Градови на плажа Гранада

Една од плажите на Алмуњекар

има скапоцени Градови на плажа Гранада, иако брегот на оваа андалузиска провинција не е најпознат во Медитеранот. Оние од левантинските и каталонските области, па дури и од брегот на Балеарски острови.

Сепак, тоа не значи дека брегот на Гранада е помалку привлечен. Напротив, неговиот многу километри плажи, немаат што да им завидуваат на оние од тие други региони. Она што се случува е што, можеби, не добиле толку масовен туризам како што добиле. Затоа, ќе ви покажеме некои од најубавите градови на плажа во Гранада.

Алмуњекар

Плажата Пуерта дел Мар

Плажата Пуерта дел Мар во Алмуњекар

Овој прекрасен град Гранада се наоѓа во југозападниот дел на покраината. Всушност, таа веќе се граничи со општината Малага Нерја. Има ни помалку ни повеќе од деветнаесет километри крајбрежје кое вклучува прекрасни плажи како што се оние на Кантарријан, Пуерта дел Мар, Сан Кристобал, Велила, Лос Беренгелес или Ла Херадура.

Но, Алмуњекар има многу повеќе да ви понуди. Населен уште од петнаесеттиот век пред Христос, како што сведочат остатоците од аргарската култура пронајдени во областа, тој бил важен феникиски град, а подоцна и римски и арапски. Во него тој слета Абдераман И, кој би го основал Емиратот Кордоба и кој има статуа во Алмуњекар.

Токму на латинскиот период припаѓаат на мостот котобро и Колумбариум на монашката кула, погребен пантеон од XNUMX век после Христа лоциран на периферијата на градот. Во нив се и Кулата Кабриа, изградена во XNUMX век за одбрана на брегот, и на Светилникот Пунта ла Мона, кој се наоѓа на врвот на друга стара караула.

Што се однесува до религиозното наследство на Алмуњекар, ви препорачуваме да го посетите испосница на Сан Себастијан, чие постоење е веќе документирано во XNUMX век и кое ќе го засакате поради неговите едноставни форми. Мора да го видите и убавото Црквата на Воплотувањето, барокен скапоцен камен од Гранада изграден во XNUMX век. Тие беа одговорни за нејзината изградба Хуан де Херера y Диего од Силоам.

Исто така, Алмуњекар има прекрасни цивилни споменици. Меѓу нив, посетете го замоци на Сан Мигел, муслиманска тврдина реформирана во времето на Карлос I, и Ла Херадура, кој, пак, е од XNUMX век. Исто така е одлично сочуван Римски аквадукт, и покрај тоа што е изградена во првиот век по Христа.

Тие не се единствените археолошки остатоци што можете да ги посетите во градот. Во Ботанички парк Ел Махуело имате остатоци од стара римска фабрика за солење, како и скапоцена колекција зеленчук. И во Пештерата на седумте палати, сместен под стар храм од истиот период, се наоѓа Археолошки музеј, со бројни парчиња. Меѓу нив се издвојува египетска амфора од XNUMX век пред Исус Христос.

Конечно, ќе ви кажеме за еден од симболите на Алмуњекар. Тоа е за Света карпа, збир од три карпести додатоци кои ви нудат прекрасен поглед на брегот на Гранада. Во најголемиот имаш гледна точка крунисана со крст.

Салобрења, турист меѓу градовите на плажа во Гранада

Салобрежа

Историски комплекс на Салобрења со неговиот замок на врвот

Се граничи со претходната, Салобрења, една од најпосакуваните дестинации за оние кои одат на одмор во провинцијата Гранада. Ова се должи на нејзината прекрасна клима, но пред се на прекрасните плажи како оние на Ла Гвардија, Калетон или Ла Чарка.

Исто така, ако сакате нуркање, треба да знаете дека морското дно во областа е вклучено во специјално зачувано подрачје т.н. Богатство на Салобрења. Од друга страна, ако претпочитате да пешачите, го имате Медитеранска патека, кружна траса од пет километри која минува низ неколку плажи, клисури и карпи.

Големиот симбол на градот Гранада е замокот, кој доминира во него од рид. Датира од XNUMX век, иако претрпе неколку последователни реформи, тоа е место од културен интерес. Исто така, тој е конституиран од архитектонски ансамбл во кој се наоѓаат кулите како што се оние на Хомаж, Полворин или Корача.

Но, ако зборуваме за кулите во Салобрења, тоа се издвојува Камброн, од насридскиот период и се наоѓа на рид до истоимената клисура. Неговата мисија беше да го брани брегот и во моментов е дел од градините на еден хотел. Како и претходниот, тој е имот од културен интерес, признание што го делат и остатоците од нејзините ѕидови и историскиот кварт.

На второто му припаѓа драгоценото Населба Албаикин, со своите бели куќи и украсени со цвеќиња. Не пропуштајте ги погледите од неговата гледна точка, која е речиси стотина метри над карпата. Што се однесува до религиозното наследство на Салобрења, ве советуваме да го посетите црква на бројаницата, прекрасна градба на Мудејар од XNUMX век, изградена на стара џамија. Внатре има резба на Богородица дел Росарио, исто така од XNUMX век.

