Delphi, ing Yunani

Yunani minangka tujuan sing ora bisa dituju. Kasedhiya kabeh: gastronomi sing luar biasa, akeh sejarah, akeh budaya lan situs arkeologi sing bisa dibandhingake karo Mesir. Salah sijine yaiku ing Delphi lan ora muspra apa UNESCO ngumumake papan iki Warisan Donya.

Kita kabeh wis ngrungokake oracle delphi ing sawetara titik, apa ngono? Ramalan, waosan mbesuk, tandha…. Saliyane crita-crita kasebut wiwit jaman kuno utawa sabenere amarga sejatine, sejatine minangka tujuan sing ora bisa dilalekake.

Delphi

Dina iki kutha iki dununge ana ing salah sawijining lereng Gunung Parnassus, cedhak banget karo situs oracle sing misuwur lan papan suci Apollo, cedhak kutha Kastri lan mung 15 km saka Teluk Korinta.

Ing jaman kuna, dununge ing antarane gunung sing angel nggawe akses angel, mula ana telung cara kanggo mlebu: saka Anfisa, Crisa lan Boeotia. Ana siji kutha cilik banget nimbali geografi dhewe, nanging tembok uga wis dibangun kanggo tembok kasebut.

Papan kasebut dikenal minangka kuil suci sadurunge sadurunge wong Yunani kuno. Homer ujar manawa dhasar oracle kasebut minangka karya Apollo, sing kepengin nemokake ing cedhak Gunung Parnassus, seneng banget karo papan kasebut lan yasa candhi kasebut. Mesthine, sadurunge dheweke ngresiki papan ula lan monster, narik kawigaten para pandhita ing antarane wong Kreta lan ngatur kabeh. Utawa jarene.

Sejatine yaiku, ing wiwitan, kutha Crisa nguwasani papan suci lan papan suci, nanging pungkasane, ing jejere papan suci, kutha liyane wiwit digawe, ing sawijining wektu, nuntut supaya bisa ngurus: Delphi Suwe-suwe Delphi luwih penting tinimbang Crisa lan pelabuhan lan dadi kutha sing kuwat - negara bagian. Pendhita suci dipilih saka garis keturunan lokal sing mesthine asale saka Doric, lan uga penguwasa.

Ing kene ora ana demokrasi utawa liya-liyane. Pamrentahan Delphi yaiku a teokrasi amarga kabeh liwat candhi lan pangibadah. Lemah kasebut dikerjakake dening para abdi lan para pandhita nampa hadiah lan sumbangan saka raja lan pedagang sing sugih sing konsultasi karo oracle. Ora ana sing ora dingerteni. Oracle banjur misuwur banget Dadi nalika diobong ing taun 548 SM, diputusake dibangun kanthi kamulyan sing luwih gedhe.

Mengko wong Persia bakal teka, gempa bumi sing ngrusak, sawetara pendhudhukan paksa amarga bandha candhi kasebut apik banget, akeh sing dijarah lan pungkasane Nero sing njupuk atusan patung, dibagi wilayah kasebut karo prajurite lan ngilangi orakel kasebut. Suwene luwih suwe kanthi pitulung Adriano nanging pungkasane Theodosius aku nglarang nyembah kafir ing taun 385. Kanthi tekane agama Kristen mula lali lan ora digatekake.

Penggalian arkeologi diwiwiti ing abad kaping XNUMX ing tangan wong Jerman lan kita duwe akeh temuan sing apik lan penggalian saiki sing isih ana ing tangan Sekolah Prancis Athena.

Apa sing kudu dideleng ing Delphi

Situs arkeologi nduwe loro papan suci, sing siji kanggo Athena lan liyane kanggo Apollo lan gedung olahraga liyane. Nalika teka langsung saka Athena, sing pertama sing sampeyan tingali yaiku Sanctuary Athena Pronaia, sadurunge Kuil Apollo. Ing njaba tembok, pamukiman Delphi ngluwihi, nanging ing njero tembok ana ing endi Tholos, saiki dadi simbol pulau, lan sisa telung candhi sing khusus kanggo dewi kasebut.

Ana loro candhi sing luwih tuwa diwiwiti saka abad kaping-500 lan 373 SM. Kuil kaping telu sing digawe saka watu gamping dirusak dening gempa bumi ing taun XNUMX SM. Papan suci uga kalebu misbyah kanggo Zeus, Athena Ergane, Athena Zosteria, Eileithyia lan Hygeia lan uga ana Sisa saka rong bangunan sing khusus kanggo nyembah pahlawan lokal sing ngusir wong Persia saka pulau kasebut, Autonos lan Phylakos.

Gegayutan karo kasunyatan sejarah iki uga ana peringatan, a patung kaisar Hadrian lan bangunan sing dikenal minangka "omah para imam." Ing sisih lor-kulon papan suci Athena yaiku gym, arena lan jedhing. Ing ndhuwur bukit biyen ana spring, the spring suci Delphi para pelancong sering ngombe lan ngresiki awake dhewe sadurunge konsultasi karo oracle.

 

Nanging, papan kasebut minangka papan suci Apollo, diubengi tembok kanthi lawang utama ing sisih kidul wetan. Saka kene, Cara Suci utawa jalur sing tekan Kuil Apollo diwiwiti, ing endi pandhita ngandhakake ramalane. Ing sisih kasebut ana teras buatan kanthi tembok monumental kanthi portofolio lan akeh liyane monumen khusus kanggo wong sugih lan dewa Yunani.

Kabeh kasebut minangka monumen, sawetara sing apik banget, sing nuduhake level artistik ing wektu sing beda-beda lan kasugihan saka wong-wong sing nate ngucapake matur nuwun marang oracle. Malah ana sawetara tembaga utawa perak, marmer sing apik banget, lan mewah banget.

Papan iki pancen pancen nyengsemake lan lengkap lan ing kegiyatan mesthine pancen apik banget. Mikir sing luwih ing candhi ana téater ing kana ana kompetisi musik lan teater lan isih ana sing luwih dhuwur stadion kanggo turnamen atletik. Apik banget! Tambah sisan saka kuburan jaman klasik lan roman sing ana ing njaba lan ngubengi papan suci lan sampeyan bakal nglampahi wektu mlaku-mlaku, njupuk foto lan mbayangake.

Kepiye carane sampeyan tekan Delphi? Kutha Delphi modern ana ing dalan sing ngubungake Amfisa karo Itea lan Aráchova. Turis teka saka saindenging jagad amarga situs arkeologi kasebut cedhak banget. Ing dheweke yaiku Museum Arkeologi Delphi karo kabeh bandha. Delphi mung liwat rong jam saka Athena nganggo mobil. Amarga Delphi isih ing wilayah sing angel diakses sampeyan mung bisa tekan kana kanthi dalan lan sing paling apik yaiku nggunakake plancongan kanggo ngerti papan liya, kayata Meteora lan biara-biara kasebut.

Sampeyan bisa nyewa mobil utawa numpak bis. Rute Athena - Delphi ditutupi karo enem layanan saben dinane. Bis budhal saka Terminal B ing Liossion Street ing Athena wiwit jam 7:30 esuk nganti 8 wengi. Ngidini udakara telung jam lelungan.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*