kreteg Romawi misuwur

Jembatan Alcantara

Ana akeh kreteg Romawi misuwur saindhenging Eropah. Nyatane, wong Latin minangka insinyur sing apik lan nggawe nyebrang ing kali sing wis suwe nganti pirang-pirang abad. Thanks kanggo keahliane, kita isih seneng ndeleng kreteg kasebut ing pirang-pirang kutha saiki. Lan sawetara isih digunakake.

Secara logis, bagean sing apik saka konstruksi kasebut ditemokake ing arus Italia. Nanging ana uga sing megah ing panggonan liya sing kena ing dominasi Romawi, tanpa luwih, España. Ing negara kita padha uga ngreksa saluran banyu kaya sing ana ing Segovia utawa sisa-sisa konstruksi Latin liyane kayata Amfiteater Tarragona lan malah kabeh kutha kaya ing Hispalis Sevilla. Nanging tanpa ado maneh, ayo ngomong babagan jembatan Romawi sing misuwur. Uga, ing saben panggonan, kita bakal njupuk kesempatan kanggo njupuk tur singkat monumen liyane.

Jembatan Romawi Alcantara

Pemandangan jembatan Alcantara

Jembatan Alcantara

Kita miwiti demo sing paling misuwur ing Spanyol. Iki minangka jembatan Alcantara, sing dumunung ing kutha Cáceres kanthi jeneng sing padha ing Kali Tagus. Iku wis tanggal watara taun 103 sawise Kristus lan isih stands metu saiki kanggo kaluhurane.

Iki digawe saka enem lengkungan setengah bunder ing dhuwur sing beda. Ing siji, iki disusun ing limang pilar karo buttresses dhuwur. Uga, ing tengah platform sampeyan bakal weruh lengkungan Trajan lan ing lawangé saka sisih Alcantara ana candhi cilik. Sampeyan bakal kaget karo kahanan konservasi sing sampurna. Nanging, wis dibalèkaké kaping pirang-pirang.

Bangunan iki minangka bagéan saka liwat Norba, sing nyambungake wilayah kasebut karo Lusitania lan, ing siji, disampekno iki karo sing paling penting Via de la Plata. Jembatan kasebut dawane meh rong atus meter lan dhuwure meh sewidak meter.

Ing tangan liyane, amarga sampeyan ana ing Alcantara, disaranake sampeyan uga ngunjungi Jembatan Segura, uga saka jaman Romawi, sanajan luwih andhap asor tinimbang sing sadurunge. Sampeyan uga kudu ndeleng pasamuwan-pasamuwan saka Santa Maria de Almocovar lan San Pedro de Alcantara, dibangun ing abad kaping rolas lan pitulas. Nanging, ing ndhuwur kabeh, aja lali ngunjungi bèntèng lan pager bastioned sawijininguga spektakuler Biara San Benito, karo galeri imposing Carlos V lan cloister sawijining.

Pont du Gard de Nîmes

jembatan gard

kreteg Gard kang

Kutha Prancis saka Nimes Kutha iki minangka kutha Romawi sing penting. Dikuwasani dening wong Latin watara taun 120 SM, dheweke ngowahi dadi pusat komunikasi sing penting. Pambangunan Pont du Gard kalebu ing konteks iki.

Penasaran utamane yaiku kasunyatane dudu konstruksi otonom, nanging mbentuk gabungan karo imposing. aqueduct sing nggawa banyu menyang kutha. Iki dibangun ing abad pisanan sawise Yesus Kristus lan entuk jeneng saka kali sing disimpen. Dawane meh telung atus meter lan dhuwure kira-kira seket meter lan disusun ing telung tingkat.

Minangka penasaran, kita bakal pitutur marang kowe sing dibangun tanpa nggunakake mortir. Watu-watune, ana sing bobote nem ton, diikat nganggo staples wesi. Nyatane, iki minangka karya teknik rumit sing mbutuhake perancah rumit kanggo ndhukung struktur nalika lagi didegake. Lan partisipasi meh sewu buruh.

