Видови миграции

Видови миграции

Различното видови миграции следи во екот на потеклото на човештвото од империјалната желба да продолжи понатаму. Токму оваа желба нè направи вид што успеа да ги колонизира сите агли на светот, до тој степен што има луѓе што живеат дури и во регионите во близина на половите и оние во пустините.

Така, од почетокот на нашето постоење, ние го заменивме нашиот дом на една територија за друга; односно сме мигрирале. Во моментов тоа е нешто што го правиме ако одиме на патување во некоја земја и, бидејќи толку многу ни се допаѓа, одлучуваме да останеме и да живееме. Но, Дали знаете кои типови на човечки миграции постојат?

Миграциите на луѓе може да се класифицираат во три вида: според времето, според карактерот и според нивната дестинација. Ајде да го видиме секој од видовите миграции одделно за да ги разбереме подобро:

Видови миграции според времето

Миграции на луѓе во зима

Овој вид миграција е оној што се одвива за време на ограничен временски период, сметано дека е од типот временската, како и она што се врши трајно, се смета како постојан. Вреди да се напомене дека привремени миграции на луѓе се оние во кои мигрантот ќе се врати во своето место на потекло по одредено време.

Видови миграции според карактерот

Во зависност од тоа што нè поттикнува да го напуштиме местото на потекло, присилна миграција, што како што покажува неговото име, е оној во кој лицето е принудено да ја напушти својата земја за да преживее; или доброволна миграција што е кога мигрантот по своја слободна волја го напушта своето живеалиште.

Видови миграции според дестинацијата

Во овој вид миграција ја разликуваме внатрешна миграција, што е кога дестинацијата е во истата земја; или меѓународни кога сте во друга земја.

Зошто емигрираме?

Мост надвор од град

Луѓе тие секогаш бараат добро место за живеење, без оглед на нивното потекло и нивната економска состојба. Во последниве години, имиграцијата стана тема за која се зборува секојдневно: луѓето од земјите во развој што го преминуваат езерцето во потрага по храна, работа и безбедност. Многу од нив ризикуваат да ги загубат своите животи, бидејќи сите знаат дека не секогаш пристигнуваат со најсоодветните превозни средства. Но, има многу што можат да добијат; на крајот на краиштата, секое место е подобро од воена област.

Од друга страна, и како што споменавме и претходно, ако некој од нас оди на патување, да речеме на пример, во Newујорк и излезе дека им се допаѓа времето, луѓето, местото и дека исто така имаат можност на наоѓање работа, Веројатно е дека ќе размислите за привремено живеење или, кој знае, можеби трајно. Becomeе станеме имигранти во Newујорчани и емигранти во нашата матична земја, но сигурно наскоро можеме да го направиме животот без проблеми.

Друга причина зошто мора да емигрираме е за природни катастрофи, било да се тоа земјотреси, поплави, суши, итн. Ако живеете во област каде што се чести катастрофи, можете да почекате да се градат згради кои се отпорни на нив, но ова може да биде многу опасно, па затоа често одлучувате да барате побезбеден престој во друга област на светот земја или друга.

Позитивни и негативни последици од видовите миграции

Последици од емигрирање со авион

Како и секое раселување, ова може да има последици и за местото на потекло и за дестинацијата.

Позитивни последици

Меѓу сите позитивни последици, треба да се забележи дека во земјата на потекло се намалува демографскиот притисок врз ресурсите и се намалува невработеноста, покрај тоа што претпоставува олеснување за прекумерното население; во случај на земја на дестинација, постои подмладување на населението, постои поголема разновидност на култури и продуктивноста се зголемува.

Негативни последици

За земјата на потекло, најзабележителни се пред сè стареење на населението и намалување на јавните приходи. Младите на работоспособна возраст први одлучуваат да заминат, а тоа претставува проблем за местото на потекло.

Од друга страна, земјата на дестинација ќе се соочи со намалување на платите во некои сектори за трудова експлоатација на имигранти, кои прифаќаат да работат напорно за ниска плата.

Куриозитети во врска со миграцијата

Фотографија на еден од многуте бродови полни со мигранти кои пристигнуваат од Европа

Покрај досега изложеното, интересно е да се знае дека има и миграциски биланси или миграциски биланси, што е разликата помеѓу емиграцијата (луѓето што заминуваат) и имиграцијата (оние кои доаѓаат да останат). Кога имиграцијата е поголема од имиграцијата, мигрантското салдо се смета за позитивно, а негативно во спротивно.

Социјалистот Роберт Овен (1771-1858), со велшко потекло, испланирал град наречен Нова хармонија, кој требаше да се гради во Индијана (Соединетите држави). Идејата беше да се обезбеди домување и работа за имигрантите, иако на крајот тоа не беше реализирано. И покрај сè, се појавија бројни проекти кои навистина го видоа светлото на денот, главно поради поддршката од самите имигранти. Меѓу сите, ние го истакнуваме сателитски градови (како во Мајпе во Чиле, Кезон на Филипини или Новиот град Белен во Перу), планирање на латиноамерикански градовиили населување на пограничните области со Хаити од страна на Доминиканската Република.

Се надеваме дека ги решивме вашите сомнежи во врска со човечките миграции што постојат.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*