Мотрил, огромни плажи

Мотрил

Плажата Калахонда во Мотрил

За возврат, општината Мотрил се граничи со онаа на Салобрења и се издвојува по тоа што е еден од градовите на плажа во Гранада што има најголеми плажи. За да ви дадам идеја, на плажа карчуна долга е повеќе од три илјади и осумстотини метри; Вестерос, повеќе од две илјади и двесте, и оној од Гранадаречиси четиринаесетстотини.

Од друга страна, Мотрил беше важен центар за шеќер. Доказ за тоа се два музеи посветени на оваа индустрија. На Шеќерна трска прединдустриски Таа е единствена во цела Европа. Тоа покажува како овој производ бил добиен пред индустриската револуција. Од друга страна, на Шеќер музеј Пилар фабрика ги прикажува машините кои подоцна биле користени за истата намена.

Покрај тоа, имате уште два музеи во градот Гранада. Тие се едни од Историја на Мотрил, кој се наоѓа во Куќа Гарсес, изградена во XNUMX век, и на Хозе Хернандез Керо уметнички центар, посветена на овој сликар. Исто така, се зачувани и други стари фабрики за шеќер, како што се Nuestra Señora de la Almudena, San Luis или Nuestra Señora de las Angustias.

La Куќната грофица на Торе-Изабел Тој е неокласичен од XNUMX век. На истиот период припаѓаат и Градска сала, На Театар Калдерон де ла Барса, стариот Болница Санта Ана и повикот Куќата на Бејтс.

Уште поважен е збирот верски објекти што можете да ги видите во Мотрил. Меѓу нив се издвојува на Црквата на Воплотувањето, изградена на почетокот на XNUMX век во готски стил Мудејар. Меѓутоа, таа претрпела реформи и во XVII и во XVIII. Уште повпечатливо е Црква на Пресвета Богородица, заштитник на градот. Станува збор за зграда од XNUMX век која била речиси целосно обновена во XNUMX век, давајќи и класицистички шмек.

Религиозното наследство на Мотрил е завршено од страна на црквите на Divina Pastora, од XVII и од Манастир на Назареецот, од XVIII. Како и Светилиштето на Пресвета Богородица на победата и испосниците на Богородица дел Кармен, Пресвета Богородица од Ангустија (и двете барокни), Сан Антонио де Падова и Сан Николас.

Кастел де Феро

Кастел де Феро

Воздушен поглед на Кастел де Феро

Помалку познат меѓу плажите на Гранада од претходните е Кастел де Феро, главен град на општината Гуалчос. Поради оваа причина, неговите песочни брегови се помалку популарни од претходните. Меѓу нив имаш плажата Сотило, плажата Кастел, плажата Камбрилес или плажата Ријана.

Што се однесува до спомениците на овој локалитет, се истакнува на арапски замок со поглед на него од еден рид. Датумот на неговата изградба не е фиксиран, иако се знае дека претходно таму било пронајдено римско утврдување. Истото потекло имало кулата на Ријана, користен и од муслиманите и покрај кој се наоѓа археолошки локалитет од периодот на калифатот. Сепак, други караули во областа датираат од подоцна: оние на Камбрилес и Ел Замбулон се од XNUMX век, а онаа во Естансија е од XNUMX век.

Од друга страна, во блискиот град на Гуалчос, кој се наоѓа на падината на убавото Сиера де Лујар, имаш Црквата Сан Мигел, изградена на почетокот на XNUMX век, на која има прекрасен олтар и резба на овој светител.

Сорвилан, исклучок од градовите на плажа во Гранада

Сорвилан

Сорвилан не е еден од плажите на Гранада, но има четири во неговата општинска област

Сега доаѓаме во овој мал град Гранада кој е исто така многу помалку познат од Салобрења или Мотрил. Сепак, неговото потекло датира од XNUMX век и општината на која и го дава името има четири прекрасни плажи: оние на Ла Мамола, Лос Јесос, Ла Кањас и Мелицена.

Но, Сорвилан е висок речиси осумстотини метри. Затоа, нема плажа, иако нејзиниот општински термин ги комбинира морето и планините како малку други места. Всушност, на неколку километри од споменатите песочни брегови ги имате Врвовите Гато и Мондрагон.

Од друга страна, во овој град може да се види убавото Црквата Сан Кајетано, изградена во XNUMX век на остатоци од џамија. во близина на Мелицена, кој се наоѓа во подножјето на Карпата на Свети Патрик, има крајбрежна караула. И во Алфорнон наоѓаат маслена мелница и на Црквата Сан Роке, и двете од XNUMX век. Но, пред сè, помеѓу овој последен град и Сорвилан, го имате Валенсија шеталиште, кој се издвојува по својата живописна убавина.

Како заклучок, ви ја покажавме најубавата Градови на плажа Гранада. Можеме да додадеме и на оваа листа Албуњол, која и покрај тоа што е во внатрешноста, има прекрасни плажи во својата општинска област. Но, доколку ги посетите овие локации, топло ви препорачуваме да ги посетите и вие Гренада капитал, еден од најубавите градови во Шпанија. Зарем тоа не звучи како добар план?

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*