Kuil Emas, ing India

India iku tujuan sing apik tenan. Ora kanggo kabeh wong, sanajan akeh sing ujar yen lelungan menyang India ngganti urip. Apa bener? Ngluwihi spiritualitas negara, sing sejatine nduweni akeh papan sing apik, lanskap alam, nanging uga bangunan. Yaiku kedadeyane Kuil Emas.

Ana akeh konstruksi emas ing donya, sing emas iku populer, nanging Kuil Emas o Harmandir Sahib iku unik. Apa sampeyan arep lunga menyang India? Banjur artikel iki kanggo sampeyan.

Kuil Emas

Dununge ana ing kutha Amritsar, ing sisih lor negara kasebut, dununge kurang saka sak yuta wong. Watese karo Pakistan, udakara 32 kilometer adoh saka Lahore, kutha sing kalebu negara liya.

Candi Iki minangka sumbu budaya lan spiritual saka sij. Ing sikhism, Perlu dielingi, iku salah sawijining agama India sing didegake ing antarane abad XNUMX lan XNUMX karo tangane Guru Nanak. Nalika semana konflik antara agama Islam lan agama Hindhu saiki lan saiki, yen ngomong babagan jumlah wong sing precaya, Sikhisme dadi nomer sanga ing antarane agama-agama sing paling populer.

Sikhs dheweke percaya marang dewa tunggal lan ing sepuluh kasunyatan sing diklumpukake ing buku suci, ing Guru-Grant sajib. Bebener kasebut kalebu ngeling-eling marang Gusti Allah kabeh wektu, ngurmati lan ngurmati cita-cita kayata welas asih, bebener, utawa andhap asor, nglakoni urip sing produktif, lan mesthi nampa kekarepan Allah, lan liya-liyane. 19 yuta wong setya urip ing India lan ing wiwitan abad kaping XNUMX Sikh, Mamohn Singh bisa dipilih dadi Perdana Menteri negara kasebut, politisi non-Hindu nomer loro sing nyekel jabatan kasebut. Ora ono sing elek.

Candhi-candhi ing agama iki dijenengi gurdwaras lan sing utama yaiku sing ngundang kita saiki: Kuil Emas ing kutha Amritsar. Apa sejarahe? Ya kabeh bali menyang taun 1577 nalika Guru Ram Das ndhudhuk parit ing papan iki, pungkasane tlaga buatan sing ngubengi saiki lan sing nampa jeneng Amritsar, kaya kutha, sing tegese «kolam nektar ».

Pembangunan candhi kasebut digawe antaran taun 1588 nganti 1604, kabeh urip ing guru sing padha. Ing misbyah utama, nalika kerjane rampung, tulisan suci Sikh, Adi Granth, diselehake. Buku iki udakara udakara nem ewu kidung lan saben dina dibukak lan ditutup, miturut tata cara. Kidung-kidung kasebut dikompilasi ing taun 1604 dening guru-guru liyane nganti ing taun 1704 Guru Gobind Singh nambah maneh kidung lan mengko negesake manawa ora ana guru liyane sing bakal ditampa sawise sedane lan buku suci kasebut bakal dadi El guru.

Kuil Emas nggambarake wujud pamikiran Sikh mula ana papat lawang, siji saben sisi, sing nglambangake keterbukaan agama iki marang wong liya. Sapa wae bisa mlebu malah saiki. Ora masalah manawa sampeyan Yahudi, Muslim, Buddha utawa Kristen. Ora preduli sampeyan ireng, putih, kuning, lanang utawa wadon. Sampeyan mung kudu tumindak kanthi sederhana lan hormat. tutup sirahe, lenggah ing jubin, aja ngombe, tanpa alas tanpa alas.

Wong Sikh dhewe, sawetara sukarelawan, sing njaga bangunan lan bagean dhuwit kanggo sumbangan saka sumbangan Sikh ing saindenging jagad. Tangane rekasa iki polesan ing neker lan kanggo tembaga lan kanggo emas candhi iki dipuja ing abad kaping XNUMX, nalika direnovasi kanthi lengkap sawise nguciwakake sawetara dekade.

Nanging kaya apa Bait Emas? Nggih a campuran gaya, India, Islam, Hindu… Aula suci yaiku 12, 25 meter kanthi 12, 25 meter, iku persegi, lan duwe lantai loro kanthi kubah emas. Sabanjure duwe lantai marmer 19, 7 kanthi 19, 7 meter lan a kolam njero ruangan 5 meter ambane diubengi dalan marmer 1. 3 meter sing ditempuh arah jarum jam.

Kamar iki dipasang ing platform kanthi jalur utawa dalan. Yen sampeyan pengin mlebu kolam, bisa wae, Sikh nganggep kuwi banyu duwe kekuwatan sing nulungi lan ndandani karma lan sampeyan bakal weruh wong sing nggawa botol plastik karo banyu kasebut. Iki asring disaring lan dikuras dening sukarelawan sing padha sing njaga kabeh candhi.

Kamar kasebut ganti duwe lantai loro, tulisan suci kasebut ana ing lantai siji udakara 20 jam saben dinane. Sekawan jam dijupuk saka kana lan digawa menyang ruangan liyane, kabeh ana ing sajroning upacara sing rumit. Lantai ndhuwur minangka galeri sing disambungake kanthi undhak-undhakan. Emas lan tembaga cemlorot ing endi wae lan ana uga motif alami. Langit-langit dihiasi permata lan desain kembang sing ngubengi kabeh barang lan sing ana ing panel marmer ing saubenge ruangan yaiku arabesque.

Ana bangunan liyane, dununge ing sacedhake dalan lan bale suci, yaiku kantor pusat cabang politik Sikh ing negara bagian Punjab. Iku babagan Akal Takht, Dhampare Gusti Allah Sing Ora Ana Wektu. Sampeyan uga bakal weruh menara jam sing jelas durung ana sadurunge. Inggris ngrusak bangunan sawise perang karo Sikh lan nggawe jam gaya Gothic saka bata abang. Sampeyan dibongkar pitung dekade mengko lan saiki ana sing luwih harmoni karo candhi kasebut.

Sampeyan uga bakal weruh sawetara wit sing dirawat kanthi hormat, wiwit asale komplek Kuil Emas minangka kompleks terbuka lan wit-witan ngubengi kolam. Siji ana ing jejere jam lan dipercaya manawa tukang nggawe candhi lungguh ing kene kanggo nonton proses makarya. Ana rong wit liyane sing dijaga kanthi kuat.

Lan pungkasane, yen sampeyan pengin ngerti babagan Sikhisme, sampeyan bisa ngunjungi Museum Sikh yaiku ing sisih lor candhi. Ana lukisan para martir lan guru, crita babagan penganiayaan kasebut liwat sejarah, obyek sejarah lan liya-liyane. Sektor lemah anyar uga wis dicaplok, cedhak jam nanging ing njaba plataran candhi.

Yen sampeyan arep lelungan menyang India lan pengin ngerti Kuil Emas sampeyan bakal bisa nyekseni macem-macem ritual saben dinane y panganan gratis 24 jam sedina. 

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*