Kostum khas Veracruz

Kostum khas Veracruz nanggapi, ing tangan siji, kanggo substrat autochthonous ing negara Meksiko iki, lan ing sisih liyane, pengaruh saka penjajah Spanyol. Sejatine manawa saben kutha ing wilayah Veracruz lan uga kabeh negara kasebut duwe dhewe klambi khas, nanging ana setelan sing nemtokake kabeh negara lan ibukutha.

Wiwit Veracruz ana ing pesisir wétan México lan duwe iklim tropis sing anget, klambi khas kudu, kanthi paksa, entheng lan ora anget banget. Suhu rata-rata sing ngluwihi rong puluh derajat ora bisa ditrima kabeh taun nganggo sandhangan anget. Nanging ana akeh unsur liyane sing wis ditemtokake kostum khas Veracruz. Yen sampeyan pengin ngerti, kita ngajak sampeyan terus maca.

Sejarah kostum khas Veracruz

Wangsulan: Bab ingkang sapisanan sing kudu diwenehake yaiku negara bagian Veracruz uga nggunakake setelan charro lan Lemari Tehuano. Sing terakhir digunakake dening wanita Zapotec ing negara kasebut Oaxaca lan diabadikan dening pelukis Frida khalo ing akeh lukisane. Nanging iki uga sing pertama wis dadi simbol donya Meksiko. Mula, sampeyan ora bakal kaget yen dheweke uga khas Veracruz.

Senadyan kabeh sing wis dakkandhakake marang sampeyan, kaunggulan kostum Veracruz sing khas diarani jas jarocho, sing asale saka sing diarani Sotavento Veracruzano, tegese, wilayah negara kasebut kanthi sebutan sing tekan sisih kidul sing padha. Uga, rasukan iki duwe sejarah sing apik banget.

Ditulis manawa wanita pertama teka karo wong Spanyol menyang Cekungan Papaloapan dheweke biasane nganggo sandhangan sing digawa saka Semenanjung Iberia. Dheweke padha Kostum gaya Andalusia utawa Levantine digawe nganggo kain sing peteng lan abot. Nanging ing wilayah Veracruz, kaya sing wis dakkandhani, panas banget lan, uga asor luwih akeh. Mula, sandhangan sing digawa saka Spanyol ora cocog, amarga wis digawe kanggo iklim sing adhem.

Setelan wanita kasebut kalebu rok warna-warni, apron bordir, selendang renda, kaos sikil katun, lan sepatu beludru. Kajaba iku, dheweke dihiasi medali sing dipasang ing gulu nganggo pita sutra utawa beludru dhewe.

Kostum tradisional Veracruz kanggo wanita

Kostum khas Veracruz kanggo wanita

Nanging, wanita pribumi nganggo rok kembang lan blus nganggo renda bobbin lan pundhak sing mudhun, uga alas kaki kanthi bentuk clogs. Wong Spanyol ngerti kepiye luwih cocog sandhangan iki kanggo iklim Veracruz lan dheweke wiwit nglalekake klambi sing digawa saka Spanyol.

Minangka campuran kostum lokal kanthi pengaruh Hispanik, ing jas jarocho, sing uga nganggo bentuk sing padha kanggo pria. Mulane, proses sintesis ing antarane mode semenanjung lan Sotavento Veracruzano. Kajaba iku, aksesoris lan ornamen ditambahake.

Sawise ngrampungake sawetara sejarah, saiki wayahe nerangake kanthi jelas lan rinci babagan kostum khas Veracruz.

Kepiye setelan jarocho?

Secara logis, kanggo nggambarake kostum khas Veracruz, kita kudu mbedakake sandhangan kanggo wanita lan klambi pria. Nanging, kalorone duwe loro sebutan umum: kain putih lan kain entheng cocog kanggo panas.

Kostum Veracruz khas kanggo wanita

Sandhangan jarocha kanggo wanita yaiku malah luwih ayu saka sing ditujokake kanggo pria, amarga wis renda, sulaman lan ornamen liyane. Unsur dhasar saka kostum iki yaiku:

  • Blus jinis klambi bengi putih digawe saka katun lan "bolong" ing pundak lan dodo. Iki tegese, ing bagean kasebut, dheweke duwe sulaman kanthi bentuk kisi. Kajaba iku, rampung ing gulu nganggo barrette digawe nganggo pita sutra.
  • Petticoat uga putih lan uga dipasang ing sisih ngisor sing digunakake minangka latar mburi.
  • Una rok dawa banget lan amba mabur liwat petticoat sing nutupi tungkak lan sing uga biasane putih. Kajaba iku, dihiasi karo sulaman lan biyen duwe rada lem.
  • April beludru ireng sing luwih cekak lan disulam kembang nada abang lan uga renda kriting. Digandheng ing pinggul kanthi a pita sutra lan ing bangkekan ana bandana digawe saka katun, yaiku saputangan gedhe digawe saka kain cetak warna loro.
  • Una mantilla utawa selendang sing bisa digawe saka renda utawa tulle bordir. Ditumpaki pundhak sing dipasang ing dhadha kanthi cara a loket utawa cameo kanggo nyorot bolong saka klambi ing ngisor.
  • Un selendang utawa selendang nomer loro kanthi rumit digawe nganggo benang sutra lan digabung karo pita sing nghiasi rambut.
Wanita nganggo kostum khas Veracruz

Wanita sing nganggo kostum jarocho

Bebarengan karo kabeh sing kasebut ing ndhuwur, kostum khas Veracruz kanggo wanita kalebu aksesoris beda y gaya rambut tartamtu. Babagan sing terakhir, kalebu bun lan rong kepang sing dihiasi nganggo hiasan rambut minangka sisir, uga diarani cachirulo. Pungkasan, rambut kasebut dihiasi gardenias utawa mawar sing dilebokake ing sisih utawa sisih endhas, gumantung karo status perkawinan wong kasebut. Yen dheweke wis jomblo, dheweke bakal ngiwa, dene yen wis omah-omah, dheweke nengen.

