Gurun gedhe ing Asia

Ara-ara samun Asia

Ara-ara samun a wilayah sing meh ora udanSanajan ora ngono, kita kudu mikir yen ara-ara samun ora duwe urip apa wae. Pancen, lan kayadene ana ara-ara samun sing garing lan meh ora ana flora utawa fauna, ana liyane sing meh padha karo kebon dhewe.

Nalika ndeleng peta pasamunan ing jagad iki, kita bakal ngerti manawa ana konsentrasi gurun sing signifikan ing Afrika Lor lan ing Asia. Ing Asia ana udakara rong puluh telu ara-ara samun utawa semi-ara-ara samun, ara-ara samun sing kuna lan liyane sing lagi kawangun. Nanging ana sawetara sing istimewa lan misuwur ara-ara samun gedhe ing Asia.

Gurun Arab

Ara-ara samun Arab

Iki ara-ara samun ageng, saka 2.330.000 kothak persegi, sing diwiwiti saka Yaman menyang Teluk Persia lan saka Oman menyang Irak lan Yordania. Gurun kasebut dununge ana ing Timur Tengah, Asia sisih kulon, lan meh kabeh ngenggoni Semenanjung Arab. Yaiku cuaca garingAna bukit-bukit pasir abang, pasir sing longgar lan suhu sing nyawiji awan, 46ºC, lan nalika beku nalika wengi.

Sawetara spesies flora lan fauna wis diadopsi kanggo urip ing kene lan liyane wis tiwas amarga tuwuh kutha lan perburuan manungsa kanthi terus-terusan. Ara-ara samun Asia iki sugih ing celengan saka belerang, fosfat lan gas alam lan minyak lan dikira bisa uga kegiyatan kasebut minangka kegiyatan sing bisa mriksa konservasi.

Gurun Gobi

Peta gurun Gobi

Minangka ara-ara samun gedhe banget sing dikuwasani bagean saka China lan Mongolia. Pegunungan Himalaya mblokir awan sing nggawa banyu saka Samodra India ara-ara samun garing, meh ora udan. Jembaré 1.295 ewu kilometer persegi lan iku ara-ara samun paling gedhe ing Asia.

Gobi dudu ara-ara samun sing akeh wedhi lan umume ambené watu kadhemen. Sanalika yaiku a ara-ara samun kadhemenMalah bisa beku lan sampeyan uga bisa ndeleng bukit pasir sing ditutupi salju. Kabeh amarga ana ing papan sing dhuwur, antara 900 lan 1520 meter. -40ºC minangka suhu sing bisa ditindakake ing mangsa adhem lan 50ºC ing mangsa panas uga biasane.

Ara-ara samun Gobi

Gobi minangka salah sawijining ara-ara samun sing ora mandheg lan terus tuwuh, lan tuwuh kanthi proporsi sing nguwatirake amarga cepet proses sepi sing sampeyan alami. Lan ya, iku misuwur amarga Bandulan Kekaisaran Mongol, sing saka Genghis Khan.

Gurun Karakum

Pemandangan ara-ara samun ing Karakum

Gurun iki ana ing asia tengah lan ing basa Turki tegese wedhi ireng. Umume gurun kasebut ana ing laladan Turkmenistan. Ora akeh pedunung lan uga udan deres banget. Ing njero ana pegunungan, Pegunungan Bolshoi, ing endi ditemokake jisime manungsa ing Watu Watu, lan sawetara oase sambutan kanggo wong-wong sing arep mlaku.

Kawah gas ing Karakum

Gurun iki uga duwe kebon minyak lan gas alam. Kasunyatane, ing njero kene ana Door to Hell sing misuwur, ing Kawah Darvaza, lapangan gas alam sing ambruk ing taun 1971. Wiwit saiki, sengaja dislametake kanthi permanen, supaya ora ana risiko: diameteripun 69 meter lan ambane 30 meter.

Pungkasane, sawetara trek umur satus taun nyebrang: yaiku Sepur Trans-Caspiano Iki ngetutake Silk Road lan dibangun dening Kekaisaran Rusia.

Gurun Kyzyl Kum

Gurun Kyzyl Kum

Gurun iki ana ing Asia Tengah lan jenenge nganggo basa Turki wedhi abang. Negara kasebut ana ing antarane antarane loro kali lan saiki lagi ngenggoni tanah ing telung negara: Turkmenistan, Uzbekistan lan Kazakhstan. Dawane 298 ewu kilometer persegi.

Umume gurun iki duwe pasir putih lan dheweke ana sawetara oases. Ing sisih loro kali sing nyepetake lan ing oase kasebut ana sawetara desa petani.

Gurun Takla Makan

Gurun Thakla Makan

Gurun iki ana ing wilayah Tiongkok, ing Wilayah Otonomi Xinjiang Uyghur, wilayah sing mayoritas Muslim. Diubengi gunung ing sisih lor lan kulon lan uga Gurun Goni dhewe ngubengi sisih wétan. Jembar wilayah 337 ewu kilometer persegi lan luwih saka 80% bukit pasir kasebut pindhah terus ganti malang.

Jalan Raya Gurun Thakla Makan

China wis nggawe dalan gedhe ngubungake Luntai karo Hotan, rong kutha. Kaya ara-ara samun Gobi, Himalaya ndadekake awan ora udan, mula iku ara-ara samun garing, lan ing mangsa adhem suhu bisa ngisor 20 belowC. Pancen sithik banget banyu saengga oase terkenal.

Thar ara-ara samun

Thar ara-ara samun

Al Thar dikenal minangka Gurun India Gedhe lan minangka wilayah garing sing bisa digunakake kaya tapel wates alam antarane India lan Pakistan. Iki minangka ara-ara samun subtropis lan yen ngomong babagan persentase, luwih saka 80% wilayah kasebut ana ing wilayah India sing jembaré 320 ewu kilometer persegi.

Thar duwe bagean sing garing, ing sisih kulon, lan bagean separo ara-ara samun, ing sisih wétan, kanthi gundukan lan uga udan luwih sithik. Umume gurun India iki ganti bukit pasir Dheweke luwih akeh pindhah sadurunge musim monson amarga angin gedhe.

Gurun iki duwe siji kali, mung siji, Luni, lan udan cilik sing tiba antara Juli lan September. Ana sawetara tlaga banyu uyah sing ngisi udan lan ilang ing mangsa rendheng. Pakistan lan India uga milih sawetara wilayah dadi "Wilayah sing dilindhungi utawa papan perlindungan alam". Antelop, gazelles, reptil, kuldi alam bébas, rubah abang lan macem-macem spesies manuk sing manggoni ing kono.

Thar duweni keanehan sing iku ara-ara samun sing paling akeh dipanggoni ing donya. Umat ​​Hindu, Muslim, Sikh, Sindhis lan Kolhis urip, sawetara ing India, lan liyane ing Pakistan, kanthi laju 83 wong per kilometer persegi sing khusus kanggo ternak lan pertanian lan duwe urip budaya sing akeh kalebu festival umum.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1.   lolo ngandika

    Gracias

  2.   TITO ARMANDO AGÜERO ARIAS ngandika

    informasi apik banget
    ok