adat Swiss

Alpen Swiss

ing adat Swiss Dheweke nanggapi, umume, kanggo tradisi Eropa Tengah utawa pribumi sing mengaruhi akeh aspek urip ing negara kasebut. Wilayah kasebut kalebu saka angon nganti festival liwat gastronomi, kabiasaan prilaku utawa musik.

Senadyan ukurane cilik, negara Swiss nduweni akeh adat istiadat sing diukir kanthi cara dadi pedunung lan, mbok menawa, bakal kaget sampeyan. Akeh sing umum ing Eropa liyane kayata ngrayakake natalDene liyane asline asli lan asale saka jaman biyen. Nanging, tanpa ado maneh, kita bakal nuduhake sampeyan sawetara adat paling aneh ing Swiss.

Adat Swiss: saka basa nganti gastronomi

Kita bakal miwiti demo babagan adat Swiss kanthi ngomong karo sampeyan babagan basa. Banjur kita bakal terus ndeleng aspek liyane kayata musik utawa pesta lan, pungkasane, kita bakal fokus ing gastronomi sing enak ing negara Swiss.

basa Swiss

basa Swiss

Wilayah basa ing Swiss

Amarga lokasi geografise, Swiss dadi papan sing beda-beda budaya Eropa. Mulane, ana telung basa resmi lan liyane sing diakoni sebagian sing nanggapi asal-usul populasi sing nyusun.

Basa mayoritas diarani Jerman Swiss, sing ngandika meh sewidak papat persen saka sawijining pedunung. Penting banget ing kanton lor, wétan lan tengah negara. Kajaba iku, umume jaringan radio lan televisi nggunakake.

Iku ngiring dening nomer pamicara dening francés, digunakake dening meh telung puluh sanga persen saka populasi lan mayoritas ing sisih kulon negara. Kajaba iku, ing wilayah saka Romandie dialek Franco-Provençal dilestarekake, kayata vaudois utawa neuchatelois.

Basa katelu ing Swiss yaiku italiano, kang digunakake dening limalas persen saka sawijining pedunung lan kang, logis, predominates ing sisih kidul negara. Ana uga dialek Lombard: ing tesis.

Penyebutan khusus kita kudu nggawe sampeyan aneh romansh. Iki uga minangka basa resmi, sanajan dokumen pemerintah ora dibutuhake kanggo nggunakake. Punika ngandika ing canton of Graubünden lan gunggunge wong sing nggunakake nuduhake 0,6% saka populasi. Sampeyan bakal kasengsem ngerti yen iku basa Romanesque sing ana hubungane karo Ladino lan Friulan sing dituturake ing Italia sisih lor, sanajan wis ngalami évolusi luwih fonologis tinimbang iki.

Musik khas saka adat Swiss

Tanduk Alpine

Macem-macem musisi tampil nganggo sungu alpine

Kita ora kudu ngandhani yen ing Swiss sampeyan krungu musik sing padha karo ing Spanyol, Francia utawa Amerika Serikat. Nanging, kaya negara-negara kasebut, uga duwe musik tradisional lan sampeyan bakal penasaran banget.

Instrumen par excellence negara iku telpon sungu alpine. Digawe saka kayu lan dawane antara 1,5 nganti 3.60 mèter, lurus lan ujungé suar. Iki ngetokake swara harmonis sing padha karo slompret, nanging asal-usule banget kuno.

Paling ora, wiwit abad kaping XNUMX, nalika digunakake kanggo nelpon sapi ing wilayah Alpine lan uga kanggo komunikasi antarane petani dhewe. Nanging uga digunakake kanggo napsirake lagu-lagu alpine tradisional lan, kanthi penasaran, nduweni persamaan karo instrumen liyane saka Pyrenees, Carpathians lan malah pagunungan Andes ing Amerika Kidul.

Ing sisih liya, wong Swiss uga duwe lagu tradisional. Iku sing misuwur tyrol. Iki ditondoi, kaya sing wis dideleng kaping pirang-pirang, kanthi owah-owahan dadakan ing nada, wiwit saka kurang nganti dhuwur ing wangun falsetto. Nanging, ora unik kanggo Swiss. Iki uga kalebu budaya Alpine ing umum, mula diinterpretasikake ing Austria, Italia sisih lor lan malah Jerman. Nanging, anehe, ana lagu-lagu sing padha karo Skandinavia utawa Afrika Tengah.

Perayaan, penting ing adat Swiss

Karnaval Basel

Karnaval Basel

Negara Swiss mengeti sawijining Preinan nasional 1291 Agustus. Iki mèngeti apa sing diarani Pakta Federal XNUMX, ing ngendi telung kanton sing ana sarujuk kanggo nggawe kahanan sing perlu kanggo manunggalaké minangka negara. Ing saindhenging wilayahe, acara perayaan dianakake. Nanging rasa penasaran saka perayaan kasebut yaiku diidini ngluncurake kembang api kanggo sapa wae.

Liyane prayaan penting banget ing Swiss wis apa karo transhumance saka sapi. Senajan, tenan, kita kudu pitutur marang kowe bab rong preian. Amarga kedadeyan ing awal musim panas lan musim gugur. Ing tanggal kapisan, para pangon nggawa sapi menyang gunung Alpine kanggo mangan kanthi bebas, lan ing kaping pindho, dheweke bali menyang kandang. Nanging, ing loro kasus kasebut, dheweke dihiasi kembang lan cowbells lan diarak ing prosesi.

