Temokake kaendahan Delta Mekong

El Mekong Kali iki penting banget ing Asia Tenggara lan minangka kali paling dawa ing bawana iki. Nglewati sawetara negara nanging delta apa ing Vietnam, titik nalika wiwit kosong ing segara, kalebu kaendahan tartamtu.

Kanggo para pecinta alam lan keajaiban, wilayah iki penting banget amarga dadi sekitar ewu spesies kewan, tanduran lan iwak. Bhinéka kasebut apik banget lan yen ditambahake nyebrang tanah sing dipanggoni nganti pirang-pirang ewu taun kepungkur kanthi kapentingane alam, mula bakal ditambah pentinge budaya. Ayo temokake loro-lorone.

Kali Mekong

Iki minangka salah sawijining sing paling wiyar ing Asia lan dawane udakara 4.350 kilometer wiwit lair ing dataran Tibet. Sajrone lelungan ngliwati China, Myanmar, Laos, Thailand, Kamboja lan pungkasane tekan Vietnam saka pantai sing mili menyang segara. Panganggone lan kaslametan kali kasebut banjur dadi tumindak bebarengan.

Cekungan kali kasebut dipérang dadi cekungan ndhuwur, dununge ing Tibet Cina, lan cekungan ngisor, yaiku ing propinsi Yunnan. Sawise dalan dawa, nuli mudhun menyang Segara China Selatan ing delta kompleks lan apik ing laladan Vietnam. Kali iki karo akeh memangsan, sawetara sing isih dibangun. Welasan, sejatine, lan meh kabeh sampeyan nuduhake generasi daya listrik.

Ing istilah kasugihan biologis mung ngluwihi Amazon. Diperkirakan minangka papan kanggo 20 ewu spesies tanduran, mung luwih saka sewu spesies manuk, 800 spesies reptil, 430 mamalia khusus lan akeh amfibi saliyane 850 spesies iwak banyu tawar. Minangka super biodiverse. Nanging babagan navigasi Mekong?

Kali iki bisa dilayari Wis pirang-pirang abad lan ing pesisir, kutha lan kutha mesthi dibangun. Malah saiki, sampeyan bisa nemokake desa nelayan sing terus urip nggunakake rute perdagangan sing ngubungake wilayah Asia iki.

Delta Mekong sing apik banget

Wis dununge sisih kulon kutha Ho Chi Minh, Saigon kuno. Sisih delta Vietnam nduwe akeh mujur nengen nanging umume kertu pos sing paling klasik yaiku tlatah banjir ing sisih kidul lan sawetara bukit empuk ing sisih kulon lan lor, minangka asil saka kegiatan tektonik nalika lempeng Eurasia lan India tabrakan, 50 yuta taun kepungkur mburi.

Delta kasebut ngeculake rong saluran utama, sing kalorone metu menyang Segara Wétan. Uga wilayah alas paling cilik ing negara kasebut, 300 ewu hektar lan kabeh iki mesthi mangaruhi iklim lan kena pengaruh ing wektu sing padha. Délta minangka salah sawijining wilayah dhuwure kurang dadi banget rawan banjir segara meh ora munggah. Sabanjure, ngasilake salinitas sing luwih gedhe ing wilayah pesisir lan sing jelas, keprihatinan tumrap langkah-langkah pamrentah sing nglawan konsekuensi negatif saka kahanan kasebut.

Sejatine akeh turis sing kepincut karo lanskap kasebut. Saliyane ngetung Hanoi, Hoi An lan Sapa asring target target kasebut Delta Mekong ing dhaptar… Apa bermanfaat? Apa puluhan foto pasar ngambang warna-warni kasebut cocog karo kasunyatan? Ora babar pisan. Delta katon umume kaya Vietnam, sampeyan ora bakal bisa ndeleng bab sing beda utawa sing luwih cerah. Opo maneh, ora mung bisa konsentrasi ing siji utawa loro panggonan amarga delta sejatine ngrebut kabeh wilayah kulon negara kasebut.

Maksudku iku ageng. Apa sing wis ditindakake sawetara lembaga pariwisata yaiku rute wisata kanggo njupuk kauntungan saka dolar lan euro pariwisata. Dhuwit sing pengin diduweni kabeh wong. Lan tur sing sampeyan pilih, sampeyan mesthi bakal nindakake sing padha yen ora rute sing padha: numpak prau, dolan menyang kuil, pasar warna-warni. Kasunyatane luwih jembar lan beda-beda: kalebu kutha lan desa nelayan sing bisa dideleng saka kali ing pesisir utawa yen sampeyan mbalek dina liyane.

Sampeyan kudu ngerti manawa delta dudu dhaerah cilik sing dikunjungi ing pirang-pirang dina kaya tujuan liyane ing Vietnam. Yen sampeyan pancen pengin ngerti dheweke mbutuhake tata Nanging sampeyan ora bisa ngunjungi kabeh lan sampeyan mung bakal tekan tujuan paling turis. Kanggo ndeleng luwih lengkap lan luwih jero banjur nyewa pandhuan pribadi lan khusus. Ngandika, Apa sing bisa sampeyan lakoni ing Delta?

Pisanan sampeyan bisa miwiti karo jantung delta yaiku kutha Can Tho. Minangka transportasi, pusat politik lan komersial wilayah kasebut lan duwe wilayah pesisir, dalan lan boulevard sing apik kanggo dijelajah. Minangka basis sing cocog kanggo mlaku-mlaku. Dadi, sampeyan kudu ngunjungi Pasar Terapung Cai Rang, Kaendahane pulau phu quoc, gunung Sam utawa Ben Tre.

Ana sing apik papan suci manuk, Tra Su, uga ana Alas Xeo Quyt Lan makam Ba Chuc. Iki minangka pangeling-eling sing ngeling-eling kuciwane rezim Khmer: ing taun 1978 pamrentah iki mateni luwih saka telung ewu wong desa lan isih ana wong loro sing slamet. Memorial kasebut ngemot kamar oss lan foto lan 75 km saka Ha Tien supaya sampeyan bisa ngatur a tur saka Chau Doc udakara 30 euro.

Alas Xeo Quyt udakara 35 kilometer saka Cao Lahn lan uga ana wit-witan sing asri bunker saka Viet Cong. Bisa dikunjungi nganggo kano, saka njero alas, utawa kanthi jalur. Nunggang kano 20 menit lan sampeyan bisa ndeleng bunker lan terowongan sing wiwit jaman Perang Vietnam. Dadi, kaya sing bakal sampeyan deleng, sanajan delta Mekong gedhe banget lan ngerti butuh wektu lan kepinginan, sampeyan bisa ngunjungi kanthi dangkal, adaptasi karo tur tur sing luwih akeh.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*