Budaya china

China minangka negara sing apik banget kanthi budaya milenium, sugih lan maneka warna. Kaya jagad sing beda-beda, kanthi basane, festival, zodiak dhewe, idiosyncrasy ... yen luwih gampang nganggo basa Tionghoa, dakkira bakal tuwuh para siswa basa kasebut. Nanging basa Tionghoa cukup rumit ...

Ayo ora getun, dina iki kita kudu ngomong babagan sing hebat Budaya Cina.

China

China minangka negara sing paling padhet ing saindenging jagad, duwe luwih saka 1400 milyar jiwa lan mbutuhake pirang-pirang minggu kanggo ngrampungake sensus nasional saben wektu. Kajaba iku, kanggo sawetara wektu saiki lan bebarengan karo ide "rong sistem, siji negara" (kapitalisme lan sosialisme), wis dadi kekuwatan ekonomi jagad pisanan.

China duwe 25 provinsi, limang wilayah otonom, papat kotamadya ing orbit tengah lan rong wilayah administratif khusus yaiku Macao lan Hong Kong. Uga negesake Taiwan, minangka siji provinsi liyane, nanging pulau kasebut tetep dadi negara independen wiwit Revolusi Tiongkok.

Minangka negara sing gedhe banget duwe wates karo 14 negara y mujur nengen macem-macem. Ana ara-ara samun, gunung, lembah, jurang, stepa, lan subtropik. Budaya kasebut umume milenari wiwit peradaban Tiongkok lair wiwit pirang-pirang taun kepungkur.

Sajrone meh kabeh millennial orane negara monarki, nanging ing 1911 perang sipil pisanan kedadeyan sing nggulingake wangsa pungkasan. Ing pangerten iki, aku nyaranake supaya bisa ndeleng Kaisar pungkasan, film sing apik banget dening Bernardo Bertolucci.

Sawise rampung Perang kaping pindho lan mundur saka Jepang saka wilayah Tiongkok komunis menang perang sipil lan dheweke diwenehake marang pamrentah. Nalika semana wong-wong Tionghoa sing dikalahake pindhah menyang Taiwan lan ngadegake negara sing kapisah, ing salawas-lawase diklaim saka daratan. Mengko bakal ana pirang-pirang taun pangowahan, pendhidhikan sosialis, peternakan bebarengan, paceklik lan pungkasane, kursus sing beda sing ndadekake negara kasebut ing abad kaping XNUMX.

Budaya Cina: agama

Punika a negara multi agama papan dununge Buddha, Taoisme, Islam, Katolik lan Protestan. Wiwit konstitusi saiki ngurmati kebebasan nyembah lan dadi aspek penting tumrap masarakat.

Agama-agama kasebut ana ing pirang-pirang kutha ing China, gumantung karo klompok etnis sing manggon ing kana. Perlu dijlentrehake ana luwih saka 50 klompok etnis ing China, sanajan mayoritas Han, nanging sejatine budaya Cina umume nyabrang Taoisme lan Konfusianisme, amarga filosofi-filosofi kasebut sing nyebar ing saben dinten.

Akeh wong Tionghoa nindakake sawetara ritual ing sawetara agama, bisa uga amarga kapercayan utawa folklor sing valid. Donga kanggo leluhur, pimpinan, pentinge alam donya utawa kapercayan marang kaslametan mesthi ditindakake. Luwih elek maneh, saiki dudu salah sawijining agama iki sing mayoritas lan dileksanakake. Kabeh mau, ya, wis tuwa lan sugih banget, mula ana cabang sing tiba ing endi-endi.

El buddhisme asale ing India udakara 2 taun kepungkur. Wong Tionghoa saka klompok etnis Han umume umat Buddha, uga wong-wong sing manggon ing Tibet. Ing negara kasebut ana akeh situs agama Buddha kayata Pagoda Angsa Liar utawa Kuil Buddha Jade.

Ing sisih liyane, Taoisme asli saka negara kasebut lan umure udakara udakara 1.700 taun. Didegake dening Lao Tzu lan adhedhasar cara Tao lan "telung harta karun", andhap asor, welas asih lan hemat. Wis ana kuat ing Hong Kong lan Macao. Minangka kanggo situs Taoist, dununge ana ing Gunung Shai ing provinsi Shandong utawa Kuil Dewa Kota, ing Shanghai.

Uga ana kamar kanggo agama Islam ing China, asale saka negara-negara Arab udakara 1.300 taun kepungkur lan saiki duwe udakara 14 yuta wong sing precaya ing Kazak, Tatar, Tajik, Hui utawa Uyghur. Dadi, ana Mesjid Agung Xi'an utawa Mesjid Idgar, ing Kashgar.