Ing sisih liya, ing antarane adat Swiss uga ana perayaan liyane sing sifate lokal, nanging sing penting banget ing saindenging negara. Contone, iku kasus saka kepala angsa ing Sursse, sing kita ora bakal ngomong karo sampeyan luwih apik; saka Karnaval Basel utawa saka festival winegrowers ing Vevey, sing wis kalebu ing Warisan Budaya Intangible of Humanity dening UNESCO.

Kerajinan Swiss

Jam tangan swiss

jam saku Swiss

Bebarengan karo piso kanthong sing misuwur, negara Swiss nduweni industri bordir artisanal sing menarik. Iku misuwur sing saka St. Gall, sing tanggal bali menyang abad kaping pitulas lan stands metu utamané kanggo karya ing katun lan linen. Padha bisa ngandika saka Neuenburg bobbin renda lan industri sutra ing Zurich, wiwit ing XIV.

Beda iku Patung kayu tradisional Brienz, asil saka Museum Ukiran lan Patung Swiss, uga tembikar petani saka Berne, sing diwiwiti ing abad kaping XNUMX lan wis diakoni internasional.

Nanging, yen pakaryan Swiss stands metu kanggo soko, iku amarga jam tangane, sing wis dadi salah sawijining industri nasional negara. Nanging, iku dudu adat Swiss pribumi. Dheweke digawa menyang kutha Gin dening Huguenots sing ngungsi ing abad kaping XNUMX.

Kerajinan iki enggal nyebar menyang wilayah liyane kayata Neuenburg, ing ngendi kamulyan kayata jam tangan Taschenuhren utawa jam tangan pendulum digawe. Wiwit iku, Swiss wis mapanake awake dhewe minangka produsen potongan-potongan dhuwur iki, sanajan uga wis tekan tonggak sejarah kayata jam tangan anti banyu utawa jam tangan kuarsa pisanan. Dadi akeh prestise Swiss minangka tukang jam sing wis diusulake kanggo kalebu kerajinan ing warisan intangible manungsa.

Nanging, tradhisi liya saka negara Swiss sing lair bebarengan karo tukang jam tangan kurang dikenal. Kita ngomong babagan Pabrik automaton lan kothak musik. Wiwit taun 1770 para sedulur Jaquet-Droz Dheweke nampilake telung android sing kaget ing saindenging Eropa.

Kanggo bagean, kothak musik amarga Antoine favre, sing diwenehi ing 1796 kanggo Geneva Society of Arts. Nanging pabrikan kasebut langsung nyebar menyang wilayah kayata Salib Suci o Gin.

Gastronomi

Raclette

A piring saka raclette

Pungkasan, kita bakal mungkasi tur adat Swiss kanthi ngomong karo sampeyan babagan gastronomi. Babagan dheweke, kedadeyan sing padha karo sing diterangake babagan jam tangan. Iku misuwur ing saindhenging donya coklat ing saka negara Swiss.

Nanging, kaya sing sampeyan ngerti, produk iki teka saka Amerika ing abad kaping XNUMX. Ing kasus apa wae, coklat Swiss enggal entuk popularitas internasional amarga resep-resep kayata campuran karo susu Alpine, amarga Daniel peter, utawa coklat lelehdigawe dening Rodolphe Lindt.

Produk Swiss quintessential liyane yaiku keju. Varietas kasebut akeh banget supaya sampeyan bisa lelungan menyang negara kasebut (ana kira-kira patang atus seket). Akeh sing disalahake uga amarga susu sing apik banget saka kewan Alpine. Antarane keju sing paling populer ing negara kasebut yaiku Gruyere, aromatik Appenzeller utawa Sbrinz, tipe keren.

Saka produk iki teka salah siji saka masakan khas Swiss: ing fondue, sing ora liya mung keju sing dilebur sing dipangan kanthi dicelupake roti sing dicekel nganggo garpu khusus. Iki disedhiyakake ing pot keramik sing diarani caquelón. Sawijining jinis varian yaiku raclette, kang ngandhut, saliyane keju ilang, unpeeled kentang masak, bawang, cucumbers, cuka lan mustar.

Kanggo bagean, sing alplermagronen Iki minangka sajian sing kalebu kentang gratin, makaroni, bawang bombay, krim lan keju lan disuguhake karo hiasan apel sing disaring. Lan ing rösti Iki minangka omelet kentang, nanging tanpa endhog, amarga diikat karo pati saka umbi kasebut.

Kanggo sarapan Swiss, mbok menawa sing paling populer yaiku sing diarani birchermüesli, sing digawe saka jus lemon, susu kental, oats sing digulung, apel parut lan almond utawa hazelnut.

Kanggo bagean, sing zürcher geschnetzelte Iku daging sapi sing disajikake karo saus krim, jamur lan rösti. Lan ing bir Iku versi Swiss saka sosis Jerman. Babagan ombenan, ing Jus apel Iku banget populer lan uga cider lan anggur.

Ing kesimpulan, kita wis nuduhake sawetara saka adat Swiss. Nanging ana liyane sing penasaran banget kayata sing ana hubungane karo dheweke rasukan daerah; telpon preian panen, dina iki dikurangi dadi preian nalika sosis dipangan lan diombe anggur, utawa olahraga nasional sing khas ing negara kasebut: hornussen, kang kasusun, wiyar ngandika, mbuwang disk minangka adoh sabisa. Ngerti kabeh tradhisi negara Swiss iki, sampeyan mung kudu ngunjungi.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*