Penasaran ing China

China Saiki dadi salah sawijining negara sing paling apik ing saindenging jagad. Ora sadurunge, nanging suwe saya suwe ora ngerti babagan negara gedhe sing nyoba dikembangake. Dina iki, kahanane beda-beda lan jagad iki berjuang kanggo dagang karo China, dene wargane mbanjiri kabeh tujuan wisata ing Eropa Kuno lan Amerika.

China minangka jagad dhewe, nanging pinten kita ngerti babagan negara sing gedhe lan pedunung ing Asia iki? Dina iki, penasaran ing China.

China

Kanggo akeh wong, China minangka negara sing paling apik ing saindenging jagad. Minangka negara paling gedhe nomer telu ing planet iki lan sing duwe luwih akeh pedunung. Uga, ngluwihi munggah-mudhun ing sejarah politik Iki minangka salah sawijining peradaban aktif sing wis dawa banget kabeh sing diduweni jagad iki.

Wiwit dadi negara sing mundur lan agraris, ana gandhengane karo perkebunan feodal, negara kasebut dadi salah sawijining ekonomi paling cepet lan berkembang sajrone dekade kepungkur. Iki durung dibebasake lan ewonan taun kaisar, mandarin lan biksu dikubur sawise salah sawijining perang sipil sing paling angel ditrapake kanggo masarakat.

Dina iki, jenenge Republik Rakyat China lan duwe pakurmatan minangka bagean saka klompok pilihan: kalebu salah sawijining Papat Peradaban Kuno jagad iki bebarengan karo wong-wong Babilonia, Maya lan Mesir. Sejarah nyritakake manawa wilayah Tionghoa dadi siji kaisar, Qin, makam sing ditemokake lan digali wis puluhan taun. Mengko bakal teka wangsa liyane sing dikenal minangka Han, Tang, Yuan, Ming lan pungkasane, sing pungkasan, ing Dinasti Qing.

Sawise jaman kaisar sing dawa iki, ana ing wiwitan abad kaping XNUMX, ana perang saudara gedhe, nganti ing taun 1949 Republik Rakyat China didegake pengadilan komunis lan saka tangan Mao Zedong. Mengko, reformasi diwiwiti sawise seda dening Denx Xiaoping dheweke nggawe dhasar China setengah-komunis, setengah kapitalis iki sing kabeh kita kenal.

Penasaran ing China

China duwe 9.6 yuta kilometer persegi lan iku ageng. A) Ya, malang-milike macem-macem amarga ana gunung, dataran, ara-ara samun, padang rumput, lan bukit. China minangka papan paling dhuwur ing planet iki: ing Gunung Everest kanthi dhuwure 8.848 meter, nanging ing wektu sing padha depresi nomer telu paling murah ing donya, Depresi Turpan kanthi kurang saka 154 meter.

Babagan wates China minangka negara sing paling akeh wates internasional ing saindenging jagadNegara kasebut kalebu 14 negara, Mongolia, Tajikstan, Rusia, Kazakhstan, Kirgistan, Afghanistan, Pakistan, Nepal, India, Myanmar, Bhutan, Vietnam, Thailand lan Korea Lor. Temenan, saben kontak duwe pengaruhe.

Kanthi ukuran kaya ngono uga kanggo mujur nengen duwe macem-macem iklim. Nalika sisih lor luwih adhem tinimbang sisih kidul, sisih kulon luwih garing tinimbang sisih wétan. Ing sisih lor, suhu bisa -40ºC nanging ing sisih kidul, ing mangsa panas, thermometer uga bisa munggah dadi 40ºC neraka. Semono uga udan, ing sisih kidul wetan udan deres, bisa uga nganti 3 meter, nalika ing pasamunan mung udan sawetara milimeter sajrone setaun.

Nalika aku isih cilik, China minangka negara sing tertutup, kanthi ewonan wong nganggo sepeda nganggo klambi biru. Mbaka sithik, sajrone 30 taun kepungkur, kertu pos wis ganti. Saiki dadi salah sawijining ekonomi paling cepet ing donya, mundhak udakara 10% saben taun. Dikenal kanthi jeneng «pabrik jagad iki"lan minangka produsen sandhangan, dolanan, pupuk, beton lan baja utama kabeh jagad.

Temenan, pangembangan iki cocog karo akeh wong polusi lingkungan, lan sebagian wis bisa ditindakake amarga ora ana serikat pekerja. Upah sing sithik lan sawetara hak pegawe kayane persamaan ideal kanggo pembangunan. Sanajan biaya sing ditampa sawetara negara maju saiki.

Pangembangan ekonomi iki nggawa transformasi sosial sing hebat. Intine, a urbanisasi saya gedhe awit wis dietung 300 yuta wong wis pindhah saka deso menyang kutha ing telung dekade kepungkur. Dadi, ana megacities Lan nalika tren terus, pamrentah bisa uga ngadhepi masalah liyane (pendhidhikan, kesehatan, urbanisasi, tenaga kerja).