Ing sisih liya, amarga sampeyan ana ing Nimes, aja lali ngunjungi monumen liya saka jaman Romawi. Antarane wong-wong mau, ing arena utawa amfiteater, dibangun ing taun sing padha karo jembatan. Lan uga ing Maison Carree, candhi spektakuler, lan Menara Magna, sing minangka bagéan saka tembok lan dumunung ing Gunung Cavalier.

Pungkasan, kita menehi saran supaya sampeyan ndeleng Basilika Katedral Our Lady lan Saint Castor, Permata Romawi (uga nduweni bagean Gotik) sing dibangun, tepate, ing candhi Latin lawas.

jembatan trier

jembatan trier

Salah sawijining jembatan Romawi sing paling misuwur: Trier

Jembatan Romawi iki minangka sing paling tuwa ing Jerman, amarga dumunung ing kutha Trier, dumunung ing negara bagian Rhineland-Palatinate. Iku nyabrang kali Moselle lan penasaran sing iki katelu dibangun ana ing jaman Latin. Sadurungé ana rong wong liya sing dibongkar kanggo mbangun sing bakal dakaturaké marang kowé.

Lungguh ing pilasters kuwat, mbentuk, bebarengan karo monumen liyane ing kutha, klompok ngumumaké Situs Warisan Donya. Ing antarane, sampeyan uga bisa ndeleng saka jaman Romawi kayata Amfiteater, las Baths Imperial utawa Porta Nigra. Nanging uga mengko kayata imposing Katedral San Pedro utawa pasamuwan Our Lady.

Ora kaget, Trier minangka salah sawijining ibukutha sing diarani tetrarki. Iki digawe dening Diocletian kanggo mimpin Kekaisaran Romawi ing abad katelu sawise Kristus. Lan nampa jeneng kasebut amarga ana loro kaisar utama lan loro caesar cilik.

jembatan watu verona

Jembatan watu Verona

Jembatan Batu Verona

Logis, yen kita ngomong babagan periode Latin, kaya sing kita ucapake, akeh jembatan Romawi sing misuwur dumunung ing Italia. Iki kasus jembatan watu Verona, dibangun kanggo span ing Kali Adige. Dawane sangang puluh lima meter lan ambane patang meter lan nduweni limang arcade gedhe.

Ing jaman Romawi, Verona duwé pitung kreteg, senajan mung watu sing isih ana. Nanging, kutha Veneto nawakake akeh kamulyan liyane. Contone, teater Romawi lan amfiteater, dating saka XNUMXst abad SM utawa ing istana san pedro. Kajaba iku, sampeyan bisa ngunjungi sing nyengsemaken Katedral, ditutupi marmer putih lan jambon; ing menara lamberti, saka abad tengahan, utawa populer Basilika San Zeno.

Nanging, Verona wis selawase disambung kanggo Romeo y Julieta. Omah sing terakhir uga bisa dibukak, kanthi loteng sing misuwur, sanajan kasunyatane, ing kasus iki, sejarahe adhedhasar campuran fantasi lan kasunyatan.

Jembatan Aelian

Jembatan Aelian

Jembatan Aelius ing Roma

Antarane akeh kreteg Latin sing ngreksa Roma iki, mbok menawa, paling dikenal lan, tanpa mangu, salah siji sing paling biasa. Uga dikenal minangka Jembatan Sant Angelo amarga dibangun kanggo nggayuh kastil homonim.

Akibate, loro konstruksi kasebut ditugasake dening kaisar Adriano ing abad kaping loro sawise Kristus. Uga wis sawetara arcades, nanging bab sing paling nyengsemaken iku wis dijamin ing marmer travertine. Uga ana sawetara patung malaikat ing balustrades sisih.

