Kuil Megalithic Malta

Jagad iki duwe akeh papan sing misterius, saka sing sithik dingerteni lan akeh sing dianggep. Malta minangka salah sawijining utawa, sing luwih khusus yaiku kuil megalitikum Malta. Apa sampeyan ngerti? Apa dheweke ora intrik?

Malta minangka bagean saka Uni Eropa lan sanajan cilik, iku negara sing akeh wong urip. Ing kene, ing geografi sing aneh saiki wis dikunjungi para turis amarga swasana anget, ana telu Warisan Donya lan akeh kuil megalitikum sing kalebu candhi sing paling tuwa lan paling misterius ing saindenging jagad.

Malta

Punika a negara independen sing sisih kidul Italia lan sanajan wis dadi rahmat saka macem-macem negara sajrone sejarah, mula wiwit 1964, pancen independen. Yaiku a negara pulau kasusun saka telung pulau, Malta dhewe, Gozo lan Comino. Uga ana pulau cilik liyane.

Iklim Malta yaiku ing mangsa panas lan ing mangsa adhem udan deres. Mula akeh turis sing lunga. Kanggo pantai lan sing jelas, kanggo kuil megalitikum iki sing kepengin banget.

Kuil Megalithic Malta

Ana pitu candhi megalitikum ing Malta sing diakoni UNESCO minangka Situs Warisan Dunias. Dheweke ana ing Malta lan ing pulau Gozo. Ing wiwitan ana candhi Hagar Qim, Mnajdra lan Tarxien, Ta'Hagrat lan Skorba, lan ing Gozo ana loro candhi gedhe ing Ggantija.

Kabeh padha struktur prasejarah monumental dipercaya dibangun sajrone millennium SM kaping papat lan kaping telu kalebu salah sawijining struktur watu sing ngadeg ing jagad iki lan apik banget kanggo bentuk lan dekorasi. Kasunyatane yaiku saben kompleks unik lan dadi mahakarya kanggo prestasi teknologi sing diwakili.

Spesialis ujar manawa saben monumen duwe teknik, rencana lan artikulasi sing beda-beda ana sawetara sipat umum kaya teras elips ing ngarep lan fasad cekung. Umume, lawang mlebu ing sisih ngarep, ing tengah façade, mbukak dalan sing monumental kanthi teras aspal lan interior digawe saka kamar semi-bunder kanthi simetris disusun ing saben sisi poros bangunan.

Kamar kasebut beda-beda gumantung karo bangunan, kadang ana telung kamar, kadang papat utawa lima, lan bisa uga enem. Ana watu horisontal lan watu sing ngadeg tenanDipercaya manawa ana atap lan kabeh nuduhake manawa metode konstruksi kasebut nyipta canggih. Watu sing digunakake kasedhiya kanthi lokal, yaiku watu gamping karang kanggo tembok njaba lan a watu gamping empuk kanggo interior lan unsur dekorasi. Ya, ana sawetara dekorasi ing njero bangunan kasebut lan uga ngatonake kerajinan tangan sing signifikan.

Saka apa unsur hiasan Kita ngomong? Panel sing dihiasi bolongan, motif spiral, wit, tanduran lan kewan ora kekurangan. Dipercaya, saka desain lan dekorasi arsitektur, bangunan-bangunan kuno kasebut ngrampungake sawetara peran ritual kanggo masyarakat sing nggawe dheweke.

Meh kabeh informasi sing bakal ditemokake babagan kuil megalitikum Malta asale saka arkeologi orthodok. Ilmu iki, saka analisis balung, fragmen keramik lan merek liyane, wis nemtokake manawa Manungsa urip ing Malta wiwit paling ora taun 5200 SM. Dheweke urip ing guwa-guwa, nanging mengko nggawe omah lan kabeh desa. Dipercaya manawa kurang luwih sawise tekan 1600 taun ing pulau kasebut, dheweke miwiti pambangunan candhi-candhi gedhe kasebut, sing saiki mung ndeleng balung kaya kerangka kasebut.

Sawise wayahe kamulyan lan kamulyan katon kaya ngono Udakara taun 2300 SM budaya hebat iki wiwit mudhun kanthi cepet.lan. Nopo nopo Dipercaya manawa amarga deforestasi ekstrem, ilang lemah, akeh pendhudhuk lan panggunaan sumber daya kanggo tetanen… Uga ana pacelathon bab paceklik, konflik sosial ing antarane agama sing nindhes utawa tekane penjajah eksternal. Nanging, apa wae sing kedadeyan, budaya Malta mudhun lan nganti tekane masarakat ing Zaman Perunggu udakara 2000 SM. C pulau iki sepi.

