Himalaya: gendheng jagad

Himalaya

Pegunungan mesthi narik kawigaten manungsa lan mesthi dikepung karo legenda. Pegunungan Amerika, Asia, Afrika. Kabeh peradaban kuno sing duwe gunung ing sacedhake menehi pengaruh ing pandangan jagad kasebut.

Nanging, ora ana siji-sijia sing ngerti manawa gunung paling dhuwur ing donya kasebut didhelikake ing pegunungan liar: Himalaya. Ing basa Sanskerta, basa suci agama Hindu lan agama liya, Himalaya tegese Papan salju. Lan bocah lanang iku, kajaba atap sing misuwur ing jagad iki.

Peta Himalaya

The himalayas ana ing tapel wates India lan China lan liwat Nepal. Nalika ndeleng peta lan ngerti babagan sejarah Bumi, bisa mbayangake loro lempeng tektonik sing bertabrakan dadi akeh Lengkungan gunung 2400 kilometer sing sadawane rute beda-beda jembar lan wujud jajaran gunung cilik liyane.

Kali Indhu

Ing himalayas sawetara kali lair, kalebu Gangga lan India, dadi piye wae urip jutaan wong gegandhengan karo gunung-gunung sing megah kasebut. Hawane beda-beda amarga pagunungan kasebut dawa banget, mula ana perangan kanthi iklim tropis lan perangan sing adhem tenan, kanthi salju salawase.

Himalaya saka satelit

Yen sampeyan ngira yen pagunungan wis tuwa, mesthine kanggo urip manungsa nanging ora kanggo urip terestrial. iku salah sawijining gunung paling enom ing jagad iki. Miturut para ahli udakara 70 yuta taun kepungkur, piring Indo-Australia kasebut obah kanthi cepet (udakara 15 sentimeter saben taun). 20 yuta taun mengko gerakan iki selawase nutup Samodra Tethys kuno lan komposisi kapadhetan bawahan sing endhek lan nyebabake gunung bakal munggah tinimbang ambruk ing banyu.

Pancen luar biasa nanging gerakan iki durung mandheg lan piring India saya obah nganti udakara 10 yuta taun bakal dadi 1500 kilometer menyang Asia. Lan sing paling apik yaiku nggawe Himalaya tetep munggah ing dhuwur kanthi tingkat 5 mm saben taun. Iki dudu tanah sing mati, nanging lahan sing isih permanen.

Tlaga Tiicho

Dadi akeh gunung, salju sing akeh banget, tanpa mangu-mangu, mesthine kudu luwih saka lanskap sing apik. Mangkono uga: sawise Arktik lan Antartika iki minangka wadhuk es lan salju paling gedhe nomer telu lan paling penting ing jagad iki. Apamaneh, sajrone 2400 kilometer suwene ana 15 ewu gletser lan tegese ewonan meter kubik banyu. Ora dikatutake kali lan tlaga sing dununge beda-beda.

Tlaga paling gedhe ing Himalaya yaiku YamdrokTso, ing Tibet, udakara 700 km persegi, lan sing paling dhuwur yaiku Tilicho, ing Nepal. Kejaba kabeh iki gunung mengaruhi iklim ing wilayah sing amba banget lan, contone, amarga anane yaiku Asia Tenggara dadi anget amarga ngalangi ngliwati angin adhem saka kidul.

Himalaya lan agama

Masarakat Himalaya

Ana pirang-pirang situs ing gunung kasebut sing duwe arti religius kanggo macem-macem klompok. Contone, kanggo wong Hindu, Himalaya minangka personifikasi dewa Himavat, bapak saka Parvati lan Ganga. Kanggo Buddhisme Bhutan, gunung-gunung ndhelikake situs suci sing didegake agamane.

Ing himalayas ana ewonan biara. Tanpa pindhah luwih, ing Lhasa, ibukutha Tibet, yaiku Pendhudhuk Dalai Lama. Saiki, wilayah iki dikuasai China lan kudu njaluk idin mlebu, saliyane kanggo ngolah visa China sing cocog.