Saiki, wis mlaku-mlaku lan nawakake pemandangan sing apik banget, tepate, saka kastil Sant Angelo. Ing kasus apa wae, kaya sing dikandhakake, iku mung salah siji saka akeh kreteg Romawi ing Kutha Abadi. Kita uga menehi saran kanggo ndeleng ing Jembatan Cestius, sing Emilio, sing Fabricio lan, ndhuwur kabeh, ing Neronian, sing nyambungake Champ de Mars karo Vatikan lan uga nyengsemaken.

Jembatan Tiberius

Jembatan Tiberius

Jembatan Tiberius

Saiki kita lelungan menyang kutha Rimini kanggo pitutur marang kowe bab Jembatan Tiberius, rampung ing abad XNUMXst sawise Kristus ing mandat saka kaisar sing menehi jeneng. Dheweke digedhekake kanggo nylametake sungai marequia kanthi watu saka Istria, sanajan katon luwih angel tinimbang jembatan Romawi liyane.

Wis limang lengkungan setengah bunderan lan rong dalan sing misuwur ing wektu kasebut: ing Emilia, kang mimpin kanggo Piacenza, lan popilia, sing arep menyang Ravenna. Kaya kutha-kutha liyane, jembatan iki ora mung monumen Romawi ing Rimini. Sampeyan uga bisa ngunjungi amfiteater, saka abad kaping loro sawise Kristus, lan ing Lengkungan Augustus, sing duwe patung tembaga sing apik banget saka kaisar iki sayangé dirusak.

Kajaba iku, Rimini nawakake monumen apik liyane kayata Candi Malatesta, jeneng sing diwènèhaké marang katedral amarga wis dibangun maneh dening Segismundo Malatesta, lan kastil lindhu, tanggal abad kaping limalas.

Jembatan Romawi Merida

Jembatan Romawi Mérida

Fragmen jembatan Romawi Mérida

Kita wis milih kanggo ngrampungake review saka kreteg Romawi misuwur kang dumunung ing Merida, kutha karo warisan Latin nyengsemaken. Dawane ora kurang saka 790 meter lan nduweni 60 arcade. Iki dibangun ing abad XNUMXst sadurunge Kristus kanggo nyabrang ing Kali Guadiana.

Kanggo menehi gambaran babagan keahlian teknik wong Romawi, kita bakal ngandhani yen dibangun ing salah sawijining wilayah sing kali luwih cethek. Malah njupuk kauntungan saka pulo alam lan ngisor digawe saka diorites, kang menehi dhasar padhet kanggo bangunan.

Jembatan iki minangka bagéan saka Ensemble Arkeologi Mérida, sing seneng kategori Warisan Donya. Antarane keajaiban sing nggawe iku amfiteater, sing sirkus, sing saluran banyu Los Milagros, sing candhi Diana utawa lengkungan Trajan.

Nanging, mbok menawa, permata gedhe saka pesawat punika Téater Romawi, dibangun ing taun 15 sadurunge Kristus miturut standar arsitektur saka Vitruvian. Aneh, ora dibalekake nganti awal abad pungkasan. Ing sawetoro wektu, wis ditutupi dening bumi. Nanging, dina iki, sawise dijamin, isih dadi tuan rumah Festival Teater Klasik kutha Mérida.

Ing kesimpulan, kita wis nuduhake sawetara kreteg Romawi misuwur sing isih ana. Kita uga wis nuduhake monumen liyane sing bisa dideleng ing kutha-kutha sing ana. Nanging, ana kreteg liyane sing patut dikunjungi. Contone, sing saka Salamanca utawa sing saka Cangas de Onis, tanpa ninggalake Spanyol. Lan, ing njaba negara kita, ing saka Eurymenton ing kutha Yunani kuna Aspendos, ing saka mysis ing kutha Turki Adana utawa ing dening Aquae Flaviae, ing Chaves Portugis. Apa ora nggumunake manawa keajaiban-keajaiban kasebut isih urip nganti pirang-pirang abad?

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*