Kali Nil

Salah sawijining kali sing paling misuwur ing saindenging jagad iki ora mesthi Kali Nil. Aja ngandhani yen ora duwe halo gedhe misteri, tenung, sing ora diubengi karo crita millenary sing hebat. Iki kali Nil, kali sing mung jenenge dadi penasaran.

Apa bisa dadi dheweke hubungane karo Mesir lan peradabane ing salawas-lawase? Apa kita bisa nyebut jeneng lan gambar katon kaya cara goblok lan coklat, dikubengi pasir emas lan kuil sing ngomong babagan dewa liyane? Bisa uga, nanging dina iki kita kudu luwih jero lan sinau luwih akeh babagan iki kali gedhe africa.

Kali Nil

Kali iki minangka kali paling gedhe ing Afrika y nyabrang sepuluh negara wiwit saka bawana nganti kosong menyang Segara Tengah kidul-wétan. Ana ing delta gedhe lan sugih sing dununge Cairo lan Alexandria. Kali Nil ukuran 6.853 kilometer lan dadi, ing mburine Amazon, iki kali paling dawa nomer loro ing jagad iki.

Saka macem-macem eksplorasi Danau Victoria katon minangka sumber pertama, nanging kudu dingerteni manawa sendhang kasebut duwe sawetara kali anak sungai sing ukurane cukup gedhe. Antarane, Kali Kagera sing paling penting. Ana sawetara kontroversi babagan masalah iki, yaiku kali iki utawa liyane, dadi diskusi isih mbukak.

Sejatine yaiku, sanajan ngerti asal usule rada angel, nuruti lakune ora angel yen dibentuk. Godhong kasebut ing Tlaga Victoria ing Ripon Falls ing Uganda lan dadi Nil Victoria udakara 130 kilometer nganti tekan Tlaga Kyoga. Sisih pungkasan kali, udakara 200 kilometer, diwiwiti ing pesisir kulon tlaga, uga mili mangulon, terus ngulon terus tekan tumiba ing Karuma.

Saka kana, nyebrang Murchison Falls, tekan Lake Albert lan nggawe delta. Sawise metu saka tlaga, kali kasebut nyebrang Uganda lan dikenal minangka Nil Albert. Mula tekan Sudan kidul, gabung karo Kali Achwa lan ganti jeneng lan warnane kaping pirang-pirang amarga lempung sing digantung ing perairan kasebut. Nyatane dikenal minangka Nil Putih Kanggo iki. Mula, dheweke mlebu Sudan lan ketemu karo Nil Biru.

Liwat Sudan, kali iki dadi penasaran, kanthi enem banyu terjun lan dalan sing beda-beda nganti tekan Tlaga Nasser, umume wis ana ing bendera Mesir. Ana ing kene, ngluwihi Bendungan Aswan, ing watesan sisih lor tlaga iki, Kali Nil bali menyang sejarah maneh, dialihake karo bendungan sing padha. Pungkasane, ing sisih lor Kairo dipérang dadi rong cabang sing mili menyang Segara Mediterania. Cabang Rosetta ana ing sisih kulon lan Cabang Damietta, ing sisih wetan, nggawe Delta Nil.

Nyimpulake, Kali Nil dadi telung kursus utama: Nil Biru, Atbara lan Nil Putih. Jeneng kasebut dhewe, Nil, asale saka basa Yunani Neilos utawa latin Nilus, dipercaya duwe akar Semit sing tegese lembah utawa kali lembah. Suwe-suwe kasunyatan manawa kali kasebut, ora beda karo kali liyane, mili saka kidul menyang sisih lor lan banjir ing musim panas taun iki dadi misteri wiwit pirang-pirang abad, nanging iki pancen sing ngidini pembangunan kutha kasebut.

Kali Nil lan sejarah

Sawise njlentrehake data babagan Kali Nil, kasunyatane yaiku jiwa Mesir, paling ora saka Mesir kuno. Wis nemtokake, nuntun, urip ing laladan kasebut wiwit Zaman Watu. Temenan, kanthi pangowahan planet kita sing wis suwe saya suwe.

