Stavanger, tujuane ing Norwegia

Salah sawijining situs paling tuwa ing Norwegia yaiku Stavanger. Kutha iki kalebu kutha lan kotamadya sing duwe asal usul ing abad kaping rolas, nanging urip ing abad rong puloh amarga industri minyak.

Saiki, dadi kutha sing padhang, salah sawijining wilayah metropolitan paling gedhe ing Norwegia, lan tujuan pariwisata.

Stavanger

Kaya sing kita ucapake, iku salah sawijining kutha paling tuwa ing Norwegia lan dununge penting banget sajrone sejarah negara kasebut. Duwe a plabuhan banyu jero alam lan dununge ing titik strategis rute pengiriman komersial ing pesisir kulon.

Nalika Kristen teka, hubungan antarane Stavanger lan Eropa, utamane karo Inggris Raya, dikuatake, lan ngilangake kultus Viking. Ing ngarsane wong-wong Kristen wiwit kuwat banget, bisa digandhengake biara darmabakti kanggo pendidikan, sesambetan sing dijaga liwat Abad Pertengahan sanajan sawise Reformasi, kahanan sing duwe bathi saka pamilik tanah agama diganti kanthi dramatis.

Kutha iki diserang dening Jerman ing WWII, kaya kabeh negara, lan sawise konflik, Ing pungkasan taun 60an, ledakan minyak diwiwiti sawise ditemokake celengan ing Segara Lor. Stavanger dadi pusat pesisir industri, uga nambah pulau ing sacedhake.

Ngunjungi Stavanger

Wiwit pertengahan Juli, kutha iki mbukak pariwisata saka negara-negara Eropa, mesthi ana ing konteks pandemi kasebut. Ing Kutha lawas Stavanger Ana ing sektor barat pelabuhan lan ditondoi dening 173 omah kayu sing dibangun antara abad kaping XNUMX lan wiwitan abad sabanjure. Apa wae, konstruksi kayu ora mung winates ing sektor iki, amarga total kudu ana udakara 8 ewu bangunan kanthi gaya beda ing saindenging kutha.

Kabeh diwiwiti saka sadurunge Perang Dunia II lan duwe gaya sing beda-beda kaya sing kalebu ing Functionalism, gaya Empire lan Art Nouveau. Nanging, konsentrasi omah kayu kasebut paling apik ing kene, ing kasus sing lawas. Kasunyatane, sektor iki fokus koleksi omah kayu paling gedhe ing Eropa lan amarga iku dheweke nampa sawetara penghargaan. Malah saiki dadi wilayah perumahan sing cukup populer lan ana lokakarya kerajinan tangan lan toko, uga museum.

Wong-wong ing kene bangga karo omah lan kebone, apik ing musim semi lan musim panas. Dheweke dudu omah amba lan bisa dibongkar lan dipindhah. Ing wektu liyane, wong-wong plancongan ing kene kanthi omah sing ora bisa dilalekake, bisa uga saka pulau-pulau utawa saka Ryfylke kanggo golek gaweyan mangsan, mula omah-omah cilik kasebut, sing saiki wis mapan ing negarane, bisa mlaku kapan sing dikarepake. Umume umume omah putihNanging sadurunge dadi abang utawa kuning amarga cat putih larang banget kanggo kulawarga kelas pekerja.

Sing ora sampeyan kantun ing kene yaiku Katedral Stavanger, Museum Maritim Stavanger lan Museum Perminyakan. Katedral Stavanger yaiku katedral paling tuwa ing Norwegia lan ana ing tengah kutha. Konstruksi diwiwiti udakara taun 1100 lan rampung ing taun 1150. Iki darmabakti kanggo Saint Swithun, Uskup pertama Winchester. Kabakar nalika taun 1272 lan dibangun kanthi gaya Romanesque dhisik lan saya gedhe banjur saya gaya gothic.

Saindhenging abad kaping XNUMX, uga modifikasi liyane lan ya, riko kanggo interior sing bisu iku paling apik. Breidablikk minangka omah kulawarga lawas sing wis dijaga kanthi apik kanthi gaya abad kaping 50. Nduwe mebel asli Victoria, tekstil, barang-barang meja, lukisan jaman, perpustakaan wiwit taun XNUMX-an abad kaping XNUMX, papan perlindungan bom, kamar umbah-umbah, kamar pelayan, alat pertanian, kreta lan kebon sing apik. Jendhela kanggo jaman biyen.

