Fez, telung kutha luar biasa ing siji

Kutha Fez

Fez, kutha kekaisaran Maroko, uga dadi ibukutha agama lan budaya ing negara Alhauite wiwit Qarawiyn, mesjid lan universitas Koran, didegaké ing abad kaping XNUMX.

Istana, kuil, madrasah lan tembok menehi kesaksian babagan masa lalu sing apik ing Fez, sawijining kutha sing umure wis ana XNUMX yuta wong. Diumumake minangka Situs Warisan Dunia, Madinah Fez dilestarekake kanthi utuh amarga Jenderal Lyautey, sing nglarang bangunan ing njero omah.

Dumunung 200 kilometer sisih wétan Rabat, Fez minangka papan sing cocog kanggo nyasar lan nemokake Maroko asli sing asli. Bisa uga dibayangke karo kutha-kutha gedhe ing negara kasebut kayata Marrakech, Casablanca utawa Rabat, sing sejatine Fez luwih becik nglestarikake tradhisi lan gaya urip, ana sing napas ing lurung-lurung.

Kutha iki dipérang dadi telung bagean sing nggambaraké sejarahé. Fez el Bali (kutha lawas sing diadegake taun 789 dening Idrís I) Fez el Jedid (dibangun ing abad kaping XNUMX dening Merinis) lan Kutha Anyar (dibangun dening Prancis kanthi dalan Hassan II minangka sumbu utama.)

Ing taun-taun pungkasan, program restorasi madinah wis diatur, kalebu renovasi dalan, tembok, monumen lan jembatan, amarga sawetara omah adobe rusak lan ing wilayah tartamtu sampah lan lebu sing dikumpulake ing lurung-lurung, sing ora menehi gambar sing apik kanggo kutha sing penting kaya Fez. Uga, sawetara riad (omah kebon tradisional) diowahi dadi hotel mewah amarga pariwisata saya akeh.

Fez sejatine telung kutha ing siji sing dununge ana ing pinggir kali Zitu lan Fez.

Fez el Bali

Gerbang Bab Bou Jeloud

Gerbang Bab Bou Jeloud

 

Iki minangka medina sing paling apik ing donya Arab lan monumen urip paling gedhe ing Maroko. Jaringan lurung-lurung sing sempit iki diwiwiti saka abad kaping-XNUMX lan nyorot biru kobalt gerbang Bab Bou Jeloud sing mlebu ing sisih kutha paling tuwa.

Nyebrang yaiku perjalanan ing jaman mbiyen, sing ora ana lalu lintas, ora aspal, utawa pencakar langit. Sawise nyebrang, dekorasi ganti warna lan jubin ijo. Werna sing nggambarake rasa seneng ing agama Islam amarga ditemokake ing omah, mesjid, utawa bangunan penting.

Sing paling disaranake yaiku nyewa layanan pandhuan kanggo ngerti kanthi jero kabeh rahasia Fez. Kajaba iku, ora padha mlaku tanpa tujuan liwat lurung-lurung labirin tinimbang dipandu karo wong sing ngerti kanthi sampurna sing dadi papan sing paling apik ing madinah.

Makam Mulay Idris

Makam Mulay Idris

Kutha iki didegake udakara taun 807 Masehi nalika wangsa Idrisid pindhah ibukutha Volubilis ing kene. Ing njero Fez el Bali ana makam khusus kanggo Mulay Idris, pangadeg kutha kasebut. Minangka penasaran, nganti ora suwe, lurung-lurung ing saubengé makam kasebut dilarang tumrap wong sing dudu umat Islam amarga sipat suci.

Objek wisata utama kutha kasebut ana ing madinah: sekolah Koran, souks hebat, alun-alun Nejjarine lan Seffarine, Distrik Suci lan universitas lan perpustakaan paling tuwa ing saindenging jagad.

Madrasa Medersa Bou Inania

Madrasa Medersa Bou Inania

Ing kene sampeyan bisa ngunjungi Madrasa Medersa Bou Inania, papan sing sepi kanthi menara jubin ijo sing padhang lan tembok interior sing apik banget. Iki diresmekake ing taun 1350.

Papan kanggo mungkasi kunjungan sampeyan ing Fez yaiku saka ndhuwur, ing wilayah sing diarani Borj Sur. Saka papan iki sampeyan duwe pemandangan Fez sing luar biasa, kanthi warna ijo bangunan sing paling penting kayata mesjid, universitas utawa makam Mulay Idris.

Fez the Jedid

Istana Dar el- Makhzen

Istana Dar el- Makhzen

Sanajan Fez el Jedid diarani madinah anyar Fez, kasunyatane ora liya yaiku perpanjangan madinah kaping pisanan Digawe ing abad kaping XNUMX dening Benimerines, dinasti Berber paling penting ing Afrika Lor sing nginstal ibukota ing Fez ing pertengahan abad kaping-XNUMX. Sorotan Fez el Jedid yaiku Royal Quarter (papan dununge istana Dar el-Makhzen, sing dununge Museum Kesenian lan Purbakala), kuartal Yahudi abad kaping XNUMX (Mellah), souks, mesjid, kebon, lan toko kerajinan.

Ville Nouvelle

Kutha Anyar Fez

La Ville Nouvelle utawa kutha anyar Didhisiki dening Prancis ing taun 20-an mula bagean Fez iki duwe gaya Eropa sing beda banget karo madinah lawas. Kulawarga Maroko sing paling sugih lan wong asing manggon ing kene.

Dalan lan dalan sing jembar kebak karo toko, hotel mewah lan kafe sing bisa ngrasakake teh mint sing enak. Dalan utama yaiku Avenida Hassan II lan titik sing paling penting yaiku prapatan karo Boulevard Mohammed V, amarga kantor Bank Maroko lan Plaza de Florencia ana ing kene.

Minangka penasaran, perlu dielingake manawa ing wilayah anyar ing kabeh kutha ing negara kasebut, ana rong dalan kanthi jeneng Hassan II lan Mohammed V kanggo ngurmati raja-raja Maroko sing paling penting ing abad kaping-XNUMX.

La Ville Nouvelle nduweni akeh bangunan wiwit jaman kolonial uga Instituto Cervantes utawa Lyceum Prancis. Uga mesjid Imam Malik, salah sawijining kutha paling gedhe ing kutha iki, lan gereja San Francisco.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*