Lelungan menyang Sarajevo

Sarajevo yaiku ibukutha Bosnia lan Herzegovina, kutha sing akeh ijo, sing ana ing lembah sing diubengi gunung. Iki minangka pot leleh agama, Katulik, Yahudi, Ortodok lan Muslim bebarengan, dadi koeksistensi diterjemahake ing budayane.

Apa sing bisa ditindakake ing Sarajevo? Kita ngerteni dina iki.

Sarajevo

Yen luwih saka 40 taun, sampeyan bakal kelingan taun-taun semrawut pungkasan abad kaping XNUMX, nalika komunisme menehi pati pungkasan lan peta geopolitik Eropa dikonfigurasi maneh. Udakara iki, ana perang getih ing Balkan lan Yugoslavia dipateni, kanthi cara perang, sing suwene patang taun lan ngrusak kutha kasebut.

Ing taun 1995 perang rampung lan kutha iki dipérang dadi loro: ing sisih siji, Sarajevo sing bakal dirujuk (kabeh wilayah pra-perang lan Novi Grad ditambah wilayah liyane), dadi ibukutha republik anyar, lan ing sisih wétan liyane Sarajevo, ibukutha Republik Srpska. Kalorone jejer.

Ing taun 2003 umume kutha dibangun maneh, Nanging perang getih ing antarane masarakat sing wis puluhan taun "terpaku" dening komunisme ora bisa nglacak. Dina iki, ibukutha yaiku, kaya sing wis dakkandhakake, ing tengah lembah, diubengi Pegunungan Alpen Dinar. Ana limang gunung utama ing saubengé lan paling dhuwur umure mung udakara 2 meter. Igman, Jahorina, Trebevic lan Bjelasnica dikenal minangka Olimpiade Sarajevo.

Uga ana kali sing nyebrang kutha, Miljacka utawa Kali Sarajevo. Iklim ing wilayah kasebut kalebu bawanaAmarga cedhak karo Segara Adriatik sing asri, suhune ora kuwat.

Pariwisata Sarajevo

Kaya sing kita ucapake, akeh agama wis urip bareng ing Sarajevo nganti pirang-pirang abad, dadi macem-macem budaya. Sawise perang, saiki mayoritas wong Bosnia, ya. Banjur, Apa sing kudu dingerteni ing Sarajevo?

Kita miwiti saka pusat kutha sing didegake dening Ottoman ing abad kaping XNUMX. Biyen iki isih katon ing Bascarsija, lingkungan cilik sing duwe pasar siji lantai sing kiosane diwiwiti saka jaman sing adoh banget. Pasar kasebut ngetutake kali Miljacka lan tekan banyu mancur kayu Sebilj, kanthi alun-alun kebak dara.

Iki khas bazar kanthi rempah-rempah aromatik sing ngambang ing awang-awang, daging lan wedhus, souvenir lan macem-macem panganan istimewa Turki. Wilayah iki uga musatake sebagian besar papan sejarah ing kutha kasebut, kayata Mesjid Gazi-Husrev kanthi menara jam mbulan, utawa warung kopi yaiku papan sing paling apik kanggo nyoba kopi Bosnia cilik: kuwat, kenthel, miturut wong Bosnia, sepuluh kali luwih apik tinimbang kopi Turki klasik.

Jendhela liyane sing kepungkur yaiku Sarajevo yaiku benteng abad pertengahan musataken ing tembok. Ana lima sing karyane diwiwiti ing taun 1729 nanging mung Benteng Amarillao Zuta Tabija, lan ing Bijela Tabija. Saka kene tampilan apik, utamane ing wayah surup nalika srengenge tiba ing atap abang lan minaret lawas utawa konstruksi Austro-Hongaria khas pungkasan abad kaping XNUMX. Bèntèng iki duwé cafe cilik lan ana tabel piknik kanthi taman bir sing apik.

