Masada, lelungan menyang sejarah

Nalika aku isih cilik, ana serial TV sing misuwur banget Masada, drama sejarah kanthi lintang-lintang kaya saiki kaya Peter O'Toole, Peter Strauss lan Barbara Carrera. Nalika iku aku pisanan krungu jeneng Masada lan crita iki bètèng ing ara-ara samun Yudha ing Israel.

Saiki reruntuhan, gedhe lan isih megah, wujud Taman Nasional Masada lan padha Warisan Donya, mula yen ing sawijining dina sampeyan lunga menyang Israel, sampeyan ora bakal bisa ngiwa metu saka rute sampeyan.

Masada

Reruntuhan kasebut kalebu kraton lan beteng sing dibangun ing gunung ing ara-ara samun ing Yudea, cedhak Segara Mati, ing Israel saiki. Seri televisi sing sampeyan referensi ing ndhuwur nyritakake babagan wektu pungkasan perang antarane wong-wong Yahudi lan Romawi, sing misuwur kanthi sejarah minangka Pambrontakan Yahudi Agung. Wong-wong Yahudi padha ngungsi ing kene lan wong-wong Roma ngepung papan kasebut lan dheweke ngepung dheweke nganti para tahanan milih bunuh diri bebarengan.

Mula Masada minangka sinonim kanggo nasionalisme Yahudi lan negesake minangka masarakat. Wiwit taun 1966, kabeh wilayah kasebut dadi Taman Nasional, wiwit taun 1983 dadi bagean saka Cagar Alam Gurun Judean lan wiwit taun 2001 dadi Situs Warisan Dunia miturut UNESCO.

Wilayah sing diadegake Masada minangka bagean saka massa tektonik sing enom, tanpa erosi akeh, bentuke ora teratur nanging mirip banget karo piramida tanpa titik. Plato iki ukurane udakara udakara 645 meter kanthi jembaré 315, kanthi jembaré udakara 9 hektar. Ing sisih wétan ana perengan ing dhuwur 400 meter lan ing sisih liyane udakara satus meter. Dadi, akses menyang ndhuwur angel.

Sanajan wis ditemokake sisa-sisa pemukiman kuno, miturut sejarawan Flavio Josefo benteng kasebut dibangun dening raja Hasmone Alexander Alexander Janneo lan nemokake sawetara koin lan stuko saka wektu kasebut bakal nuduhake manawa ide kasebut ora salah. Nanging sejarah Masada sing narik kawigaten kita mengko lan kedadeyan nalika nelukake Yudea dening Pompey.

Sang Prabu Hérodès, anggota kulawarga sing misuwur, duwe omah ing kene nalika lelungan menyang Roma kanggo njaluk bala kanggo ngontrol wilayah kasebut. Benteng kasebut banjur tahan ngepung banget dening wong-wong Parthia, lan mung udan ajaib sing nylametake dheweke supaya ora tundhuk, amarga wis entek banyu. Kangge, ing Roma, Herodes menang dhukungan sing digoleki lan bali dadi Raja ing Yudea lan mbaka sethithik dheweke ngrebut wilayah kasebut, pungkasane nyebabake Yerusalem ambruk.

Nanging dheweke dadi masalah: didhukung dening Mark Antony Cleopatra VII nggedhekake kerajaane, mula Herodes nguatake Masada kanthi mikir yen ing sawijining dina dheweke butuh papan sing rada angel. Pitung dasawarsa sawise tilar donya, ing perang Yahudi - Romawi kaping pisanan wiwit ketegangan ing crescendo. Klompok wong Yahudi radikal kerja ing pambrontakan kasebut, wong liya gabung lan pungkasane ana klompok Copó Masada matèni garnisun Roma dipanggonke ing kana.

Ing taun-taun candhake, wilayah kasebut dadi gunung geni lan Masada diidentifikasi minangka papan sing ora bisa diatur. Banjur wong-wong Roma njupuk tindakan kanggo perkara kasebut lan mutusake arep mateni para pengungsi Yahudi ing kana lingkungane karo akeh kemah militer. Komandan ngrancang kabeh kanthi rinci, fokus ing akses liwat slope kulon. Sawise ora nyoba nembus tembok, dheweke mutusake nggawe ramp sing sawise sawetara minggu tekan 100 meter.

Sawise pitung wulan pengepungan Tanjakan kasebut rampung lan menara pengepung sing diperkuat besi setinggi 30 meter dibangun ing sisih ndhuwur. Saka kene, wong-wong Roma nembaki lan wedhus lanang sing dipasrahake ing tembok. Sawise sawetara wektu, wong-wong Roma ngerti manawa wong-wong Yahudi wis nggawe tembok sing luwih angel ing mburi tembok, mula dheweke mbatalake serangan lan ngobong struktur kasebut.

Wong-wong Yahudi ing Masada ngalami masalah lan mutusake bunuh diri: para pria kasebut mateni kulawargane lan banjur milih sepuluh wong kanggo mateni siji liyane. Mula, nganti mung ana siji wong sing isih ana, sing ngobong beteng kasebut. Nalika wong Roma pungkasane mlebu, dheweke nemokake makam.

Nanging kapan Masada ditemokake dening para arkeolog? Iku ing wiwitan taun Abad XIX, ing taun 1838 khusus. Wiwit kuwi wilayah kasebut dadi apik banget lan kabeh digali lan dipetakan. Penggalian arkeologi utama ditindakake ing taun 60an.

Pariwisata Masada

Apa sing bisa dideleng ing Masada? El kompleks kulon Sampeyan bisa diakses saka Arad, kanthi rute 3199. Ing kene sampeyan bakal bisa ndeleng rekonstruksi mesin Romawi saka situs menyang Masada, ing ramp roman pendakiane kalebu 15 utawa 20 menit munggah, yaiku wadhah lambung kuna kuna digali metu saka gunung lan, kanthi rega sing kapisah, sampeyan bisa tetep turu ing tendha. uga ana a pertunjukan cahya lan swara ing wayah wengi ing amfiteater.

Ing dataran gunung ana reruntuhan Istana Lor, apa sing isih ana ing istana Herodes telung tingkat pribadi kanthi lantai mozaik lan mural sing wis direkonstruksi, reruntuhan siji-sijine sinagog sing isih ana wiwit jaman Kuil Kaloro, kamar sing ditemokake jeneng kabeh hitmen, klompok mayoritas wong Yahudi sing dikunci ing Masada nalika pambrontakan, greja bizantium dibangun dening wiku pertapa uga karo lantai mozaik, ing Kraton Kulon, gedhe tenan lan uga diwiwiti saka jaman Herodes, ing adus roman, kamar komandan kanthi mural lan wadhah kidul, papan gedhe ing sangisore gunung.

Akses saka Segara Mati, rute 90, siji mlebu liwat lawang wétan sing ana toko oleh-oleh, stasiun sepindah, a restoran lan cafe.

Uga ing kene yaiku Museum Masada Yigal Yadin, dibukak ing taun 2007, sing nawakake pengalaman narasi babagan acara ing saubenging bètèng, sing menehi pengalaman apik latar mburi kanggo ngunjungi, ing dalan kabel sing nggawa sampeyan menyang lawang Way Ula, sing paling angel, sing bisa dilindhungi nganggo sikil saiki, kalebu nganti jam setengah lan mudhun.

Kunjungan kasebut pancen apik banget. Sampeyan bisa uga pesen mlebu Taman Nasional Masada kanthi online, liwat situs web resmi, milih tanggal kasebut.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*