Alas Oma, alas kanthi seni

Kanca sing sinau seni ngandhani yen Alas Oma iku melu-melu. Aku ora ngerti babagan seni seni, nanging bisa uga ing pertengahan 80an, nalika Agustín Ibarrolla nggawe papan sing istimewa iki, tembung kasebut ora digunakake.

Ayo goleki dina iki tujuan sing apik ing Negara Basque lan yen kita mikir arep lelungan menyang Spanyol musim panas iki ... kepiye yen dikunjungi?

Alas Oma

Iki minangka karya seni lukis lan pematung Agustin Ibarrola. Ing Basque dikenal minangka Omako basoa lan iku alas cilik sing wit-witane dihias, dheweke duwe warna, sing ngidini, gumantung saka papan sing sampeyan mampir, wujud lan efek geometris beda, kalorone kewan saka Personas.

Agustín Ibarrola minangka seniman umur 89 taun, asli saka Vizcaya, sing karir kesenian wiwitane milih konstruktivisme. Ing taun 60-an, taun politik sing rame, dheweke aktif banget, dheweke dadi komunis, mula dheweke dipenjara ing pirang-pirang kesempatan. Dheweke ora nate mandheg nglukis lan dasawarsa iki nate ngarahake menyang lukisan sosial. Wis ana ing taun 80an, dheweke miwiti karo karya-karya sing diakoni kanthi jeneng «alas».

Ing kosakata seni apa sing ditindakake karo alas Oma kalebu ing Art Land, intervensi ruang alam. Alas iki Iki ana ing cadangan Biosfer Urdaibai, ing wilayah sing apik ing muara Kali Oka, ing wilayah Busturialdea. Dawane udakara 220 kilometer persegi lan sugih ing babagan ekologis. Mangkene kopine sing sederhana lan warna.

Ibarrola mikir alas Oma minangka tuladhane sesambungan intim antarane manungsa lan alam. Uga dikenal minangka alas Animasi lan kreasi digawe ing paruh pertama taun 80an. Ana total 47 karya seni ing antarane wit-witan sing dicet lan watu. Sampeyan bakal weruh endhas kewan warna-warni, pelangi, pit, mata, bocah, garis horisontal, garis vertikal, kurva lan diagonal, kabeh ana ing pirang-pirang warna sing kuat.

Kanggo mlebu alas, sampeyan mung kudu ngetutake rute menyang Cueva de Santimamiñe. Akses menyang guwa lan alas padha. Alas Oma cedhak banget karo parkir Lezika - Basondo, ing endi sampeyan bisa ninggalake mobil yen sampeyan duwe. Mlaku kira-kira 45 menit nganti tekan alas cilik, lan kabeneran saka tengah rute, medan wiwit mudhun lan sampeyan dadi kurang kesel.

Sawise ing alas, ana dalan sing nyebrang ing tengah lan ndadekake sampeyan ana ing lepen. Saka kene sampeyan bisa bali menyang Basondo liwat lembah utawa ngetik, sing dhewe papan sing apik.

Lukisan ing biru, abang, ijo, oranye, putih lan kuning Ana ing endi wae, umume wit-witan sing dihias yaiku wit pinus, lan nalika sampeyan ngadeg ing sawijining papan utawa sesanti beda. Nyatane, ing sawetara kasus, karya kasebut mung katon saka siji titik pengamatan, sing kebeneran ditandhani nganggo plak kuning ing lemah. Lan kadang-kadang, saka endi wae, sing katon minangka tokoh individu dadi gamelan warna-warni.

Kajaba iku, kita bisa nambah manawa dina sing sampeyan riko uga bakal menehi sumbangan: ora bakal awan nalika awan nalika sampeyan mandheg srengenge tinimbang awan, musim salju, kanthi wayangan, pedhut utawa peteng sing tuwuh.

Kanggo nindakake tur lengkap, ngetung udakara pitung jam nanging yen sampeyan ora nglampahi wektu kanggo mikir lan narjamahake pakaryan, sampeyan bakal luwih sithik. Saperangan, bisa uga. Nanging alas kasebut ana ing cadangan lan dadi papan sing apik banget yen mung bisa dideleng. Lan sampeyan mesthi bisa sedina muput ing njobo, metu ing wayah esuk, nedha awan lan awan.

Yen sampeyan pengin mangan ing restoran, sampeyan bisa nindakake ing Lezika Restaurant, mung satus meter saka area parkir. Bisa digunakake ing omah watu khas lan balkon kayu, lan nalika musim semi lan musim panas, ana puluhan kembang ing endi wae. Sampeyan ora mung bisa mangan awan, sore uga mangan sandwich, sandwich, lan nikmati bir lan jus beku.

Kita ngomong ing ndhuwur babagan Guwa Santimamiñe Lan sampeyan ora bisa ngunjungi Hutan Oma lan ora entuk kesempatan kanggo ngerteni. Apa dheweke situs arkeologi sing paling penting ing Negara Basque lan ditemokake ing taun 1916, ing iring gunung kidul Ereñozar.

Sisa pemukiman manungsa sing ditemokake ing kene kira-kira umure 14 ewu taun lan uga ana lukisan udakara umure padha. Kéwan lan tokoh sing béda-béda katon, kalebu wedhus pitu, enem jaran, 32 bison, rusa lan bruwang. Apik tenan!

Goa kasebut minangka bagean saka dhaptar Situs Warisan Dunia UNESCO wiwit taun 2008. Dheweke ditutup kanggo umum wiwit taun 2006 (sawise atus taun kunjungan tanpa gangguan), nanging kaya sing wis diandharake ing ndhuwur, ana tur khusus lan pandhuan sing mlaku sajrone setengah jam lan kalebu lawang mlebu padhepokan San Mamés sing saiki digunakake minangka pusat interpretasi lan kunjungan virtual.

Nalika dolan menyang alas Oma gratis lan gratis dolan menyang guwa kanthi pandhuan. Kabeh wis ditemtokake ing kantor pariwisata lokal lan luwih gampang ditindakake kanggo ngerti jadwal. Titik awal kunjungan yaiku kantor kasebut dhewe, nanging nuwun sewu aku ngandhani yen sampeyan mung bakal ngerti wilayah sing dikenal minangka lobi amarga bagean sing lukisan guwa ditutup supaya ora rusak. Oalah, ana tur virtual 3D sing fantastis.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*