Kulawarga pisah, wong tuwa lelungan menyang kutha kanggo kerjaan lan ora bisa nggawa anak, sing ditinggal dadi simbah. Utawa dheweke njupuk, nanging ora bisa ndhaptar ing alamat anyar lan ora duwe sistem medis ... semono uga. Kabeh iki nyebabake tantangan gedhe kanggo pamrentah Tiongkok, ora ana sangsi.

Kajaba iku, masarakat Tionghoa, sanajan ing mripat asing, bisa uga katon homogen, nanging ora homogen. China duwe 56 klompok etnik, lan masing-masing duwe tradhisi budaya dhewe-dhewe, kadhang basane lan uga sistem nulis dhewe-dhewe. Bener sing klompok mayoritas yaiku Han, mung luwih saka 91% saka total populasi, nanging Manchu, Hui utawa Miao uga duwe populasi akeh.

Klompok etnik kasebut manggon ing wilayah tartamtu ing negara kasebut, mula kabijakan khusus kudu dikembangake kanggo ngatasi masalah kasebut. Contone, ing Uygur ana klompok Muslim lan ing taun-taun pungkasan dadi wilayah sing kontroversial banget kanggo pamrentah pusat.

Kepiye negara gedhe lan maneka warna kaya ngono? Sebagéyané liwat sistem pendhidhikan, kaya biasane. Sanajan China duwe akeh basa, nyatane asal saka siji-sijine sistem tulisan piktografik sing isih ana ing jagad iki, basa resmi yaiku basa Mandarin. Mandarin diwulangake ing kabeh sekolah lan sithik-sithik wis ngilangi basa populer liyane, kayata basa Kanton.

Kanton nganggo basa Hong Kong, Macao, Guangxi utawa Guandong, umpamane, nanging ing wilayah Shaghai utawa Zhejiang, dialek Wu digunakake, sing beda banget karo basa Mandarin ... Oalah, basa Tionghoa bisa dadi basa sing paling umum jumlahe pedunung nanging tanpa mangu-mangu Minangka salah sawijining sing paling angel kanggo sinau langsung saka bat.

Kanthi akeh masarakat lan akeh basa lan budaya, sanajan kita ngira yen wong Cina duwe agama siji, iku ora kaya ngono. Kasunyatane, agama minangka subyek sing komunisme wis dianiaya cukup. Nanging utawa saiki uga ora ana agama siji-sijine lan wong-wong Tionghoa ngaku saka ateisme menyang Shintoisme tartamtu, liwat Konfusianisme, Buddha, Taoisme, Islam utawa uga Kristen.

Wis sawetara wektu, China wis nandur modal akeh dhuwit kanggo ngembangake sistem transportasi internal. Negara sing kepengin dadi kekuwatan kudu ana gandhengane. Dadi, ngetutake jejak Jepang, Sepur Cina mlaku ing saindenging negara. Lan transportasi iki sing ngidini turis saiki bisa ngerti kamulyane. Lan ya, China duwe bandha wisata sing apik.

Aku ngomong babagan Tembok Gedhe, Prajurit Terracotta, Kutha Larangan sing apik, Guilin, Kali Yangtze lan Pegunungan Kuning, panda Sichuan, pesisir Sanya, gedung pencakar langit rame ing Hong Kong, kaendahan Shanghai ... Lan gastronomi!

Nanging kita miwiti artikel iki ngomong babagan penasaran ing China dadi kita ora bakal lunga tanpa ninggalake data kasebut: layangan ditemokake ing China, luwih saka telung ewu taun kepungkur nyatane, nganggo sutra lan pring; uga dheweke nggawe bal-balan rong ewu taun kepungkur ing jaman Dinasti Han kanggo nglipur pengadilan kekaisaran.

Bubuk mesiu lair ing China, padha karo kembang api, China ngasilake udakara 85% kembang api ing jagad iki. Sawetara pasar ing Beijing adol panganan sing aneh banget, kayata kalajengking sing macet ing tusuk untu, urip, lan digoreng lenga, ing antarane serangga liyane.

Uga, lesung sing digunakake ing Tembok Agung digawe saka beras lengketYen sampeyan nggabungake kabeh rute sepur ing China, sampeyan bisa ngubengi jagad kaping pindho, sumpit diciptakake 5 taun kepungkur lan ora digunakake kanggo mangan nanging kanggo masak, sanajan negara kasebut gedhe mung duwe siji wektu resmi (Amerika Serikat duwe papat), setengah saka kabeh babi ing jagad iki manggon ing China (lan dheweke mangan) ...

Lan supaya bisa nglanjutake dhaptar kaendahan lan penasaran ing China, nanging luwih becik aku lunga lan ndeleng kabeh kanthi langsung.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*