Dene aksesoris kostum Veracruz khas kanggo wanita, a kipas angin digantung saka gulu kanthi cara a kerah. Iki biasane dadi permata kulawarga. Bisa digawe saka emas utawa mutiara, nanging uga karang utawa filigree. Pungkasan, ing sawetara kasus, salib uga dipasang ing gulu kanthi pita beludru.

Kostum khas Veracruz kanggo pria

Akeh luwih gampang sing kasebut ing ndhuwur minangka busana khas Veracruz kanggo pria. Nanging, iki uga ayu banget, lan kaya sing wis dakkandhani, iki katon warna putih kanggo kabeh klambi. Ing kasus iki, sing paling penting yaiku:

  • Un celonone digawe saka kain seger sing tekan sikil, yaiku ora beda karo kostum khas liyane, dawane ora tas utawa dhengkul.
  • Una guayabera utawa kaos nganggo lengen dawa, longgar lan uga digawe saka kain entheng karo tas ing sisih ngarep. Biasane uga ana liputan kanggo menehi keanggunan.
  • Sepatu jinis njarah lan warna ireng utawa putih.
  • Kupluk sawit kanthi patang celah ing sisih ndhuwur (sing diarani "watu").
  • Palliate utawa saputangan gedhe kanthi warna-warna cerah, luwih disengaja abang lan ireng, ing gulu.

Kaya sing wis dakkandhani lan sampeyan bisa nyimpulake saka katrangan kasebut, kostum Veracruz sing khas kanggo pria luwih rumit tinimbang wanita. Nanging, nggabungake sampurna karo iki.

Klompok warga Veracruz kanthi kostum khas

Klompok warga Veracruz kanthi kostum khas

Kapan kostum jarocho khas digunakake?

Umume, kostum jarocho digunakake ing acara rakyat apa wae utawa preinan sing dirayakake ing negara bagian Veracruz. Akeh klompok nari tradisional sing nggunakake, sabenere, kanggo napsirake Yaiku jarocho utawa zapateado. Ana rong jinis tari: muni pasangan lan sing diarani "Saka tumpukan" kanggo nari ing grup.

Musik sing diiringi dimainake instrumen sing padha tradisional kaya jarana, gitar cilik; panjaluk, saka kulawarga sing padha karo kulawarga sadurunge; kecapi, rebana lan rahang kuldi, sing keri kanggo perkusi. Liwat kabeh mau diinterpretasikake melodi asale saka petani, sawetara sing wis misuwur ing saindenging jagad. Contone, La Bamba, Hustler o Sirup edan.

Dheweke uga ditafsirake huapangos, melodi teken wektu ternary sing asale ing wilayah kasebut, lan uga irama asal Afro-Karibia kayata danzon Kuba sing misuwur.

Saliyane, sampeyan uga bakal kepengin ngerti nalika pahargyan kasebut dianakake. Dadi, yen sampeyan rencanakake ngunjungi Veracruz, sampeyan bisa nggawe perjalanan sampeyan cocog karo dheweke. Salah sawijining tanggal sing dituduhake yaiku karnaval saka kutha Veracruz dhewe, diterangake minangka "paling bahagia ing jagad iki."

Nanging jagad Jarocho wis nemokake akomodasi ing kutha Jaltipan, saka negara Veracruz dhewe. Ing pungkasan taun iki kutha ngatur Festival Fandango, sing nggabungake seniman musik populer saka saindenging negara lan uga ing luar negeri. Mula, swara lan joget jarocho ora bisa absen ing acara iki.

Kajaba iku, tradhisi Jarocha duwe oyot jero ing kutha Córdoba, uga diarani Lomas de Huilango, ing titik sing diatur a Son Jarocho Encounter sing kalebu acara nganggo kostum khas Veracruz. Nanging uga kegiyatan liyane kayata lokakarya, rapat, konferensi lan uga fungsi gala kanggo nglestarekake budaya tradisional negara Veracruz iki.

Tari jarocho

Tari Jarocho

Pungkasan, kita bakal crita babagan kutha Tlacotalpan, sing dununge persis ing watesan cekungan Papaloapan, ing endi, kaya sing wis dakkandhani, kostum jarocho lair. Ing kutha sing apik iki, pusat sejarah wis diumumake Warisan Budaya Kamanungsan, dirayakake ing Rapat Jaraneros lan Decimistas. Iki minangka festival sing khusus kanggo ngreksa kabeh ekspresi musik sing diklompokake ing putra jarocho lan kalebu acara folklorik sing paling penting ing kabeh Meksiko.

Minangka kesimpulan, kita wis nerangake apa asale kostum khas saka Veracruz, uga sandhangan sing digawe kanggo wanita lan pria. Lan uga festival mewah sing paling populer sing disaranake. Ing kasus apa wae, iku salah sawijining klambi tradisional sing nganggo luwih bosok lan luwih dihargai saindhenging negara Meksiko.

 

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*