Acropolis, apa iku

Acropolis saka Athena

Kita kabeh wis krungu saka Acropolis saka Atenas. Kita malah wis maca babagan iki lan ngunjungi. Nanging, sampeyan kepingin weruh apa sebabe ana lan apa fungsine. Ing artikel iki, kita bakal nerangake kabeh sing perlu kanggo ngerti bab a acropolis, apa iku Lan peran apa sing dimainake ing jaman kuna? Banjur, kita bakal pitutur marang kowe bab sawetara sing paling misuwur.

Acropolis Iki tegese "kutha ing ndhuwur" ing basa Yunani. Lan, pancen, iku wilayah paling dhuwur ing kutha-kutha Hellenic. Pedunung primitif manggon ing bagean sing dhuwur lan curam kanggo nglindhungi awake dhewe saka serangan mungsuh. Swara wektu, kutha ditambahi menyang wilayah ngisor. Nanging pedunungé njaga acropolis kanggo ngungsi nalika perang nglawan wong liya polisi tanggane Nanging, amarga kahanan sing istimewa lan umure, dheweke manggon bangunan paling lambang lan iku panggonan rapat-rapat penting. Sawise kabeh babagan acropolis wis diterangake, apa iku lan apa digunakake, kita bakal nuduhake sawetara sing paling penting.

Acropolis saka Athena

Acropolis saka Athena

Acropolis saka Athena

Tanpa mangu, iku paling misuwur ing donya. Saben taun ditekani jutaan turis sing bali kepincut karo keagungane. Ing kasus kasebut, ana ing bukit sing dhuwure satus seket meter. Minangka penasaran, kita bakal pitutur marang kowe sing uga dikenal minangka Crecopy, kanggo ngurmati raja Athena pisanan: Crecope ula legendaris.

Amarga asal-usul Acropolis Athena iku kuna. Ing kasunyatan, dikenal, saka tinggalan ditemokaké, sing ana kuna mycenaean ing millennium kapindho sadurunge Kristus lan kuna liyane, kira-kira, ing abad kaping enem sadurunge jaman kita. Nanging, sing kita kenal saiki kalebu ing tataran klasik saka peradaban Hellenic. Adhedhasar sing sadurunge, iki direkonstruksi dening Perikel (495-429 SM), sing masrahake konstruksi kasebut marang seniman penting kaya sing gedhe Phidias, Pencipta patung Parthenon sing misuwur. Lan iki ndadékaké kita ngomong babagan konstruksi sing paling lambang.

Parthenon

Parthenon

Parthenon misuwur ing Acropolis Athena

Kita mung miwiti karo karya gedhe iki. Arsitek sawijining padha Callicrates e Ictinus, sing bisa uga nggunakake dhasar candhi lawas sing diarani Hecatompedon. Dumunung ing area sing kira-kira pitung puluh nganti telung puluh meter lan diubengi dening kolom sing dhuwure luwih saka sepuluh. Uga, iku ing plinth sing diakses dening telung langkah.

Ing njero, dipérang dadi rong kamar mandiri. Ing sisih wétan luwih gedhe lan kolom Doric sing padhet misahake telung naves. Kajaba iku, iku sing manggon ing patung misuwur saka athena digawe dening Phidias ing emas lan gadhing. Kanggo bagean, sisih kulon nduweni kolom Ionic lan ditakdirake kanggo nyimpen bandha dewi. Nanging, candhi iki biasane Doric, sanajan ana siji unsur asli sing luar biasa.

Kita ngomong karo sampeyan frieze gedhe sing ana ing tembok kapal. Nganti saiki, ora ana bangunan Doric sing nggunakake papan kasebut. Ing kasus apa wae, frieze minangka salah sawijining karya agung Phidias. Sadawane satus sewidak meter dawane, dheweke ngukir total 378 tokoh manungsa lan 245 kewan ing marmer.

Erechtheion saka Acropolis

Erechtheum

ereksi kasebut

Kanthi tribune sing misuwur (utawa stoa) dicekel enem patung caryatids, minangka bangunan liyane sing paling misuwur ing Acropolis. Iku candhi sing dikhususake kanggo para dewa Poseidon y Athena, nanging uga marang raja mitos ing Athena erectus, mula jenenge.

Bangunan kasebut digandhengake karo arsitek Menesikel, sing ngetutake urutan Ionic kanggo mbangun ing marmer saka Gunung Pentelico. Iki dimaksudaké kanggo nyimpen sawetara peninggalan paling terkenal kanggo Athena. Antarane wong-wong mau, ing Paladium, patung kayu Athena sing, miturut legenda, tiba saka langit. Raja-raja uga dikubur ing kana Crecope lan duweke dhewe erectus. Malah putri kang pungkasan, PandosusWis kapel.

Konstruksi liyane saka Acropolis Athena

Kuil Athena Nike

Kuil Athena Nike

Ana akeh bangunan penting liyane ing Acropolis, wiwit karo Propylaea, kang, karo enem kolom Doric gedhe sawijining, kawangun ngleboke menyang pager. Sampeyan uga kudu ngunjungi Kuil Athena Nike, karya saka Callicrates lan karo friezes sawijining darmabakti kanggo Medical Wars; ing papan suci Artemis Bauronia, karo telung puluh wolung meter gallery dawa sing mapan reproduksi tembaga saka Jaran Troy, lan kolosal portico saka eumenes, dibangun ing awal abad kaping XNUMX SM.

