Apa sing diarani fjords Norwegia?

Kabeh wong sing aku kenal sing wis lelayaran fjords norwegian dheweke wis gumun maneh. Alam minangka ekspresi sing paling apik lan medeni. Nanging apa sing diarani fjord, kepiye carane dibentuk, ciri khas apa, pira akehe, endi sing bisa dolan??

Kabeh pitakon kasebut dijawab dina iki ing artikel khusus babagan fjords Norwegia. Kanggo lelungan!

Fjords

Kaping pisanan, sampeyan kudu nerangake kanthi bener apa sing diarani fjord: iki minangka inlet segara sing sempit lan pesisir sing dibentuk nalika lembah digali kanthi total utawa sebagian dening banjir glasier. Yaiku, basa-basa glasier sing wiwit pirang-pirang abad nggawe lanskap. Banyu, nalika tekan suhu sing beku, nggawe akeh fraktur lan mbentuk lembah sing kecemplung kaya huruf U. Siji bagean ing ndhuwur banyu lan sisih liyane ing sangisore.

Fjords umume lagi jero bangetJembaré bisa luwih saka sewu meter, ndhaptar jerone penting ing sisih pesisir paling akeh. Fjords ditemokake ing endi biyen ana glasier mula ora ana ing saindenging jagad, nanging ing wilayah sing dhuwure dhuwur, luwih dhuwur tinimbang garis lintang 50 ing belahan langit sisih lor lan saka garis lintang 40 ing belahan bumi sisih kidul. Contone, ing Norwegia, utawa ing Chili, ing sisih liya.

Pungkasane, bagean fjord sing ngadhepi segara dikenal minangka "cangkeme fjord", lan sisih njero yaiku sisih ngisor segara. Yen formasi geologi luwih jembar tinimbang dawa, mesthine dudu fjord, nanging teluk utawa teluk cilik. Fjords kalem banget lan ing ngarepe lengen glacer lawas, watu lan kerikil lan pasir didepositake yen suwe-suwe mbentuk alangan kapal selam. Fitur iki uga wis ndadekake fjords dadi plabuhan alam.

Sawetara data ekstra: UNESCO nyakup loro fjord Norwegia ing dhaptar Situs Warisan Dunia lan berkat Aliran Teluk lan arus udara sing diasilake efek koorioli, iklim cukup sedheng lan meh bebas es.

Para fjord Norwegia

Norwegia duwe akeh fjord, sawetara luwih misuwur tinimbang liyane. Kita bisa fokus ing wolung fjords mula ayo padha kenal karo dheweke. Kaping pisanan kita duwe Lysefjord, sing paling kidul ing sisih kidul fjords ing sisih kulon Norwegia. Iki minangka papan sing populer lan duwe loro titik pandhangan sing apik, Preikestolen sing misuwur lan Kjerag.

Ditututi dening Hardangerfjord, ing sisih kidul Bergen, iki minangka ikon nasional sing apik banget ing musim semi lan bukit sing kebak wit apel. Sabanjure ana rong cabang, loro tangan, misuwur banget, Eidfjord lan Sorfjord, lan nganti 179 kilometer.

El Aurlandsfjord iki uga lengen saka Sognefjord, sempit lan akeh alas, lan nduwe desa sing apik sing diarani Flam. Sepur kecepatan tinggi teka dadi tujuan wisata. Dipuntedahaken ing dhaptar iki kanthi nggabungake dhaptar Warisan Dunia, ing Naeroyfjord, kanthi jarak sempit mung 250 meter ing sawetara pojokan. Nduwe tembok lan air terjun sing vertikal, kertu pos sing apik mung dawane 18 kilometer.

Sognefjord minangka 'raja fjords'. Iki paling dawa ing paling dawa kanthi jarak 200 kilometer lan ambane 1.308 meter ing titik paling jero. Iki uga kalebu fjords paling jembar lan duwe akeh cabang sing mbukak saka sing utama.

Kanggo ndeleng air terjun uga ana Geirangerfjord, Warisan Donya. Sisih gunung vertikal ing sisihane, dihiasi kepingan salju lan pirang-pirang air terjun, ana sing misuwur banget kaya sing diarani Seven Sisters, the Friaren or the Bridal Veil.

Kanggo fjord dramatis, kita duwe Hjorendfjord. Iki minangka tujuan sing dikunjungi pariwisata lan sing misuwur amarga desa lan desa-desa cilik. Dawane 35 kilometer. Fjord liyane sing misuwur amarga sifat kasebut yaiku Romsdalsfjord amarga duwe pirang-pirang pulau ing pesisir lan uga gunung sing katon vertikal. Ing kene ana telung papan wisata sing misuwur: dalan gunung Trollstigen, sudut pandang kutha Andalsnes, Rampestreken, lan rute pendakian Romsdalseggen.

Fjord sing dikunjungi pelayaran musim panas yaiku Trollfjord ing wilayah Lofoten. Mung 100 meter ing titik paling sempit lan dawane meh 3 kilometer. Film Matt Damon, Downsizing (sing dadi wong cilik), direkam ing kene.

Fjords lan liya-liyane

Iku ora mung babagan fjords nanging uga desa-desa apa ana lan tujuan wisata sing bisa dibukak. Ing Desa Storfjorden Lokasi kasebut ana ing papan sing adoh lan misuwur amarga satwa kaya sing sampeyan deleng paus lan lumba-lumba nalika sampeyan metu ing banyu. Uga ing musim salju, iki misuwur banget minangka papan tujuan ski lan duwe gondola sing munggah ing ndhuwur gunung kanggo menehi pemandangan fjord lan Pegunungan Alpen Sunnmore sing apik banget.

Liwat banyu Hjorundfjord sing jarang dikunjungi, sampeyan bisa numpak prau cilik, tlaga wisata, peternakan gunung lan komunitas pedesaan sing paling sepi. Intine Norwegia. Kanggo ndeleng kondhang greja pawon norwegia ing wilayah paling apik sampeyan ngunjungi Sognefjord. Ing wilayah kasebut ana limang greja kuno lan terkenal iki lan sing paling tuwa, Urnes, diwiwiti saka abad kaping-XNUMX lan ana ing pangayoman UNESCO.

Ndhuwur kita ngobrol babagan Sepur api lan desa kanthi jeneng sing padha, ing tepining Aurlandsfjord. Iku numpak sepur sing apik banget liwat trowongan lan mujur nengen tajem. Kajaba iku mandheg ing grojogan Kjosfossen.

Saliyane, salah sawijining situs sing, jarene, menehi inspirasi kanggo sawetara pemandangan Frozen, film Disney, sing ana ing Naeryfjord. Sithik aneh Desa GudvangenMeh ora ana satus wong sing urip, minangka dalan kanggo gua sing bisa ditliti.

Kita uga ngomong babagan Mimbar, Prekeistolen, a platform rocky sing katon kaya loteng liwat fjord. Sampeyan kudu menek sawetara wektu kanggo nggayuh, nanging regane pancen penting. Apa sampeyan ndeleng Mission Impossible Fallout? Dadi, ing kene Tom Cruise gelut karo Henry Cavill.

Yen bioskop dudu sampeyan, bisa uga sejarah viking? Kanggo iku, dheweke mlebu ing desa Eidfjord, ing pinggir Hardangerfjord. Saka kene, sampeyan bisa numpak sepur cilik sing apik kanthi 50 menit Kuburan Viking, ing Haereid.

Papan-papan kasebut minangka sawetara tujuan wisata sing bisa dikunjungi ing fjord Norwegia.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*