Sejarah Masjid Biru ing Istanbul

Salah sawijining kertu pos paling klasik ing Turki yaiku Masjid Biru sing misuwur sing ngadeg ing langit Istanbul. Imposing, ayu, curvy, ana akeh adjectives kanggo karya arsitektur lan seni iki ing wektu sing padha.

A trip kanggo Istanbul ora bisa lengkap ing sembarang cara tanpa riko iki bangunan terkenal sing UNESCO wis kalebu ing daftar Situs Warisan Donya ing taun 1985. Kanggo nemokake banjur ing sajarah Masjid Biru ing Istanbul.

Masjid Biru Kab

Jeneng resmi yaiku Masjid Sultan Ahmad lan dibangun ing wiwitan abad kaping pitulas (saka 1609 nganti 1616), ing pamaréntahan saka Ahmad I. Iki minangka bagéan saka kompleks, khas komplek, kawangun dening masjid lan dependensi liyane sing bisa jedhing, pawon, roti lan liyane.

Punika makam Ahmed I piyambak, ana hospice lan uga a madrasah, institusi pendidikan. Konstruksi kasebut ngluwihi masjid Turki liyane sing misuwur, yaiku Hagia Sophia sing ana ing jejere, nanging apa critane?

Kaping pisanan, kudu dielingake manawa Kakaisaran Ottoman wis ngerti carane nindakake ing Eropa lan Asia. Mlaku-mlaku menyang bawana Eropa wis macem-macem lan diwedeni, utamane konflik karo monarki Habsburg.

Ing pangertèn iki, confrontation antarane loro rampung ing 1606 karo tondo asto saka Prajanjian Damai Sitvatorok, ing Hongaria, sanajan saiki markas perusahaan kasebut tetep ana ing Slowakia.

Perdamaian ditandatangani kanggo 20 taun lan perjanjian kasebut Iki ditandatangani dening Archduke Matthias saka Austria lan Sultan Ahmed I. Perang iki wis ndadékaké akèh kapitunan kang ditambahaké ing perang karo Pèrsi, supaya ing jaman anyar tentrem sultan mutusaké kanggo mbangun masjid ageng kanggo validasi maneh kekuwatan Ottoman. Mesjid kekaisaran durung dibangun paling ora patang puluh taun, nanging dhuwit kurang.

Masjid-masjid kraton sadurunge wis dibangun kanthi bathi saka perang, nanging Ahmed, sing durung menang perang gedhe, njupuk dhuwit saka treasury nasional lan kanthi mangkono, konstruksi sing ana ing antarane 1609 lan 1616 ora tanpa kritik saka pihak. para ahli hukum Islam. Dheweke ora seneng ide kasebut utawa ora seneng karo Ahmed I.

Kanggo pambangunan, panggonan sing dadi kraton kaisar Bizantium dipilih, mung ing ngarepe basilika Hagia Sofia kang ing wektu iku masjid kekaisaran utama ing kutha, lan hippodrome, loro striking lan construction penting ing Istanbul lawas.

Mesjid Biru menika kados pundi? Wis limang kubah, enem menara, lan wolung kubah sekunder liyane. Ana unsur Bizantium tartamtu, sawetara padha karo Hagia Sofia, nanging ing garis umum nderek desain Islam tradisional, banget klasik. Sedefkâr Mehmed Aga minangka arsitek lan murid sing apik banget saka Master Sinan, pangareping arsitek Ottoman lan insinyur sipil sawetara sultan.

Tujuane yaiku candhi sing ageng lan megah banget. Lan dheweke entuk! Ing interior masjid dihiasi luwih saka 20 ewu ubin keramik gaya Iznik, kutha provinsi Bursa Turki, historis dikenal minangka Nicaea, ing luwih saka 50 gaya lan kualitas: ana sing tradisional, ana karo kembang, cypresses, woh-wohan ... Tingkat ndhuwur rada biru, karo luwih saka 200 windows kaca warni sing ngidini liwat cahya alam. Cahya iki entuk pitulung saka lampu gantung sing ana ing njero lan, ing njero ana endhog manuk unta, amarga ing jaman biyen dipercaya manawa dheweke wedi karo laba-laba.

Babagan dekorasi wonten ayat-ayat Alquran digawe dening salah siji saka kaligrafer paling apik ing wektu, Seyyid Kasin Gubari, lan jubin duwe karpet nyumbang dening setya sing lagi diganti nalika ilang. Ing sisih liyane, jendhela ngisor, sing bisa dibukak, uga kanthi dekorasi sing apik. Saben semi-kubah ing siji wis windows liyane, bab 14, nanging kubah tengah nambah nganti 28. ayu. Interioré kaya ngono, nyengsemake tenan.

El mihrad iku sing paling penting ing njero, digawe saka marmer apik, diubengi dening jendhela lan karo tembok sisih studded karo kothak Keramik. Ing jejere iku mimbar, ing ngendi Imam jumeneng menehi khutbah. Saka posisi kasebut katon kabeh sing ana ing njero.

Ana uga kios kraton ing siji pojok, kanthi platform lan rong kamar retret sing nyedhiyakake akses menyang teater kraton utawa hünkâr Mahfil didhukung dening kolom marmer liyane lan karo mihrab dhewe. Ing mesjid kathah lampu-lampu ingkang katingalipun kados lawang mlebet swarga. Kabeh wong iku dihias nganggo emas lan watu larang lan kita ngandika ndhuwur, nang wadhah kaca sampeyan bisa ndeleng endhog manuk unta lan liyane bal kaca sing wis ilang utawa dicolong utawa ing museum.

Lan apa njaba kaya? Fasad punika padha karo Masjid Sulaiman, nanging wis ditambahake kubah pojok lan menara. Alun-alun iki dawane kaya masjid dhewe lan duwe sawetara arcade karo papan kanggo wong-wong sing setya nindakake wudhu. Ana a font heksagonal tengah lan ana sekolah sajarah sing saiki dadi pusat informasi, ing sisih Hgaia Sofía. masjid wis enem menara: ana papat ing sudhut, saben karo telung balconies, lan ana loro liyane ing mburi Patio karo mung loro balconies.

Katrangan iki bisa uga ora sehebat ndeleng kanthi pribadi. Y tampilan paling apik yen sampeyan nyedhaki saka racecourse ingutawa, ing sisih kulon candhi. Yen sampeyan ora Muslim, sampeyan uga kudu ngunjungi kene. Padha nyaranake ora menehi wigati kanggo wong-wong sing ngeculke ing ngleboke, nyoba kanggo ngedol iku utawa kanggo gawe uwong yakin sing nindakake baris ora perlu. Ora kaya ngono. Tetep karo pengunjung liyane.

Tips kanggo ngunjungi:

  • Disaranake pindhah tengah esuk. Ana shalat limang dina banjur masjid nutup 90 menit saben shalat. Supaya ana, utamané.
  • Sampeyan mlebu tanpa sepatu lan dilebokake ing kantong plastik sing diwenehake ing lawang kanthi gratis.
  • Diakoni gratis.
  • Yen sampeyan wong wadon, sampeyan kudu nutupi sirah lan yen sampeyan ora duwe soko dhewe, padha uga menehi soko ana, free, kanggo nutupi. Gulu lan pundhak uga kudu ditutupi.
  • Nang mesjid kudu meneng wae, ojo motret nganggo lampu kilat lan ojo motret utawa akeh-akehe nyawang wong-wong sing lagi sholat.
Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*