Nanging, ndhuwur kabeh, iku highlights ing teater dionysus, dianggep paling tuwa ing donya. Wis pitung puluh wolung undakan dipisahake dening aisle bunder lan galeri kanggo panguwasa. Ing ngarepe ana orkestra lan, sabanjure, proscenium, platform dawa ing ngendi para aktor bener-bener kerja. Pungkasane, ana ing mburi panggung, sing ana ing mburi panggung. The dramawan Yunani gedhe, saka bajing munggah Aristophanes, liwat Sophocle y Euripides.

Acropolis saka Korintus

Acropolis saka Korintus

Akropolis Korintus

Sanajan ora kaya sing ana ing Athena, nanging uga penting banget ing jaman kuna. Iki minangka salah sawijining acropolis paling gedhe ing Yunani. Asal-usulé bali menyang pungkasan abad kaping XNUMX sadurunge Kristus lan ditemokake ndominasi kutha saka gunung sing dhuwuré meh nem atus meter. Nanging, akeh sing bisa dideleng ing kono dudu jaman Yunani utawa Romawi, nanging abad pertengahan.

Nanging, dhasar tetep candhi aphrodite, bangunan paling penting ing Komplek. Ing njero, ana reca dewi lan liya-liyane Eros y Helios, iki pelindung pungkasan Korintus. Nanging, kang rampung ora kejawab ing Sisypheus, a tholos utawa tugu setengah bunderan sing mbokmenawa darmabakti kanggo Zeus oke Ares.

Nanging wis ketemu banyu mancur Pyrenees, iku bener sing ing kubah Romawi. Ketoke, ing jejere dheweke ana reca dewa Apollo lan, miturut legenda, ing kene sing Bellerophon bisa tame jaran Pegasus.

Aso Acropolis

Teater Aso

Teater Aso Acropolis

Nalika peneliti wiwit nyinaoni fungsi sajarah saka acropolis, apa iku lan apa kang digunakake kanggo, padha rauh temen maujud sing penting banget ing planning kutha kutha. Yunani Klasik. Iki uga bisa dideleng ing akropolis Aso, kutha sing saiki dadi milik Turki, nanging sing, ing Antiquity, ana Helena.

Ketoke, uga didegaké ing abad kapitu sadurunge Kristus, nanging, ing kasus iki, dening pemukim Aeolian saka Mytilene. Nanging, ora digali nganti pungkasan abad kaping XNUMX dening para arkeolog Amerika Utara. Joseph Thacher y Francis H Bacon. Iki njupuk akeh bêsik ketemu ing Museum of Fine Arts, Boston. Nanging, sampeyan bisa ndeleng liyane ing Louvre lan ing Museum Arkeologi Istanbul.

Nanging, bali menyang acropolis Asos, ana sampeyan isih bisa ngunjungi Sisa saka candhi athena, kanthi gaya Doric, tembok kuna, nekropolis, gimnasium lan teater Romawi. Sampeyan uga bisa ngunjungi agora, sing wis a stoa utawa tribun karo kolom, lan bouleuterion. Sing terakhir minangka papan ing ngendi para warga utama ketemu kanggo mutusake masalah umum sing penting. Mulane, iku bakal padha karo kongres wakil saiki, amarga padha kutha-negara.

Acropolis saka Pergamon

Acropolis saka Pergamon

Akropolis Pergamon

Uga iki kutha Yunani kuna dina belongs kanggo Turki. Lan, merata, ing kono sampeyan bisa ndeleng acropolis penting, dadi luwih Warisan Donya. Sumbu tengahe yaiku Kuil Athena Nikephoros, dibangun ing ngisor canon saka Doric. Ing jejere dheweke ana Biblioteca, kang, ing wektu sawijining, ana paling gedhé kaloro ing donya dikenal sawise sing saka Alexandria. Lan, ing sisih lor, ana ing Royal Palace jejere arsenal lan barak.

Nanging, ing sisih kidul ana ing misbyah zeus kang, tanpa mangu, ana monumèn spektakuler. Dawane 36 meter lan ambane 34 meter lan diakses dening tangga gedhe. Kajaba iku, kolom padhet ndhukung langit-langit, dihiasi karo frieze sing makili perang antarane dewa lan raksasa.

Kajaba iku, acropolis ing Pergamon wis gedhe Teatro Iku omah sepuluh ewu wong. Ing miring 38 meter ana 68 baris bangku. Lan, ing sisih ngisor, disambungake menyang teras sing apik banget sing digunakake kanggo mlaku-mlaku.

Ing sisih liya, sanajan ora ana maneh menyang acropolis, yen sampeyan ngunjungi, kita uga menehi saran supaya pindhah menyang Asclepion, sing kira-kira patang kilometer saka kutha. Minangka jeneng nuduhake, iku candhi darmabakti kanggo dewa Kedokteran (Asclepius). Mulane, sarjana saka disiplin iki ketemu ana, kalebu misuwur Galen. Kajaba iku, cedhak banget ana candhi cilik liyane sing didedikake Telesforo, higieia y Panacea, putra saka Asclepius lan dewa cilik Kedokteran.

Ing kesimpulan, kita wis nerangake kabeh babagan acropolis, apa iku lan apa kang digunakake kanggo. Nanging kita uga wis nuduhake sawetara sing paling penting saka Antiquity yen sampeyan pengin ngunjungi. Nanging, kita kudu ngandhani yen, kanthi ekstensi, klompok bangunan kuno sing ditemokake ing sisih ndhuwur kutha kadhangkala diarani. Contone, sing saka Bratislava, Edinburgh o Konstantinopel. Watesan wektu wis njupuk tol ing acropolis, masterpieces kutha, nanging isih panggonan gaib. Wani lelungan menyang wong-wong mau lan sampeyan bakal nemokake sebabe.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*