Cerobong asep

Gambar | Pixel

Geologi aneh lan luwih macem tinimbang sing bisa dideleng sadurunge. Tuladhane yaiku cerobong asep peri, uga dikenal kanthi hoodoo, demoiselle coiffée utawa piramida.

Iki minangka formasi rock sing katon dhuwur kaya gedhong pencakar langit New York. Menara watu dipahat angin, udan lan es sing dhuwure bisa nganti 40 meter lan bentuk fantasi ngelingake kita babagan jagad liyane sing bisa uga bisa diamati ing jaman saiki. Jinis kolom rock ora eksklusif kanggo siji wilayah ing planet iki. Dheweke bisa dideleng ing macem-macem panggonan. Kita nuduhake sampeyan ing endi!

Cappadocia (Turki)

Cappadocia minangka salah sawijining papan paling istimewa sing ana ing Turki. Campuran alam lan sejarah supaya pengunjung ora bisa lali. Salah sawijining rahasia sing disimpen ing wilayah iki yaiku cerobong asep peri sing nyebabake sawetara pemandangan alam sing paling apik ing negara kasebut.

Legenda ngandhani manawa Cappadocia dipanggoni para peri lan manungsa. Serikat pekerja campuran dilarang nguntungake lan terus-terusan kalorone spesies, yaiku aturan sing ora mesthi ditindakake. Miturut crita iki, biyen peri lan pria tresna banget nganti ora bisa menehi perasaan. Banjur, ratu peri nggawe keputusan sing drastis: dheweke ngowahi peri sing apik banget dadi merpati lan duwe kemampuan ndeleng saka pria. Nanging, dheweke bisa tetep njaga manuk kasebut.

Siji hal sing kudu dieling-eling nalika ndeleng cerobong asep peri ing Turki yaiku bisa ditemokake ing panggonan sing garing lan garing kaya ara-ara samun. Amarga alasan iki, ing wilayah Cappadocia ana conto cerobong asep peri khas ing Aktepe, sing dununge ing sisih lor Cappadocia. Nanging, sampeyan ora bisa kliwat wilayah Uçhisa utawa Lembah Palomar.

Taman Nasional Bryce Canyon (Amerika Serikat)

Gambar | Pixel

Dumunung ing sisih kidul-kulon negara bagian Utah lan cedhak kutha Kanab yaiku Taman Nasional Bryce Canyon, sing kayane dijupuk saka kerajaan fantasi. Bisa uga ora ana ing jagad iki, erosi alam luwih jelas dibanding ing bagean Amerika Serikat sisih kulon.

Angin, banyu lan es ngrusak jantung plato Paunsaugunt kanggo mbukak ara-ara samun cerobong asep utawa hoodoos. Penduduk asli Amerika percaya yen cerobong asep dongeng yaiku babagan makhluk kuno sing diiseni para dewa.

Iki nyebabake amfiteater sing apik diubengi tebing lan menara watu sing bisa ditliti nganggo jaran utawa mlaku. Ing wayah wengi, sampeyan luwih gampang nyawang langit amarga iki minangka salah sawijining papan paling peteng ing planet iki sing bisa ndeleng lintang kanthi luwih cetha.

España

Gambar | Pixel

Ing Lembah Ebro ana sawetara cerobong asep, khusus ing papan sing diarani A Peña Sola de Collas ing wilayah Aragon, Cinco Villas. Tanpa ninggalake komunitas otonom sing padha, ing Alto Gállego sampeyan uga bisa ndeleng kolom watu ing pojok sing dikenal minangka Señoritas de Arás uga ing wilayah Campo de Daroca ing Biescas.

Papan-papan liya ing Spanyol sing uga ana cerobong asep dongeng ana ing ara-ara samun Bárdenas Reales, ing Castildetierra (Navarra).

Francia

Gambar | Pixel

Sanajan kayane ora bisa ditindakake, sisih kidul Prancis isih duwe rahasia kanggo para plancong. Ing wilayah Pyrénées-Orientales, dununge kutha Perpignan, yaiku Les Orgues d'Ille sur Têt, sawijining pambentukan parang sing nyawang gunung Canigou sing wis digawe banyu lan angin pirang-pirang abad kepungkur.

Lansekap Orgues d'Ille sur Têt duwe struktur watu sing kayane diukir karo pematung anonim, kayata cerobong asep. Kayane amfiteater kanthi tembok sing dipotong dadi kolom gedhe. Lansekap kasebut asat lan sanajan cerobong asep peri wis ora diganggu pirang-pirang taun, sing sejatine luwih rapuh tinimbang katon amarga banyu udan lan angin mboko sithik modulasi lan malih dadi sing anyar.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*