Ghetto Warsawa

Gambar | Wikipedia

Ibukutha Polandia, Warsaw, saiki dadi kutha sing sregep meh 2 yuta jiwa ing endi tradhisional lan modern dihargai ing saben pojok kutha. Papan sing apik tenan sing dirusak sajrone Perang Dunia II nanging bisa munggah saka awu. Papan sing khusus dihukum nalika semana yaiku Warsawa Ghetto, pemukiman Yahudi paling gedhe ing donya sing dikurung paksa ing antarane Oktober lan November 1940 dening Nazi.

Wiwitane Ghetto Warsawa

Ing taun 1939 nalika invasi Polandia, pamrentah sing dipimpin dening Hans Frank mutusake misahake komunitas Yahudi sing manggon ing Warsawa saka pedunung Polandia liyane. Motifé yaiku nggawa langkah-langkah anti-Semit sing padha sing wis ana ing Jerman menyang negara kasebut, sawijining perkara sing bakal diatasi wali kota anyar Ludwig Fischer.

Kanthi cara iki, meh 90.000 kulawarga Polandia kepeksa dipindhah menyang bekas ghetto Yahudi saka Abad Pertengahan nalika Polandia mung dadi kadipaten. Sanajan ninggalake omah dhewe dadi trauma nyata, dheweke isih duwe sawetara kamardikan kanggo ngubengi kutha liyane Ing wulan November 1940, pasukan SS kanthi ora sengaja ngepung ghetto Warsawa lan wiwit ngadhekake tembok Dhuwure 4 meter lan dawane 18 meter sing ngisolasi 300.000 wong Yahudi sing bakal nganti 500.000 ing tengah-tengah perang.

Pamrentah ghetto Warsawa tumiba ing Dewan Yahudi Warsaw sing dipimpin dening Adam Czerniaków, sing urusan karo manajemen internal ghetto lan kontak karo Jerman lan Polandia ing luar negeri. Pamrentahan iki kasusun saka pejabat borjuasi Yahudi, lan warga liyane sing mlarat. Kasunyatane, kanggo ngontrol sing terakhir, pasukan polisi Yahudi digawe sing perwira seragam karo tentara Yahudi lan bersenjata trunkon nggawe rezim brutal marang kanca-kancane dhewe.

Gambar | Sajarah Banget

Urip ing ghetto

Urip ing Warsawa Ghetto ora gampang amarga ora ana sing bisa lunga kajaba wong sing dipeksa dadi pegawai pemerintah lan mesthi dikawal SS utawa Polisi Polisi Biru.

Ing wiwitan taun 1941, Warsawa Ghetto ana ing ambek paceklik amarga ana rampasan lan rampasan SS. Kahanan kasebut bisa diringanake amarga rasionalisasi pranata sing wicaksana. Nanging, ing musim panas taun sing padha, Jerman nyerang Uni Soviet lan Warsawa Ghetto dadi luwih parah kahanane amarga ing kesempatan iki kabeh sumber daya dialokasikan kanggo kampanye militer ing Rusia. Amarga kekurangan lan panyebaran epidemi typhus, ewu wong mati amarga keluwen saben dina.

Holocaust diwiwiti

Yen kahanan kasebut wis disesali ing Warsawa Ghetto, mula saya parah nalika Solusi Akhir ing Eropa diwiwiti wulan Juli 1942. Dewan Yahudi dilaporake manawa Warsawa Ghetto bakal diusir kanggo pindhah penduduk ing Eropa Wétan. Wong-wong sing nolak dipukul lan dicekel lan pungkasane numpak kreta nganggo mobil sapi lan dibuwang menyang kuburan pati Treblinka, lan tiwas ing ruang bensin.

Sajrone paruh pertama taun 1942, populasi Warsawa Ghetto dikurangi sacara radikal amarga sepur saben dina mangkat menyang kubu pati. Gedhene Holocaust pancen angel banget kanggo didhelikake saka penduduk Ghetto Warsawa ing taun 1943, mula akeh wong sing luwih seneng mati gelut tinimbang dibunuh kanthi kejam. Mangkene Komite Koordinasi Yahudi lair, sing nindakake tumindak perlawanan nglawan Nazi kayata sing diarani Warsawa Ghetto Uprising, sing gelut mau suwene sewulan ing taun 1943. Pemberontakan iki nyebabake 70.000 wong Yahudi tiwas, ing antarane sing tiba ing gelut lan tahanan, sawetara sing bakal ditembak mengko lan sisane dideportasi menyang gass ing kamp pati Treblinka.

Kanthi kekalahan Pemberontakan Warsawa Ghetto, lingkungan kasebut pancen ora ana pedunung lan kabeh bangunan dadi reruntuhan. Uni Soviet ngrebut Warsaw ing wiwitan taun 1945.

Gambar | Itongadol

Ghetto Warsawa saiki

Sejarah Yahudi Polandia Warsawa saiki katon ing saben pojok kutha, kayata Sinagog Nozyk. Ing jejere candhi iki, ing antarane Jalan Marszalkowska lan Alun-alun Grzybowski Bangunan setengah rusak nomer 7, 9, 12 lan 14 dununge, sing isih ana windows pecah lan balconies sing pecah, ngelingake kedadeyan kasebut.

Ana dalan sing slamet saka karusakan kasebut lan sanajan invasi Rusia lan Jerman tetep jenenge: Prozna Street. Ing kene ana bangunan sing isih bisa dingerteni pengaruh shrapnel. Ninggalake dalan Prozna iki, kita menyang Museum Sejarah Yahudi Polandia, ing jantung sing maune dadi Warsawa Ghetto.

Museum kasebut nduweni ciri modern lan interaktif lan nerangake kanthi rinci sejarah komunitas Yahudi Polandia ing pameran sing nglacak sejarah 1000 taun Yahudi ing negara iki. Asal-usule, budaya, sebab-sebab Polandia nampani wong-wong Yahudi kanthi cara sing disenengi lan kepiye sentimen anti-Semit berkembang ing taun 40-an abad kaping XNUMX nganti tekane Holocaust.

Ing ngarep museum katon sawijining tugu sing menehi pajeg kanggo wong-wong Yahudi sing nyebabake pambrontakan ing Warsawa Ghetto ing taun 1943. Ing salah sawijining sisih, wong-wong Yahudi katon padha jejer lan mudhun, ing sisih liyane, adegan ditampilake sing katon terus lan semangat gelut.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*