Yen sampeyan seneng sejarah abad rong puluh sampeyan bisa menyang Jembatan Latin, ing Kali Miljacka, sing ngubungake kuartal lawas karo distrik Skenderija. Iki minangka jembatan paling tuwa ing Sarajevo, Abad kaping 1914. Ing kene nalika taun 18 ahli waris Habsburg, nominasi tahta, dipateni karo wong Serb sing umur XNUMX taun, menehi wiwitane Perang Dunia Pertamal.

Ana sithik museum ngelingake kedadeyan kasebut sing pungkasane mungkasi rong kerajaan, Ottoman lan Austro-Hongaria. Suwe-suwe museum iki wis owah lan saiki luwih penting tinimbang apa wae, fokus ing 40 taun kutha kasebut dipimpin dening Kekaisaran Austro-Hongaria lan kepiye pungkasane.

Ora mung siji-sijine jembatan, ana akeh kreteg sing menarik: ing jembatan pejalan kaki ing ngarep Akademi Seni Rupa, el Jembatan Kozija Cuprija, sing Jembatan Suada lan Olga, el Ars Aevi ...

Bener manawa Sarajevo duwe masa lalu sing rada nyiksa, kanthi akeh perang lan karusakan, mula situs liyane sing ana gandhengane karo jaman kepungkur iki yaiku Trowongan 800 meter dawa digunakake dening penyelundup kanggo mlebu lan metu saka kutha nalika perang taun 90an.

Dina iki ana Museum Tunnel War, kanthi wilayah sing dijaga kanthi apik. Pameran liyane fokus ing Genosida paling parah ing Eropa wiwit jaman Holocaust, kedadeyan ing taun 1995, sewulan sadurunge perang rampung.

Dadi, pasukan Serbia mateni 8 wanita Muslim Bosnia ing sawijining kutha, umume pria nanging uga wanita lan bocah-bocah. Kabeh dikubur ing kuburan gedhe. Ana pameran foto ireng lan putih sing obah banget. Museum Tunnel War ana ing dalan Tuneli, 1 lan Pameran Srebrenica-Galerija ing calle trg Fra Grge Martica, 2 / III.

Yen sampeyan wong Yahudi, sampeyan bisa ndeleng dalane kutha iki liwat kutha ing panggonan kaya Museum Yahudi, Pemakaman Jud Lawasio, salah siji sing paling gedhe ing Eropa, ing Galeri Novi Hram Lan Sinagog Ashkenazi. Banjur, nalika teka panguwasa Austro-Hongaria, akeh bangunan multi-lantai sisih kulon sing dibangun. Contone yaiku Vijecnica, kantor pusat pamrentahan, kanthi gaya semu-Moor.

Rapat antarane wetan lan kulon Bisa dideleng ing macem-macem wilayah ing kutha, kayata titik ing Jalan Saraci sisih wétan sing apik banget karo Jalan Ferhadija sisih kulon. Saliyane, sampeyan bisa ngerti hubungane antarane Sarajevo lan Olimpiade. Kutha kasebut dadi tuan rumah Olimpiade Musim Dingin ing taun 1984 lan akeh fasilitas sing dibangun khusus kanggo acara kasebut.

Ana Museum Olimpiade lan struktur liyane (Komplek Olimpiade Zetra, Hotel Holiday Inn), nanging sayangé wong liya rusak ing Pengepungan Sarajevo sing wiwit 1992 nganti 1996. Sampeyan uga bisa nemokake Mawar Sarajevo, tandha sing ditinggalake artileri lan ana ing saindenging kutha, utawa monumen kanggo bocah-bocah sing tiwas nalika pengepungan sing ana ing jero Taman Veliki.

Pungkasan, yen sampeyan seneng mlaku-mlaku turis, sampeyan bisa melu Walking Tou Gratis Sarajevor sing suwene rong jam. Dadi elinga, ing Sarajevo ana agama, sejarah, urip wengi sing padhang lan gastronomi multikultural sing enak.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*