Sejarah lan Karakteristik Colosseum Romawi

Eksterior Colosseum Romawi

Ana panggonan sing kudu sampeyan ndeleng paling ora sapisan ing urip sampeyan, lan Coliseum Roma Minangka salah sawijining. Karya arsitektur sing wis udakara rong ewu taun kepungkur lan nduwe sejarah sing akeh banget lan menarik, sing digambarake ing pirang-pirang film lan dokumenter, mula ora bakal dadi asing. Nanging, mesthine ana akeh perkara sing sampeyan ora ngerti babagan tugu Italia iki.

Colosseum iki, uga dikenal minangka Amfiteater Flavian, pambangunan diwiwiti ing taun 70 Masehi. C. miturut mandhiri Vespasiano, ing pundi tlaga Nerón. Ana akeh dugaan babagan sebab konstruksi, lan dikira bisa uga sukses sawise penaklukan Romawi, nanging uga pengin bali menyang Roma wilayah sing wis digunakake Nero kanggo nggawe papan dununge, Domus Aurea. Apa sampeyan pengin ngerti rincian liyane babagan Colosseum Romawi?

Sejarah lan penasaran

Colosseum Romawi ing wayah wengi

Ngelingi kabeh sejarah Colosseum butuh wektu nganti pirang-pirang jam, sanajan mesthine pancen menarik banget. Pembangunane diwiwiti taun 70an lan 72an d. C. lan jenenge saiki asale Colossus saka Nero, patung sing ana ing cedhak lan saiki ora dilestarikan. Umume dibangun ing Domus Aurea, ngisi wedhi Nero. Wis rampung miturut amanat Kaisar Titus, ing taun 80 M Ana akeh rasa penasaran babagan Colosseum iki, mula kita bakal nyoba nemokake sawetara wong kasebut.

Ing Colosseum iki ana kapasitas 12.000 wong kanthi 80 larik saka ngadeg. Pentinge para penonton wiwit saka ngisor nganti ndhuwur, kanthi Roma sing paling sugih lan paling kuat ing sisih ngisor, kayata Kaisar, senator, hakim utawa pandhita. Ing stratum ndhuwur ana wong Romawi sing paling mlarat, kanthi status sosial sing luwih murah tinimbang liyane. Ing njero akeh pameran sing ditindakake, sing paling misuwur gelut gladiator. Uga ana gelut karo kewan, eksekusi publik, perang maneh, lakon saka mitologi klasik utawa naumaquias, yaiku pertempuran angkatan laut. Dipercaya yen wiwitane bagean ngisor diiseni banyu kanggo nindakake perang kasebut.

Colosseum iki diresmekake ing taun 80 Masehi. C., lan iki minangka amfiteater paling gedhe, kanthi perayaan sing ditindakake 100 dina. Game terakhir sing bakal dianakake ing abad kaping XNUMX, ngluwihi tanggal Kekaisaran Romawi dianggep rampung. Mengko, bangunan iki duwe macem-macem kagunaan, amarga papan perlindungan, pabrik lan tambang. Pungkasan, iki digunakake minangka papan suci Kristen, mula bisa nylametake awake dhewe nganti saiki, amarga watu-watu kasebut digunakake kanggo mbangun bangunan anyar ing kutha kasebut. Saiki wis pulih ing sawetara bagean lan dek kayu sing wedhi ora disimpen, mula sisih ngisor bisa dideleng, nanging minangka salah sawijining karya gedhe kekaisaran sing ilang iki.

Struktur Colosseum

Interioré Colosseum Romawi

Struktur amfiteater iki kalebu sing anyar, amarga iku sing paling gedhe sing digawe. Ing njero dheweke wedhi lan hypogeum. Arena kasebut minangka lapangan dolanan, oval kanthi landasan kayu sing ditutupi wedhi, ing acara kasebut digelar. Area hypogeum yaiku ing ngisor lemah kanthi terowongan lan ruang bawah tanah ing endi gladiator, sing dikutuk lan kewan dipasang nganti padha metu ing arena. Wilayah iki duwe sistem got sing apik kanggo ngevakuasi banyu, dikira sawise nuduhake Naumaquia ing angkatan laut. Wilayah Cávea yaiku ngadeg, kanthi podium, ing endi diselehake karakter sing paling misuwur.

Bagean liyane sing kaget banget saiki yaiku muntah sing diarani, yaiku jalan metu sing bisa diakses koridor kanggo metu saka Colosseum. Dheweke ngidini akeh wong lunga kanthi cepet, saengga udakara 50.000 wong bisa dievakuasi udakara limang menit. Saiki akeh stadion sing durung bisa cocog karo pakaryan kasebut lan fungsine sing hebat.

Colosseum Romawi ing njaba

Ing wilayah njaba, kita nemokake fasad ing papat jubin superimposed, kanthi kolom lan lengkungan, lan area ndhuwur sing ditutup. Iki menehi amfiteater kanthi tampilan sing luwih entheng. Ing saben level sampeyan bisa ndeleng gaya sing beda-beda, sing umume digunakake ing akeh bangunan nalika semana. Dheweke nggunakake gaya Tuscan, Ionic lan Corinto, lan ing sisih ndhuwur diarani senyawa kasebut.

Wungu Iki minangka bagean liyane sing wis ora dilestarikan maneh, lan dadi tutup kain sing dipasang kanggo nglindhungi masarakat saka srengenge. Kutub sing digawe saka kayu lan kain digunakake, wiwitane digawe saka layar, lan mengko digawe saka kain linen, sing luwih entheng. Ana total 250 topeng sing bisa digunakake kanthi kapisah kanggo nutupi sawetara bagean yen perlu.

Colosseum saiki

Colosseum Romawi saiki

Saiki, Colosseum Romawi minangka salah sawijining obyek wisata paling gedhe ing kutha Italia. Ing taun 1980 diumumake dadi Situs Warisan Donya dening UNESCO, lan ing wulan Juli 2007 dianggep minangka salah sawijining Pitu Kaajaiban Anyar ing Jagad Modern.

Saiki daya tarik iki wis dibayar, lan supaya bisa ndeleng, luwih becik esuk yen bisa njaluk tiket sanalika bisa. Dibukak jam 8.30 esuk saben dina lan tiket kanggo wong diwasa regane 12 euro. Cara liya kanggo entuk tiket yaiku nggunakake Roma Pass, kertu kanggo entuk diskon ing macem-macem obyek wisata lan monumèn ing kutha, uga ngindhari antrian.

Ing njero Colosseum sampeyan bisa njupuk wisata kanthi pandhuan, lan ing lantai ndhuwur ana museum sing darmabakti kanggo dewa Yunani Eros. Acara liyane sing ana gandhengane karo Colosseum yaiku prosesi Cara Paus Salib ing dina Jumuah sing apik saben taun.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*