Што да се види во Кастељон де ла Плана

Градоначалникот на Плаза на Кастелон

Многу е можно некогаш да сте се запрашале што да се види во Кастељон де ла Плана бидејќи овој град обично не е меѓу најтуристичките. Сепак, има многу да понуди и од гледна точка на наследство и во однос на плажите и природата.

Престолнина на истоимената провинција, во која изобилуваат прекрасни летни градови, како на пр Пешискола o Беникасим, градот бил основан во 1252 година кога жителите на Серо де ла Магдалена се спуштиле во Ла Плана. Тие го направија тоа овластено од кралот Џејмс I од Арагон и затоа и денес оние на Магдалена се фестивали на локалитетот. И, патем, ќе ве интересира да знаете дека се декларирани како меѓународен туристички интерес. Но, без дополнително одложување, ќе ви покажеме што да видите во Кастелон де ла Плана.

Ко-катедрала на Санта Марија ла Мајор

Ко-катедрала Санта Марија

Ко-катедрала на Санта Марија ла Мајор

Интересно е што е една од најмодерните сокатедрали во Шпанија. Примитивниот храм бил изграден во 1936 век, а веќе во 2009 бил изграден уште еден кој бил срушен во XNUMX година. Поради оваа причина, сегашниот е завршен во XNUMX година со довршување на манастирот и домот.

Тоа е стил готска преродба и има латински крст план со трикораби покриени со ребрест свод. Главата е завршена со петаголна апсида, а крстарењето со купола. Во храмот значајни се и неговите скапоцени витражи и литургиските инструменти кои се сместени во неговиот музеј. Но, можеби најистакнатиот елемент на сокатедралата е оној што ќе ви го покажеме следно.

Камбанаријата Ел Фадри, од суштинско значење меѓу она што треба да се види во Кастелон де ла Плана

Ел Фадри

Кулата Ел Фадри, симбол на Кастелон де ла Плана

Навистина, ние се однесуваме на Самостоечка камбанарија на сокатедралата, позната како кулата Ел Фадри, која е до неа и е автентична Симбол на рамен град. Неговата изградба започнала во петнаесеттиот век, иако била завршена до крајот на шеснаесеттиот.

припаѓа на стилот Валенсијанска готика и има октагонален план. Претставени се и четири тела, кои одговараат на затворот, куќата на ѕвонарот, комората за часовници и комората за ѕвона. Сепак, овие тела не одговараат на линиите на надворешниот корниз.

На врвот, исто така, можете да видите тераса прекриена со прекрасен триаголен шпиц со тоскански пиластри и покриен со сини плочки. Оваа била изградена во 1656 век за да ја замени претходната која била уништена во 58 година. Кулата достигнува вкупна висина од XNUMX метри, а подовите се поврзани со спирални скали.

Општинската палата и Лоња дел Кањамо, барокната архитектура на Кастелон

Градското собрание на Кастелон

Општинската палата, една од основните работи што треба да се види во Кастелон де ла Плана

Двата најдобри примери за барокна архитектура Она што треба да се види во Кастељон де ла Плана се овие две градби. Општинската палата или зградата на Градското собрание се наоѓа на истиот плоштад како и сокатедралата Санта Марија. Изграден е помеѓу XNUMX и XNUMX век и има правоаголен план на подот.

Тој е од ослободен тип и се состои од три ката. Приземјето има трем со пет сводови разделени со пиластри украсени со тоскански капители. Од друга страна, оние на главниот кат се коринтски и издвојуваат три балкони, најголемиот централен. Конечно, највисокиот кат е одделен со конзолен корниз и зградата е завршена со балустрада.

Од своја страна, на Коноп пазар Се наоѓа на Calle Caballeros и има четириаголен план на подот. Приземјето има и сводови поткрепени со столбови и полу-колони од тосканскиот ред. Веќе во XNUMX век е додаден првиот кат кој ја почитува целината. Има правоаголни прозорци кои кулминираат со заоблени педименти на рабовите и континуиран балкон. Конечно, класичен корниз прелиен со вазни ја затвора зградата.

Базилика на Пресвета Богородица од Лидон

Базилика Лидон

Базилика на Пресвета Богородица од Лидон

Тоа е другата голема верска зграда што треба да се види во Кастелон де ла Плана. Изграден е во средината на XNUMX век врз остатоците од претходен испосник (всушност и покривката му припаѓа). Тоа исто така реагира на стилот барок а се состои од наос со странични капели и благо обележан трансепт. Исто така, куполата и фенерот го завршуваат.

Но, не само што ве советуваме да ја посетите оваа базилика поради нејзината монументална убавина, туку и затоа што во неа се наоѓа ликот на Богородица од Лидон или Ледо, светец-заштитник на градот Ла Плана. Според легендата, ја пронашол фармер додека ја орал својата земја во подножјето на хакер или лидон. Затоа и го добиле ова име.

Но, оваа црква има и други извонредни слики. Меѓу нив, уште една од Богородица изработена во алабастер и датирана во XNUMX век, која најверојатно била направена од италијанска работилница. Како куриозитет, ќе ви кажеме дека базиликата Лидон се смета за најголемото рурално светилиште во целата Валенсијанска заедница.