Situs liyane sing padha yaiku Omah Ledaal, dibangun kanthi warna-warni omah panas saka kulawarga Kielland ing taun 1799. Minangka omahé wong sugih lan saiki bisa dadi Omah kraton lan museum duweke negara. Kebonane kalebu sejarah lan ana dalan sing apik kanggo dilewati.

Museum Stavanger minangka sejarah budaya lan alam lan dibukak ing taun 1877 ing situs liya, kanggo pindhah menyang pungkasan abad kaping XNUMX menyang dununge saiki. Wis sawetara departemen, lukisan, zoologi, bocah, lan liya-liyane. Pungkasan, ing Museum Perminyakan dibukak ing taun 1999 lan yen sampeyan ndeleng saka segara katon kaya rig minyak ing pesisir. Mula, penting banget ing lanskap pesisir Stavanger.

Iki dibangun saka watu, beton lan kaca lan ukurane cukup gedhe. Koleksine fokus ing kegiatan minyak ing Laut Lor lan ana sawetara prekara, nanging yen sampeyan kepengin ngerti kepiye industri iki bisa digunakake, dadi papan sing apik. Konstruksi liyane sing menarik yaiku Valbergtarnet, salah sawijining sing paling tuwa, dununge ing sisih lor Alun-Alun Pasar, ing semenanjung Holmen, bagean paling tuwa ing kutha kasebut.

Valbergtarnet Menara pengamatan iki dibangun ing taun 1853 ing pucuk kutha paling dhuwur. Ana sing njaga supaya dikirim supaya bisa ngerteni kebakaran lan saiki, tanpa penjaga, dheweke nawakake pemandangan kutha sing apik banget, saliyane duwe museum ing lantai siji.

Nanging apa ing sanjabane wates kutha? Ya, wilayah sing apik ing endi keajaiban alam kaya sing misuwur Prekestolen, Mimbar. Watu ageng iki udakara 604 meter ing sadhuwure segara lan sing paling asring dikunjungi ing kabupaten Stavanger, Rogaland. Kasunyatan: ing 2017 300 ewu wong ngunjungi dheweke, lan tekane dheweke ateges patang jam mlakune kanggo nindakake wolung kilometer.

Mlaku-mlaku ora gampang banget, mula nyaranake sampeyan duwe pengalaman mendaki. Sing apik yaiku Mimbar bisa dikunjungi kabeh taun, sanajan ing musim panas luwih apik (wiwit April nganti Oktober, November). Sampeyan kudu nganggo tas ransel, ngetung manawa 30 liter sampurna, kanthi ponsel, peta, senter, lan kit pertolongan pertama. Rute kasebut diwiwiti ing Preikestolen fjellstue, sawijining gubug, tekan mobil utawa kapal, utawa nganggo bis saka Stavanger.

Ana rute sing dipandu lan yen sampeyan ora duwe pengalaman iku pilihan sing paling apik. Semono uga ing Wilayah Ryfylke kanthi fjords lan pegunungan. Wétan Stavanger, sawise lelungan prau sing nyenengake, sampeyan tekan Lysefjord, dawane fjord 37 kilometer lan ambane meh rong meter. Watune ijo sanget lan bisa ndeleng paling apik, ana watu sing dawane luwih saka sewu meter. Pemandangan sing apik.

Ing awal, kita ujar manawa Stavanger minangka kutha pesisir sing penting lan uga berkembang sawetara pulo. Pulo kasebut sisih lor, ing antarane pulau lan pulau cilik, lan salah siji sing paling populer yaiku pulau cilik Klosteroy, disambung karo pulau sing luwih gedhe, Monteroy, kanthi jembatan. Pulo cilik kasebut misuwur Abbey Augustian ing abad kaping telulas. Wis tekan kapal lan regane larang.

Nganti ringkesan saka kudu ndeleng ing Stavanger. Yen iki pertama kaline, luwih becik tetep ing pusat kutha amarga ana akeh atraksi sing bisa dituju kanthi mlaku. Lingkungan sing paling apik yaiku kutha lawas, Gamle Stavanger, Vagen, ing teluk, kanthi bar, klub lan restoran, lan Bekkefaret, ing pinggiran lan cedhak karo cadangan alam. .

Kepiye carane tekan Stavanger? Kanthi pesawat, bandara mung 20 menit saka pusat, kanthi sepur saka Oslo utawa Kristiansand utawa kanthi bis saka kutha utawa Bergen sing padha.

Apa sampeyan pengin pesen pandhuan?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*