supaya ora saben dina munggah-mudhun saben dina kanggo njupuk banyu ing pucuk gunung.

Sétan nampa kesepakatan kasebut nanging kanggo njupuk jiwane bocah wadon sing kudu dirampungake sadurunge jago kluruk ing wayah esuk, sing dheweke durung entuk lan bocah wadon kasebut nylametake nasib sing ora apik.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*