Data lan Informasi Dhasar babagan Spanyol

Mallorca

Spanyol minangka salah sawijining negara Eropa sing paling apik sing dikunjungi. Sejarah, budaya lan gastronomie dikenal ing saindenging jagad. Lan pedunung kasebut diarani sosial banget lan grapyak karo wong-wong sing ngunjungi wilayah kasebut.

Apa sampeyan warga utawa wong sing pengin ngerti babagan sudhut cilik ing jagad iki, ing artikel iki bakal diwenehake data dhasar lan informasi babagan Spanyol sing mesthi bakal kaget.

Endi Spanyol?

Peta Spanyol

Iki minangka negara sing dadi bagean saka Uni Eropa. Jembaré 504,645 kilometer persegi, dipérang dadi 17 komunitas otonomi. Dununge ana ing Eropa Kulon, lan nuduhake wates karo Prancis ing sisih lor, Portugal ing sisih kulon lan Gibraltar ing sisih kidul. Diubengi dening rong segara: Atlantik ing sisih kulon lan kidul, lan Laut Mediterania ing sisih wétan. Sampeyan kudu dikandhani Mediterania ora bakal ana yen Selat Gibraltar ora "mbukak", dadi isih segara cilik sing wis weruh kelairan lan pati akeh peradaban kuno sing paling penting, kayata Romawi, Yunani utawa Mesir. Nanging ayo ora nyimpang. Ayo saiki ndeleng apa iklim sing ana ing negara iki.

Iklim Spanyol

Kolam mundur

Iklim Spanyol cukup beda-beda. Amarga orografi, bisa gumunggung amarga bisa nikmati iklim sing beda-beda.

  • Lor negara: ing sisih lor, ing komunitas Galicia, Cantabria, Negara Basque, Navarra, Aragon sisih lor lan Catalonia sisih lor, ana iklim gunung sing khas. Udan ora teratur, akeh banget ing sisih kulon. Minangka kanggo suhu, kurang ing musim salju, tekan frosts intens, lan ing mangsa panas.
  • Negara kidul: ing sisih kidul, ing komunitas Andalusia lan Murcia, iklim biasane Mediterania; yaiku, suhu dhuwur ing musim panas, ing mangsa adhem luwih entheng. Sawetara frosts bisa kedadeyan ing wilayah pegunungan (kayata ing Sierra Nevada, dununge ing Granada) ing musim salju, nanging umume ing pojok Semenanjung Iberian iki seneng karo iklim sing anget. Mesthi wae, yen sisih kidul sampeyan lunga, luwih akeh sampeyan kudu nggunakake tabir surya srengenge, amarga iklime garing, utamane ing Ceuta lan Melilla, sing ana ing Afrika Lor. Ing nusantara Canary, dununge ing sisih kulon Afrika, padha seneng karo iklim tropis; sanajan kudu dielingake manawa frosts uga bisa kedadeyan ing wilayah sing luwih dhuwur nalika musim salju.
  • Siji iki: ing sisih wétan ana iklim Mediterania. Komunitas Valenciane, Catalonia lan Kapuloan Balearic nduwe musim salju sing adhem, kanthi frost ringan kadang-kadang, lan musim panas banget (ndhuwur 30ºC). Ing Kepulauan Balearic kudu diarani yen musim panas lembab banget amarga dikepung karo segara, sing ndadekake sensasi termal luwih gedhe tinimbang sing dituduhake dening termometer. Presipitasi sithik banget.
  • Kulon lan tengah negara: Ing komunitas Castilla y León, Castilla La Mancha, Madrid lan Aragon kidul, ana iklim sing adhem sajrone musim salju, kanthi frosts intens. Udan udan deres ing sisih lor, lan rada kurang ing sisih kidul. Musim panas anget.

basa

Pantai Catalonia

Iki minangka negara sing pirang-pirang basa digunakake. Basa resmi, mesthine yaiku Castilian utawa Spanyol, nanging liyane dibedakake, kayata Catalan sing digunakake ing Catalonia, Basque ing komunitas Basque, utawa Galicia ing Galicia.

Iki kudu ditambahake kanthi macem-macem dialek, kayata Andalusian, saka Madrid, Majorcan, lsp.

Pedunung

Populasi, miturut sensus pungkasan sing ditindakake ing 2015 dening Institut Statistik Nasional, yaiku 46.449.565 jiwa, kanthi 22.826.546 pria lan 23.623.019 wanita.

Pariwisata ing Spanyol

Pameran April ing Seville

Iki negara sing duwe akeh sing ditawakake menyang turis. Apa sampeyan luwih seneng plancongan ing pantai, utawa yen sampeyan salah siji sing seneng gunung lan olahraga sing bisa dilatih ing kana, sampeyan mung kudu menyang Spanyol.

Umume, ing endi wae papan pancen apik tenan, nanging sejatine ana sawetara kutha sing paling populer lan mula uga paling asring dikunjungi. Ing ngisor iki:

  • Barcelona: dununge arsitek Antonio Gaudí. Kutha Barcelona nampani para turis kanthi plancongan lan nyenengake kanggo kabeh rasa: sampeyan bisa menyang pantai, ngunjungi kutha lawas, utawa munggah gunung.
  • Seville: Kutha Andalusia kaunggulan. Wis dadi bandhulan musik rakyat Andalusia, lan saiki uga pameran lan dina-dina khusus tetep diuripake. Pameran April kebak warna, musik lan kabungahan sing narik kawigaten sapa wae sing lunga.
  • Tenerife: sampeyan ora prelu lunga adoh kanggo nikmati pantai tropis. Ing Tenerife, berkat iklim sing nyenengake ing saindhenging taun, sampeyan bisa nikmati pantai sing bisa surfing.
  • Madrid: dadi ibukutha negara, mesthine dadi salah sawijining kutha sing paling akeh dikunjungi. Ing kene sampeyan bisa ngunjungi Museum Prado, bisa uga sing paling penting ing saindenging negara, sing nampilake karya-karya sing apik banget kayata Garden of Earthly Delights, dening Hieronymus Bosch. Sampeyan uga bisa bukak museum liyane sing cedhak karo museum iki, yaiku museum Thyssen. Lan yen sampeyan seneng tanduran, bukak Royal Botanical Garden utawa Parque del Oeste, sampeyan bakal seneng 😉.
  • Pulo Mallorca: Pulo cilik iki (sing paling gedhe ing kepulauan Balearic) nampani ewonan turis saben taun sing pengin nikmati pesisir, kehidupan malam utawa alam. Lan amarga iklim kasebut ora kepenak, mung sawetara dina sing adhem, mula sampeyan pengin mlaku-mlaku.

Dadi, saiki sampeyan ngerti, yen sampeyan pengin nglampahi sawetara dina sing ora iso lali, bukak Spanyol. Sampeyan mesthi seneng-seneng.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1.   Euphrasian ngandika

    Peta sing digunakake dudu peta politik Spanyol, uga Gaudí ora dikenal minangka pelukis (dheweke arsitek). Yen ora artikel migunani