Епископски Паласио

Бискупската палата

Епископската палата Кастелон де ла Плана

Друг суштински споменик што треба да се види во Кастелон де ла Плана е Епископската палата, изградена на крајот на XNUMX век во неокласичен стил. Впрочем, тој е еден од ретките што постојат во градот изграден со стандардите на академизмот.

Има две тела, а главната фасада има шарен фронтон поставен на парапет и, долу, семејниот грб на епископот Ентони Салинас, кој наредил изградба на зградата. Во внатрешноста може да се пристапи преку ходник со спуштен свод за буре од кој се стигнува до две скали чии скали се украсени со плочки Алкора. Сепак, главното или царското скалило се наоѓа по предворјето.

Веќе на првиот кат се наоѓаат просториите на палатата погодни за живеење, а неговите подови имаат и алкорензена декорација. Конечно, горниот кат функционира како поткровје.

модернистички споменици

Пошта

Зграда на пошта, една од модернистичките знаменитости што треба да се видат во Кастелон де ла Плана

Кастелон ви нуди и добар сет на модернистички згради. Меѓу нив се издвојуваат старо казино, поштата и коридата. Првиот е изграден во 1922 година од страна на архитектот Френсис Маристини и претставува фасада со скалест профил. Иако неговиот стил е еклектичен, тој покажува јасни референци за прекрасното Платереска во Саламанка и, поконкретно, од палатата Монтереј во градот Чара.

Од своја страна, на пошта Тоа е спектакуларна зграда Деметриус Рибес y Хоакин Дисента која е завршена во 1932. Одговара на Валенсијански модернизам во комбинација со нео-мудејарскиот стил и неговиот изглед ќе ви го привлечат вниманието, со заоблени агли на кои претходат одбранбените куќички сместени во истата фасада.

Конечно, на бикови беше дело на Мануел Монтесинос а инаугуриран е во 1887 година. Однадвор, неговото приземје има сводови од тули кои одговараат на прозорците на горниот кат. Исто така, на главната фасада има бронзен медалјон кој претставува глава на бик и е дело на скулпторот Џозеф Вичиано.

архитектура од воено потекло

Кастел Вел

Замокот Фадрел

Што се однесува до спомениците што треба да се видат во Кастељон де ла Плана, ќе ја завршиме нашата турнеја со двајца од воено потекло. Првиот е повикот Замокот на Фадрел или Кастел Вел. Станува збор за тврдина со муслиманско потекло која се наоѓа на ридот Магдалена. Неговата изградба се проценува во XNUMX век и моментално е во урнатини.

Вториот е алонсо бедем, кој е дел од комплетот одбранбени конструкции на шпански Леванте. Тој е подобро сочуван од претходниот и е изграден со правоаголна кат-план со ѕидање и пепел.

Природата на Кастелон де ла Плана

Пустината Лас Палмас

Поглед на пустината Лас Палмас

За крај, ќе ви кажеме за три привилегирани места што можете да ги видите во Кастелон. Да на Comunidad Valenciana обидете се, не можеме да не ги спомнеме плажите. Градот Ла Плана ги нема, бидејќи е четири километри во внатрешноста. Меѓутоа, само со патување на тоа растојание, ќе најдете три прекрасни песочни брегови. Дали се Плажите Гуругу, Серадал и Ел Пинар.

Сепак, уште поспектакуларно е следното нешто што може да се види во Кастелон де ла Плана. Зборуваме за Острови Колубретес, кој се наоѓа на триесетина милји од брегот и до кој се организираат екскурзии. Тие претставуваат важен природен и поморски резерват поради нивната еколошка вредност.

Затоа, единственото каде што можете да се симнете е Голем Колумбрет или островот Гроса, каде што можете да видите светилник од XNUMX век и неколку згради за истражување на животната средина. Но, навистина вредното нешто за ова патување со брод е поврзано со неговата природа. Ако ја сакате орнитологијата, ќе можете да видите неколку видови кои се во опасност од исчезнување како што се корзиканскиот галеб или Елеоноровиот сокол. Слично, ако вежбате нуркање во вода, ќе бидете фасцинирани од морскиот пејзаж кој ги опкружува островите.

Конечно, исто така ве советуваме да направите планинарска тура низ пустината Лас Палмас, заштитен природен простор од речиси три илјади и петстотини хектари кој е артикулиран околу врвот Бартоло, висок околу седумстотини метри.

И покрај неговото име, има вегетација, главно бор, јагода и срца од палми. И, исто така, со љубопитна фауна во која се издвојуваат ветрушката, чорбата, потковицата и жабата жаба.

Како заклучок, ви покажавме што да се види во Кастељон де ла Плана. Како што ќе проверите, градот Левантин ви нуди многу, и покрај тоа што не се појавува во одличните туристички маршрути. Во секој случај, можете да ги комбинирате овие со вашата посета на градот Ла Плана, на пример со престој во Оропеса дел Мар. Зарем не сакате да го запознаете?

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*