Budaya Yunani

 

Yunani Iki minangka salah sawijining tujuan wisata sing paling populer ing saindenging jagad. Sawise kabeh, iku cradle saka demokrasi Kulon modern kita lan malah saiki reruntuhan bangunan lan candhi nggawe kita gumun.

Nanging kepriye budayane Yunani saiki? Apa sing bisa kita ucapake babagan adat istiadat wargane, apa sing kudu dingerteni sadurunge lunga ...?

Yunani

Resmi diarani República Helena lan ing Eropah tenggara. Kutha iki nduweni udakara 10 yuta jiwa, luwih sithik, lan ibukutha lan kutha sing paling penting yaiku Atenas. Negara iki dumunung banget ing rute paling apik ing bawana, gabung karo Afrika lan Asia.

Yunani nduweni bagean kontinental lan bagean insular gedhe ing ngendi Kapuloan Dodecanese, Kapuloan Ionian, Kreta, Kapuloan Aegean ngadeg metu ... Kita minangka pewaris ilmu politik, matématika, téater, sastra lan filsafat.

Adat Yunani

Yen sampeyan ngrujuk marang adat istiadat ing sawijining negara, sampeyan sejatine nuduhake uripe lan kepiye carane wong-wong mau. Kita ngomong babagan pangan, agama, filsafat urip, seni, urip kulawarga, hubungan sosial ...

Babagan para agama Yunani Senajan kabeh agama saiki ana ing Gréja Ortodoks Yunani lan akeh pengaruhe marang masyarakat. Ana gréja ing endi-endi, sanajan ing kutha-kutha cilik, lan candhi kasebut minangka jantung sejatine papan kasebut. Gréja-gréja, kapel-kapel sing kasebar ing kana, malah ing panggonan-panggonan aneh, adoh utawa kanthi pemandangan segara sing apik banget.

Greja Ortodok Yunani Iki minangka gereja Kristen paling gedhe nomer loro Lan ana kira-kira 220 yuta anggota, paling ora kaya sing dicathet ing cathetan baptis. Ora ana tokoh sing kaya Paus, nanging ana Patriarch Ekumenis Konstantinopel sing kabeh uskup diakoni minangka sing pertama ing antarane kanca-kanca. Gréja iki duwé pengaruh gedhé ing Wétan, Kidul-wétan utawa Kaukasus.

Gegayutan Wong Yunani ngormati kulawarga kasebut. Para mudha diajab bisa ngopeni wong tuwa, sing umume ora adoh utawa manggon ing omah sing padha karo kulawargane dhewe. Warisan kulawarga, warisane wong tuwa lan simbah, nduweni bobot sing akeh, kanthi ekonomi lan psikologis. Generasi lawas cenderung njupuk jangkah urip sing luwih tenang, tanpa akeh jam, mula sampeyan kudu nyana nalika ninggalake Athena utawa kutha liyane. Iku uga kudu ngandika ing taun 80-an Kode Sipil Yunani diganti ing prakara hukum kulawarga: nikah sipil muncul, mas kawin diilangi, divorce difasilitasi lan patriarki loosened dicokot.

Nanging, kedadeyan sing padha ing lingkungan kerja kaya ing negara kulon liyane. wong Yunani padha kerja paling sethithik wolung jam limang dina seminggu, supaya padha nglampahi akèh wektu adoh saka omah. Akeh wong, lan nalika aku ngomong akeh, maksudku akeh, darmabakti kanggo donya pariwisata. Langsung utawa ora langsung akeh ekonomi nasional mubeng ing babagan pariwisata, soko sing dina iki rumit banget.

Wong-wong Yunani wis seneng teater kanggo ewonan taun lan cukup kanggo ngunjungi amfiteater kanggo ngenali. Kita kudu bali menyang drama kuna kanthi rong genre: drama lan tragedi lan jeneng kaya Euripides utawa Sophocles, nanging katresnan kanggo téater terus kanggo dina iki lan kaping pirang-pirang ing amfiteater kuna sing padha. Pengalaman ing panggonan kasebut pancen apik banget. Tujuan: Epidaurus lan Odeon saka Herodes Atticus.

Lan apa bab gastronomi Yunani? Sampeyan ora bakal kuciwa, mesthi: sayuran seger, keju, daging, lenga zaitun, sing paling apik lan paling wakil saka telpon. panganan Mediterania. Sampeyan ora bisa ninggalake Yunani tanpa nyoba suvláki, yemista, pastítsio, musakas, baklava, katafai... Ana sawetara kroket tomat goreng sing nyenengake ... Lan ing ngendi sampeyan bisa mangan kabeh iki lan liya-liyane? Inggih, ing taverns utawa restoran lan yen lagi cilik lan menowo, luwih apik. Segelas saka uzo lan siji-sijine mezedes lan seneng ngomong.

Temenan gastronomi beda-beda miturut wilayah Yunani. Contone, ing sisih lor negara, sing didominasi Kakaisaran Ottoman nganti 1912, masakan kasebut isih nggambarake pengaruh Ottoman.

Bebener iku gaya urip Yunani duwe variasi gumantung ing wektu taun. Summers kene banget panas supaya urip sosial ing njaba. Asring kedadeyan ing kutha-kutha lan desa-desa, nalika srengenge wis surup, wong-wong metu kanggo mlaku-mlaku ing dalan utama utawa, yen pulo, ing pesisir. Iku klasik volta. Loro-lorone ing mangsa panas lan mangsa warung tansah sibuk, sanajan tansah ana mayoritas wong.

Lan apa bab preian lan preian? Periode perayaan sing paling penting yaiku Paskah lan Assumption saka Maria ing tengah Agustus. Paskah minangka preian kulawarga sing sejatine lan wong-wong biasane bali menyang omah-omah, ing kutha-kutha liyane, kutha-kutha utawa desa-desa liyane, kanggo nginep karo kulawarga lan nindakake vigil ing pasamuwan lokal ing dina Sabtu wengi nganti Geni Suci murup ing tengah wengi. Agustus iku, ing tangan liyane, sasi preian sekuler, supaya bisa ngomong.

Kita wis ngerti yen budaya Yunani Kuna iku penting banget, nanging kudu dikandhakake ing budaya Yunani modern lan seni uga duwe panggonan. Minangka kita ngandika, téater isih urip nanging uga ana festival musik lan tari, utamané ing sasi panas, kabeh liwat negara lan karo seniman lokal lan internasional. Kaya sing diarani teater Epidaurus utawa Herodes Atticus, ana ing Acropolis kuna Athena kanggo nekani konser ora ana sing padha.

Apa olahraga sing disenengi wong Yunani? bal-balan, sepak bola iku olahraga nasional senajan ngetutake dheweke kanthi rapet basket. Nyatane, ing kejuaraan internasional, basket wis rampung lan luwih apik tinimbang bal-balan Yunani. Ski, hiking, mburu, hoki, baseball uga dilatih ing kene ...

Sawijining pitutur: salam khas lanang lan wadon yaiku salaman, senajan pitakonan kanca ana ngrangkul lan ngambung pipi, yen beda umur karo sing luwih tuwa, dihormati. kanggo jeneng kulawarga utawa judhul, paling ora nganti kita diundang kanggo nyebut jeneng ngarep, "Yassas" tegese halo.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*