Reruntuhan sing paling misuwur yaiku Kuil Hagar Qim lan Mnajdra, ing pesisir kidul Malta sisih kidul-kulon, nyawang segara menyang Pulo Filfla sing ora dununge meh limang kilometer. Dataran iki nduweni rong jinis watu gamping, sing luwih murah lan angel digunakake ing Mnajdra, lan sing luwih dhuwur lan alus yaiku sing digunakake ing Hagar Qim.

Hagar Qim Iki tegese 'watu ngadeg' lan sadurunge reruntuhan katon, dheweke ditutupi gundukan watu sing mung ana sawetara watu sing ana ing pucuke. Kuil kasebut dipercaya dibangun kanthi tahapan antaran taun 3500 SM lan 2900 SM lan duwe watu paling gedhe ing pulau kasebut. Ana watu gedhe yaiku pitung meter kanthi telung meter lan bobote udakara 20 ton.

Reruntuhan kasebut pisanan ditemokake ing taun 1839 lan penggalian sing luwih serius ditindakake ing taun 1885 lan 1910. Ing kasus lKuil Mnajdra udakara 500 meter ing sisih kulon Hagar Qim, cedhak pucuk watu sing madhep segara. Komplek iki duwe loro bangunan, candhi utama kanthi rong kamar elips lan candhi cilik kanthi kamar liyane.

Kuil pengamatan astronomi? Bisa dadi. Lawang utama madhep mangetan lan ing musim gugur lan musim semi equinoxes sinar pisanan srengenge tiba ing watu ing tembok ruangan nomer loro. Ing mangsa panas lan mangsa, srengenge madhangi sudhut loro pilar sing ana ing lorong sing nyambung kamar utama.

Pancen apik banget wiwit iku kalorone kompleks candhi kasebut laras karo astronomi lan ora mung sapisan dina, nanging bola-bali: ing Hagar Qim, umpamane, nalika subuh, suryo srengenge ngliwati apa sing diarani oracle lan nggambarake gambar disk sing ukurane kira-kira padha karo ukuran sing dideleng saka rembulan lan, nalika menit lumaku, disk mundhak lan dadi elips. Alignment liyane kedadeyan nalika surup.

Kasunyatane yaiku pitakonan astronomi kasebut arang banget amarga yen kita pracaya karo arkeologi orthodok nalika semana ilmu kasebut…. Ana data sing salah. Peneliti liyane menehi ide liyane sing luwih apik: wayahe puncake srengenge ing solstis ora tetep nanging beda-beda karo sudut, nambah utawa mudhun, sumbu Bumi gegayutan karo bidang orbit ing saubenge srengenge. Pangowahan kasebut sacara teknis dikenal minangka "obliquity of the ellipsis" lan duwe kisaran 23 derajat lan 27 menit.

Mangkono, siklus gedhe luwih saka 40 ewu taun dicethakaké lan yen keselarasan wis cukup umur, mula bakal kalebu tingkat kesalahan sing disebabake sabenere obliquity iki. Saka kesalahan iki, mula bisa ngetung tanggal pas pembangunan candhi.

Dadi, ing candhi Mnajdra, jajarane apik nanging ora sampurna. Dadi petungan kasebut nuduhake manawa keselarasan sing sampurna kudu kedadeyan paling ora kaping pindho sajrone 15 taun kepungkur: sepisan ing 3700 SM lan siji sadurunge, ing 10.205 SM. Dheweke luwih tuwa tinimbang sing dicritakake.

Jarang banget ... Nanging sing nambah misteri yaiku ngluwihi hubungane karo lintang-lintang kuil megalitikum Malta ngumumake tingkat kecanggihan matematika lan teknik sing hebat. Apa sampeyan ngerti? Bisa uga ora, amarga ana gegayutane karo lintang, matematika, lan teknik umume sing ana ing njaba arkeologi orthodok. Uga, ora ana barang sing katon kaya candhi iki orane pancen enigmatik.

Pungkasan, kita ora bisa lali babagan kompleks Kuil Hal Saflienidikenal minangka Hypogeum. Nduwure telung lantai ing jero 12 meter, tangga spiral sing mudhun lan rong kamar sing dikenal minangka Oracle lan Sancta Sanctorum. Uga ana Candi tarxien, ing njero a patung kolosal kanthi dhuwur asline loro lan setengah meter, dibaptis dadi Ibu Dewi.

 

Ing Kuil Tas-Silg lan Kuil Skorba lan rel aneh sing diukir ing jubin ditemokake ing macem-macem wilayah Malta lan gabung menyang segara. Dheweke katon kaya tandha rodha, nanging sejatine ora. Lan apa sejatine? Misteri liyane.

Lan mesthine, yen sampeyan pengin ngerti luwih akeh babagan curiga, pengaruhe, saran, asumsi lan liyane manawa ana ing sekitar candhi megalitikum Malta, ana akeh buku lan situs web sing menarik. Pendekatan pertama kanggo misteri iki yaiku saka tangan klasik: Erich Von Däniken.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*