Pungkasan, Kekristenan lan agama Kristen liyane teka ing China saka penjelajah lan pedagang, nanging dadi luwih apik lan mantep sawise Perang candu ing taun 1840. Dina iki cedhak karo 3 utawa 4 yuta wong Kristen Tionghoa lan 5 yuta wong Protestan.

Budaya Tionghoa: panganan

Tresna iku. Apa sing bisa dakkandhakake? Aku seneng panganan Tionghoa, Super variatif ing bahan lan cara masak lan ora mokal bosen karo rasa sing ana. Sing kudu dingerteni babagan budaya panganan Tionghoa yaiku Dipérang dadi wilayah kanthi metode kuliner sing beda.

Mangkono, kita duwe masakan China Lor, Barat, China Tengah, Timur lan Selatan. Saben wong duwe rasa, bahan lan cara masak. Wong Tionghoa seneng mangan lan cenderung ngetutake tandha sing ditandhani tag. Ing endi wae papan mangan, penting banget, dadi tamu pakurmatan ora padha karo liyane. Lan nganti wong spesial kasebut rumangsa ora ana sing ngerti. Sampeyan uga kudu nggawe roti panggang pisanan.

Nalika nedha awan sampeyan kudu luwih tuwa sing ndhisik, sampeyan kudu njupuk mangkuk kaya sing ditindakake wong liya, ana urutan tartamtu ing driji, luwih gampang njupuk panganan saka piring sing cedhak karo sampeyan supaya ora kanggo muter ing meja lan repot, aja ngisi cangkeme, ngomong kanthi cangkeme, aja nemplek sumpit ing panganan nanging nyengkuyung kanthi horisontal, perkara kaya ngono.

Paragraf kapisah sing pantes teh ing China. Iki minangka budaya kabeh. Teh diprodhuksi ing kene lan dikonsumsi sedina muput, saben dina. Yen sampeyan nganggep mung ana teh ireng, abang lan ijo ... sampeyan salah banget! Coba gunakake perjalanan sampeyan kanggo ngerti babagan teh. Kualitas teh bisa dideleng saka wangi, warna, lan rasa, nanging kualitas teh lan malah tuwung iku regane. Lingkungan uga penting, mula kudu ati-ati karo swasana, teknik-teknik, apa ana musik, lanskap ...

Ana wisata sing dirancang khusus kanggo sinau babagan sejarah lan filsafat teh Tionghoa.

Budaya Cina: zodiak

Zodiak Cina iku siklus 12 taun lan saben taun diwakili dening kewan sing nduweni sifat tartamtu: tikus, sapi, macan, terwelu, naga, ula, jaran, wedhus, kethek, jago, segawon lan babi.

Este 2021 minangka taun sapi, simbol kekuwatan tradisional ing budaya Tionghoa. Paling asring dikira yen taun sapi bakal dadi taun sing bakal lunas lan ngasilake nasib. Apa ana pratandha sing dianggep apes? Ya kayane ngono ora becik yen lair ing taun wedhus, yen sampeyan bakal dadi pengikut lan dudu pimpinan ...

Kosok baline, yen sampeyan lair ing taun naga iku nggumunake. Sejatine, wong-wong sing lair ing taun naga, ula, babi, tikus, utawa macan paling apik.

Budaya Tionghoa: festival

Kanthi budaya sing kaya ngono, sejatine yaiku festival lan acara budaya akeh ing negara kasebut. Kabeh taun, lan mayoritas diatur miturut tanggalan lunar Cina. Festival sing paling populer yaiku Festival Mid-Autumn, Taun Baru Imlek, Festival Es Harbin, Festival Shoton ing Tibet, lan Festival Kapal Naga.

Sawise iku, bener yen ana festival sing apik banget ing Beijing, Shanghai, Hong Kong, Guilin, Yunnan, Tibet, Guangzhou, Guizhou ... Mula, yen sampeyan kepengin dadi seksi utawa peserta ing salah sawijining festival kasebut, sampeyan kudu mriksa apa sing bakal kedadeyan nalika sampeyan lunga.

Ing istilah festival impor Dheweke uga kedadeyan ing Tiongkok, Natal ing Dina Valentine, Dina Thanksgiving utawa Halloween, kanggo menehi jeneng sing paling misuwur. Untunge ana agensi pariwisata sing ngatur wisata kanthi tepat kanthi njupuk acara lan festival.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*