Kolose Rhodes

Saiki jagad modern milih kamulyan dhewe-dhewe, nanging miturut sejarah Keajaiban Dunia Kuno Dheweke minangka wong sing paling misuwur lan sing nggawe imajinasi kita kabeh.

Sapa sing ora ngimpi mlaku-mlaku liwat Taman Gantung ing Babel, ndeleng Mercusuar Alexandria murup utawa mandheg ing sikil Colossus Rhodes, kayata? Dina iki kita bakal ngomong babagan keajaiban pungkasan, patung kolosal sing biyen ing Pulo Rhodes, Yunani.

Rhodes

Rhodes Iki minangka pulo paling gedhe ing Kapuloan Dodecanese, ana ing pesisir Turki lan rantai gunung ngliwati sisih lor nganti kidul. Wis pirang-pirang abad sejarah amarga akeh masarakat sing liwat ing kene, kayata wong Mino, wong Doria, Yunani, Roma, Byzantium, Ottoman, Italia,

Kutha Rhodes abad pertengahan wis diumumake Warisan Donya lan saiki, sanajan wis ora ana maneh kaya dhuwur, pulau iki uga populer kanggo Colossus Rhodes.

Kolose Rhodes

Crita saka kolosus diwiwiti karo situs Demetrios Poliorketes, penerus Alejando el Grande, udakara taun iki 305 SM Demetrios dheweke dikalahake lan nalika nilar Rhodes, dheweke nilarake kabeh mesin perang ing situs kasebut. Para pemenang, minangka bagean, mutusake ngelingake keberanian lan kemenangane kanthi nggawe patung gedhe kanggo dheweke dewa favorit: Helios, dewa srengenge.

Katon yen tugas kasebut diwenehake dening pematung Chares de Lindos, murid saka Lysippos (sing tanggung jawab kanggo patung Zeus sing ukurane 19 meter), lan butuh wektu rolas taun nalika ngrampungake karya kasebut. Kolose Rhodes duwe dhasar marmer putih lan ing ndhuwur iku sikil saka colossus ditetepake dhisik. Mula, sithik mbaka sethithik, reca kasebut arupa gambar munggah lan perangan njaba tembaga sing dikuatake kanthi wesi lan watu ing balunge. Yen saya dhuwur, landasan dibutuhake supaya ana proses tetep nglumpukake lan mbongkar struktur scaffold.

Tukang bangunan milih tembaga, campuran tembaga lan wesi kanggo ngurusi patung kasebut. Nanging, kolosus duwe kerangka wesi lan piring prunggu dilebokake ing kana, sing mesthi luwih kuwat tinimbang wesi lan bisa tahan kahanan cuaca sing ala banget, ing kahanan iki angin lan banyu uyah.

Colossus of Rhodes dhuwure 33 meter nanging mung udakara udakara 56 taun.  Ing taun 266 SM, pulo Rhodes nandhang sangsara gedhe lindhu. Kutha kasebut ngalami karusakan akeh lan Colossus sing padha pecah ing sisih paling ringkih, yaiku tungkak. Nalika semana pulau kasebut duwe hubungan apik karo para pamimpin Mesir, mula Ptolemy III nawarake kanggo mbayar biaya restorasi.

Nanging, wong-wong pulau ngonsultasi oracle, sing misuwur Oracle saka Delphi, lan iki jarene restorasi ora apike mula pungkasane pulau kasebut nolak proposal murah saka kedaulatan Mesir. Mangkono, eColossus ditinggalake dadi reruntuhan kanggo ... uga, meh kalanggengan uga iku ora nate dibangun maneh. Umume sing ngerti babagan dheweke bisa ditemokake liwat tembunge Pliny the Elder, sing ujar manawa "sanajan ana ing lantai dheweke apik banget."

Intine yaiku Kolose Rhodes yaiku rusak dening meh sewu taun. Ing taun 654 Masehi wong Arab nyerang Pulo Rhodes lan dheweke ora ragu-ragu suwene bubar sisan patung kasebut lan adol bahan kasebut menyang wong-wong Yahudi ing Siria. Crita yen dheweke diangkut nganggo 900 unta isih ana nganti saiki. Apa bisa ngono? Acara apa!

Kasunyatane yaiku keajaiban kaya ngono ing jaman kuna mung tetep mandheg luwih saka setengah abad lan mapan ana 90% eksistensine. Nanging, pancen luar biasa banget dadi bagean saka klompok Kaajaiban Dunia Kuno sing dipilih. Akeh gambar sing kita tingali, rekonstruksi, dheweke nemokake ing pelabuhan Mandraki, salah sawijining plabuhan ing pulau kasebut, nanging angel dipercaya ngerti pangukuran struktur sing nyenengake.

Ing dhuwur lan bobote kasebut, ora mungkin utawa meh mokal manawa dheweke bakal munggah ing kana. Malah potongan sing pecah kudune ambruk ing banyu sawise gempa, mula panliten anyar nuduhake mesthine wis munggah ing sawetara pesisir cedhak pelabuhan utawa ing pedalaman. Punapa mawon, aja nganti tekan plabuhan.

Yen kita mikir kabeh keajaiban wektu iku, siji-sijine sing isih ana yaiku Piramida Agung Giza, ing Mesir. Wirang Apik sing ing 2008 pamrentah pulau ngumumake manawa nimbang serius nggawe Kolose anyar , ora bakal dadi replika, nanging sing luwih modern lan luwih entheng. Malah ana diskusi babagan pematung sawijining, Jerman Gert Hof, sing bakal makarya saka Cologne kanthi nggawa sawetara senjata cor saka saindenging jagad.

Ing taun 2008, nanging ing 2015 ana crita liyane babagan a klompok arsitek saka Eropa sing pengin nggawe Colossus liyane gabung karo dermaga ing lawang mlebu plabuhan, tanpa nggatekake ide umum manawa situs iki dudu asline, uga sing bener, uga sing ora mungkin. Ana omongan babagan patung 150 meter, limang kaping luwih dhuwur tinimbang sing asli, dibangun kanthi sumbangan lan bakal kalebu perpustakaan, mercusuar sing digawe panel surya lan liya-liyane.

Saiki, kaya sing sampeyan mbayangake sanadyan siji proyek utawa liyane ora maju. Nanging iki ora bisa dadi sebab ora lelungan menyang Rhodes! Nyatane, pulau iki minangka tujuan plancongan sing apik, kanthi akeh situs sejarah lan pantai sing apik. Dadi ing Rhodes yaiku ngunjungi jaman biyen: ana kastil, benteng, greja lan biara Byzantine, ana Acropolis kutha Lindos, menara jam abad pertengahan, Acropolis Rhodes ...

Lan kanggo nutup, ing Istana Grand Master Rhodes ana pameran diarani «Rhodes Kuno, 2400 taun». Bangunan kasebut minangka harta karun kanthi lantai ngisor wiwit abad kaping 40 lan lantai ndhuwur abad pertengahan sing didhelikake ing konstruksi sing luwih modern wiwit 12an ing abad kaping 1993. Pameran kasebut ngemot 2400 kamar lan wiwit taun XNUMX, nalika kutha iki diadegake XNUMX taun kepungkur. Koleksi kasebut luar biasa lan saiki dadi bagean saka pameran permanen museum.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*