Biara ing himalayas

Cukup deleng ing peta kanggo mikir gunung iki uga dipanggoni dening akeh klompok manungsa, kanthi kamiripan lan bedane. Dheweke duwe basane, adat istiadat, arsitektur, ritual, folklor, klambi. Dheweke minangka segara sing beda-beda.

Himalaya lan Gunung Everest

Ing Everest

Gunung Everest minangka gunung paling dhuwur ing saindenging jagad nanging dheweke duwe sedulur sing dhuwur banget ing sekitar kene. Himalaya minangka papan kanggo sangang saka sepuluh puncak paling dhuwur ing planet iki dadi sampeyan bisa nemokake kamulyan sing apik.

Ing ndhuwur kita ujar manawa tabrakan rong lempeng digawe saka pegunungan iki lan amarga komposisi kerak bumi ing lempeng kasebut kurang kerapatan, mula mundhak tinimbang mlebu menyang segara. Mula Everest ngumumake duwe watu gamping ing pucuk ndhuwur sing asale saka samodra primitif.

Climbing Everest

Kita ngarani Everest, ing imposisi Eurocentric tartamtu, nanging kanggo rong negara sing nuduhake jeneng kasebut duwe jeneng liyane: iku disebut Chomolungma kanggo wong Tibet lan Sagarmatha kanggo wong Nepal. Minangka bagean saka pagunungan Mahalangur sing nyebrang kaloro negara kasebut. Nyatane, watesan wates ngliwati pucuk Everest.

Ing Everest Dhuwure 8.848 meter saka ndhuwur segara lan saben taun narik atusan gunung sing kepengin banget tekan puncak. Apa sampeyan ndeleng film Everest? Iki nggambarake petualangan iki kanthi apik, emosi lan bebaya. Ana rong rute kanggo munggah EverestSiji sing nyedhaki saka Nepal lan liyane saka Tibet. Kidul lan Lor masing-masing.

Lor pasuryan Everest

Rute pertama yaiku sing standar lan sanajan ora angel banget amarga pendakiane dhewe, rumit karo cuaca lan apa sing ditindakake kanggo awak manungsa. Inggris minangka sing pertama munggah ing Everest Sanajan dheweke ora teka ing sisih ndhuwur langsung lan dhuwure mung 7 ewu meter. Ekspedisi liyane ing taun 1922 nganti 8320 meter lan dadi tonggak sejarah ing antarane manungsa lan gunung kasebut.

Ekspedisi taun 1924 mesthine yaiku sing tekan ndhuwur nanging loro pendaki kasebut ilang lan awake salah sijine mung ditemokake ing taun 1999 ing ketinggian 8155 meter, ing sisih lor. Kabeh ekspedisi kasebut asale saka pihak iki amarga ing wektu kasebut Nepal nglarang upaya ing pihake dhewe. Kanthi cara iki, kanthi resmi, puncak kasebut dicapai ing taun 1953: Edmund Hillary lan Tenzing Norgay minangka sing pertama lan dheweke nindakake, kali iki, kanggo wajah kidul.

Kabeh iki saka sesanti, kaya sing dakkandhakake, Eurocentric. Sejatine bisa uga ana wong liya sing teka sadurunge. Wong Tionghoa dhewe ujar manawa wiwit wiwitan abad kaping XNUMX, gunung kasebut katon ana ing tulisan lan peta.

Himalaya ing seni

Pitung taun ing Tibet

Kanggo kaendahane, kanggo ukurane, kanggo kamulyane, Himalaya wis mengaruhi akeh wong, kanggo panulis, pelukis lan wektu sing luwih cedhak, direktur film lan skrip.

Dadi, kita duwe film Everest, Tintin ing Tibet, Watesan Vertikal, sawetara edhisi saka Makam Raider, Pitung Taun ing Tibet karo Brad Pitt, novel The Kingdom of the Golden Dragon anggitane Isabel Allende utawa Kim, anggitane Rudyard Kipling.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*