Kuil Luxor ing Mesir

Kuil Luxor

Merencanakake lelungan menyang Mesir minangka impen kanggo akeh wong lan tanpa mangu-mangu, iki minangka papan sing bisa ndeleng papan sing dadi bagean saka sejarah manungsa. Dinasti Mesir sing wis pirang-pirang abad kepungkur nggawe kutha lan monumen sing luar biasa, mula akeh sing menehi kesan kanggo para wisatawan, kayata Kuil Luxor sing misuwur ing Mesir.

Ayo lunga menyang dheweke sejarah Kuil Luxor iki lan uga apa sing bakal ditemokake nalika dolan mrana. Mesthine minangka salah sawijining monumen sing paling penting ing Mesir sing pantes dikunjungi ing kutha Luxor lan dununge cedhak karo Kuil Karnak.

Thebes Kuno

Kuil iki dununge ana ing kutha Thebes Kuno, salah sawijining kutha paling penting ing Mesir Kuno sing uga dadi ibukutha ing Kerajaan Tengah lan Kerajaan Baru. Dumunung ing kutha Luxor saiki lan kita isih bisa ndeleng bagean-bagean penting kayata Kuil Luxor lan Kuil Karnak sing dikomunikasikan ing jarak rong kilometer kanthi dalan kanthi sphinxes sing meh ilang. Iki uga digawe dening sisih wetan lan kulon kali Nil kanthi nekropolis ing sisih lor. Jeneng Mesir yaiku Uaset nanging wong Yunani ngarani Thebes. Kuil Luxor iki minangka elemen penting ing urbanisme agama ing Thebes, sing dikhaskan kanggo dewa Amon.

Kuil Luxor

Kuil Luxor

Este candhi dibangun ing wangsa kaping XNUMX lan XNUMX ing abad 1400 lan 1000 SM. Candi iki dirancang utamane dening firaun Amenhotep III lan Ramses II, sing bagean sing paling tuwa dilestarekake sanajan mengko ditambah area liyane. Bagéyan saka wangsa Ptolemaic ditambahake ing kuil iki lan sajrone Kekaisaran Romawi digunakake minangka kemah militer. Bangunan iki minangka salah sawijining bangunan Kekaisaran Mesir Anyar sing paling apik lan ngemot pirang-pirang bagean sing wis tuwa banget lan nuduhake kaya apa konstruksi agama ing jaman kasebut.

Perangan candhi

Ing sisih ngarep, kita isih bisa ndeleng dalan sphinx sing ana gandhengane karo Kuil Karnak udakara udakara nem atus sphinx sing isih kari sawetara. Cedhak karo dalan iki ana kapel Serapis sing diarani Ptolemies, amarga papan iki minangka papan pangibadah nganti pirang-pirang abad. Kita bisa ndeleng pylon sing nyengsemake dibangun dening Ramses II. Pylon iki asale saka tembung Yunani sing tegese lawang gedhe lan kita nuduhake lawang kasebut ing konstruksi dobel sing katon kaya piramida kuwalik lan mbentuk tembok mlebu gedhe. Pilar Ramses II nyritakake perang Qadesh ing endi firaun ngadhepi wong Het. Iki bakal dadi gerbang mlebu candhi. Ing ngarep pylon iki bakal ana loro obelisk, sing isih kari siji, amarga sing liyane mapan ing Place de la Concorde, Paris. Ing lawang mlebu uga ana loro patung Ramses II sing lenggah, lan Ratu Nefertari diwakili ing salah sawijine sisih tahta.

Kuil Luxor

Banjur kita mlebu plataran peristyle, plataran candhi sing pertama. Pelataran sing dawane 55 meter iki nduweni 74 kolom papirus ing rong larik lan ing tengah kasebut ana kuil kanthi telung kapel sing khusus digawe kanggo Amun, Mut, lan Khonsu. Kapel kasebut dadi gudang kanggo kapal suci. Ing pelataran iki kita uga bisa ndeleng macem-macem prasasti kanthi upacara keagamaan utawa putra-putra firaun. Kita menyang kamar sabanjure sing nemokake kolom prosesi Amenhotep III kanthi patbelas kolom ing rong baris.

Kuil Luxor

El Pelataran Peristyle ing Amenhotep III minangka kamar sebelah. Ing telung sisih, kita bisa ndeleng rong baris kolom papirus. Pelataran kasebut diakses kanthi undhak-undhakan lan papan iki menehi ruang hypostyle sing bakal dadi ruangan pertama ing area interior candhi kasebut. Kamar iki duwe 32 kolom lan ditutup kanthi asline. Saka ruangan hypostyle iki, sampeyan bisa ngakses kamar tambahan liyane kayata Mut, Jonsu utawa Amun Room lan papan suci Romawi. Ing kamar kelairan kita bisa ndeleng telung kolom sing dihiasi relief sing ngumumake kelairan Aminhotep III. Kita bisa terus menyang ruangan sing dadi ruang rapi lan pungkasane menyang papan suci Amenhotep III kanthi adegan firaun. Wilayah Amenhotep yaiku sing ditegesake minangka interior candhi, sing dibangun sadurunge lan mengko wilayah paling njaba dening Ramses II. Tur kasebut kanthi gampang nggawa kita liwat kabeh ruangan sing bisa dingerteni kabeh detail saka ukiran lan kolom sing apik banget kanthi bentuk papirus sing bakal ditemokake ing candhi-candhi kasebut.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*