Kanggo peradaban Mesir iku dhasar. Kali iki ngluwihi kali kaping pindho saben taun lan endhepan endhepan ing kana ndadekake subur banget. Ing kene wong Mesir kuno nandur gandum, papirus lan wiji liyane wigati banget kanggo pangembangan masarakat sing ngalami paceklik. Kali iki uga ana kali saluran komunikasi lan perdagangan karo wong liya, sing ing sawetara titik ngasilake stabilitas ekonomi sing uga nguntungake kanggo tuwuhing masarakat.

Ngluwihi panganan, perdagangan lan komunikasi, kali Nil iku istimewa spiritual kanggo wong Mesir. Firaun, dipercaya, dikontrol, kanthi Hapis, banjir kasebut. Salajengipun, kali kasebut minangka rute ing antarane urip lan urip sawise mati. Ing sisih wétan ana papan lair lan tuwuh lan ing sisih kulon ana pati.

Kabeh kuburan banjur ing sisih kulon Kali Nil. tanggalan kuna wong Mesir adhedhasar telung siklus kali, saben musim kanthi patang wulan, ana gandhengane karo pengayaan lahan, nyebar lan panen.

Kewan apa lan tanduran apa sing urip ing Kali Nil? Gumantung saka area, irigasi lan jumlah udan. Ana udan tropis ing kali kasebut ing wilayah tartamtu, lan ditambah panas bakal ngasilake alas sing luwih padhet macem-macem jinis wit tropis lan tanduran kayata gedhang, kayu ebony, pring, utawa semak kopi. Uga ana sabana kanthi vegetasi sing luwih alus lan langka, kanthi wit-witan sedheng lan suket kanthi tanduran abadi.

Ing Sudan udan deres lan ana bantala sing banjir dadi ing endi papirus, pring dhuwur, gondok banyu… Ing sisih lor, udan kurang udan banjur vegetasi ora sithik lan ing sawijining wektu ara-ara samun lair, kanthi vegetasi sing mati sawise udan. Ing Mesir, vegetasi ing cedhak Kali Nil meh kabeh minangka asil irigasi lan palawija.

Babagan fauna ing Nil ana macem-macem jinis iwak ing saindenging sistem kali: perch, lele, iwak macan. Sejatine umume iwak kali kasebut migran nanging wiwit dibangun bendungan Aswan, dheweke wis ilang utawa suda.

Uga ana baya, ing umume kali Nil, sanajan durung tekan tlaga sisih lor cekungan Nil. Antarane reptil liyane ana kura-kura, kadal lan paling ora ana 30 spesies ula, setengah beracun. Hippo? Biyen pedunung akeh ing saindhenging kali nanging saiki mung ditemokake ing sisih kidul.

Geografi, sejarah, fauna, flora. Kali iki mengaruhi kabeh iki lan sabanjure, kali uga kena pengaruh. Sejatine manungsa kasebut nyipta transformasi paling gedhe ing Kali Nil sajrone sejarah: Bendungan Aswan. Bendungan kasebut rampung ing taun 1970, Dhuwure 111 meter kanthi puncak meh patang meter lan volume luwih saka 44 yuta meter kubik. Danau Nasser minangka waduk kanthi kapasitas 169 milyar meter kubik.

Konstruksi dibutuhake ing lokasi candhi kuno Abu Simbel, amarga lara ing jero banyu ing salawas-lawase. Uga akeh kutha sing kudu dipindhah, ing Mesir lan Sudan. Kanthi konstruksi iki, kanggo pertama kaline ing sejarah, wong Mesir bisa ngontrol banjir kali lan nggedhekake panggunaan banyu.

Nalika sampeyan ndeleng, kali Nil minangka khazanah Afrika. Yen sampeyan menyang Mesir, aja lali tur, nganggo prahu tradisional utawa plancongan. Deleng lintang-lintang saka Kali Nil, delengen pesisir, candhi, srengenge ing langit. Rasakake sedhela, ing tengah crita.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*