Прашки астрономски часовник

Слика | Авангардата

Астрономскиот часовник во Прага е национален амблем, гордост и шарм за градот. Легендата вели дека столарот што го создал во средниот век вршел толку извонредна работа што оние што го нарачале го заслепиле за да се осигура дека нема друг часовник како него. Часовничарот, како одмазда, потоа пристапил кон нејзината внатрешност и го запрел неговиот механизам, во исто време кога неговото срце престанало да чука.

Оттогаш, се верува дека движењето на нејзините игли и танцувањето на нејзините фигури обезбедуваат добра иднина за Прага, додека ако престане да работи, носи лоша среќа. Тука подобро ја познаваме една од најистакнатите икони на Прага. 

Астрономскиот часовник во Прага се наоѓа на јужниот wallид на Градското собрание. За да го посетите треба да одите на стариот градски плоштад.

Состав на часовник

Астрономскиот часовник во Прага е составен од три дела: календарот на Јозеф Манес, самиот астрономски часовник и анимираните фигури.

Јануари календар

Во долната сфера на Саат-кулата, месеците во годината се претставени со слики направени од Јозеф Манес во XNUMX век. Можете исто така да ги видите знаците на зодијакот и, во центарот, грбот на стариот град. Внатре има дванаесет цртежи што ги претставуваат месеците во годината. На секоја страна од календарот, повторно има фигури што одговараат на: филозоф, ангел, астроном и хроничар.

Слика | Национален географски

Астрономскиот часовник

Горната сфера на Саат-кулата е самиот прашки астрономски часовник. Неговата функција беше да ги претставува орбитите на Сонцето и Месечината, а не да го кажува времето, наспроти она што може да изгледа.

Анимираните фигурини

Во горните прозорци на Астрономскиот часовник се одвива главната атракција на часовникот: парадата на дванаесетте апостоли што се одвива секогаш кога часовникот удира во часовите. Покрај апостолите, ќе најдете четири дополнителни фигури кои претставуваат големи гревови: суета (симболизирана од огледало), алчност (претставена од трговец) или страст (симболизирана од турски принц).

Од другата страна, има скелет што ја симболизира смртта. Секој час, помеѓу 9:00 и 23:00 часот, кога ќе се отвори театарот, скелетот ringsвони за да нè предупреди сите за нашата фатална судбина и клима со главата, додека останатите фигури одмавнуваат со главата. Малите прозорци над нив се отвораат и танцот на апостолите започнува, завршувајќи со викање на петел, кој го најавува новиот час.

Слика | Zoover

Други аспекти на часовникот

Астрономскиот часовник како целина е многу впечатлив, но една од работите што привлекува внимание е и неговата боја. Синиот круг во центарот ја претставува Земјата и најтемното сино ја симболизира визијата на небото. Црвено-црните области означуваат делови од небото што се над хоризонтот. Во текот на денот сонцето се наоѓа во сината област на позадината, додека ноќе се наоѓа во темната област.

Качете се на Саат-кулата

Една од најпрепорачаните планови да се направи во Прага е да се искачите на врвот на саат-кулата, од која можете да добиете спектакуларен поглед на целиот Стар град и да направите незаборавни фотографии. Времето на кулата е од 9:00 до 22:00 часот од вторник до недела и од 11:00 до 22:00 часот во понеделник. Цената на билетите е приближно 130 круни.

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*