Os de Civis

Os de Civis

Малиот град на Os de Civis Тоа е вистински скапоцен камен сместен во Пиринеите. Поточно, овој прекрасен град од едвај седумдесет жители ќе го најдете во Долината Аос, кој е дел од Сетурија кома или висока долина на истоимената река.

Историски, таа припаѓала на округот Кастелбо, а подоцна била независна општина до 1970 година, кога станала дел од онаа на Валира долини, кој, пак, е интегриран во регионот Леида на висок нагон. Следно, ќе ви покажеме сè што можете да видите и направите во Os de Civis, но прво мора да ви кажеме за неговите чудни геополитички околности.

Ситуацијата на Os de Civis

Улицата Os de Civis

Типична улица на Os de Civis

Овој мал град во провинција Лерида е единствениот пример во Шпанија de периклава. Овој странски термин се однесува на дел од територијата на една земја до која, без да биде изолирана од неа, е многу тешко пристапен преку неа. Следствено, главниот начин да се стигне таму е преку туѓи земји.

Токму поради оваа причина, го има режимот на децентрализиран општински ентитет Вале дел Валира. Бидејќи единствениот пат до Os de Civis минува низ Кнежевството на Андора. Тоа е CG-6, кој го поврзува со aixovall, во Заедничката на Свети Јулијан од Лоара. Потешка е директната комуникација со останатиот дел од општината на која и припаѓа. Во овој случај, тоа се прави пешки преминување на Кол де Конфлент, на над две илјади метри надморска височина.

Затоа, Os de Civis е на страната на Андора од гореспоменатото Долината Аосно отсекогаш припаѓал на Шпанија а никогаш немало никакви територијални претензии од страна на кнежеството. Во секој случај, откако ќе ви објасниме како да стигнете до оваа прекрасна вила, ќе ви покажеме се што можете да видите во неа.

Што да се види во Os de Civis

Куќите на Os de Civis

Селото Os de Civis

Прекрасниот град Леида е споменик сам по себе бидејќи успеал да го зачува сето свое средновековен шарм. Прошетката низ неа поминува низ тесни, калдрмани улици кои понекогаш изгледаат дури и прилично кривулести премини под куќите. Ова се токму плукачката слика на Пиринејска архитектура. Изградени се од изложен темен камен со покриви од шкрилец. Имаат и балкони и традиционални врати.

Како анегдота ќе ви кажеме дека жителите на овие куќи ставаат карлина на надвратникот од нивните врати. Тоа е трн со добра големина чија функција е да ги исплаши злите духови. Вашето внимание ќе привлечат и мали дрвени кутии кои ќе ги видите низ градот. Тие се светломерите што мештаните ги чувале во нив за да ја зачуваат хармонијата на архитектонскиот ансамбл.

До овие стари куќи, ќе најдете други изградени во поново време, но почитувајќи го истиот архитектонски стил за да не се расипе прекрасниот урбан ансамбл. исто така ќе најдете продавници за туристичка стока и угостителски објекти. Повеќето од нив се наоѓаат на главната улица на градот. Но, по стрмна камена патека, ќе стигнете до главниот споменик на Os de Civis.

Црквата Сан Педро и Санта Маргарита

Црква Свети Петар

Прекрасната црква Сан Педро и Санта Маргарита

Ова е храмот посветен на овие светци, кој бил примитивен замок. Тоа е едноставно романескна црква изградена и во изложен камен кој се издвојува над градот од врвот на еден рид. Пред кратко време е обновен, бидејќи беше во лоша состојба. Нејзината структура беше консолидирана и саниран е тремот, кој беше тешко оштетен.

Првото писмено спомнување на овој храм е од 1312 година, а исто така се состои од квадратна апсида и камбанарија. Што се однесува до внатрешноста, таа е поставена во еднокораб со странични капели. Таа е наведена како Средство од локален интерес.

Исто така, во него се сместени а ѕидна фреска во готски стил кој моментално се наоѓа во Епархиски музеј на Ургел. Тоа е сликовен ансамбл кој го репродуцира Таинство и има димензии 188 на 263 сантиметри. Поради својата старост, изгубил добар дел од полихромијата.

Околината на градот Леида

Бони од Пика

Бони де ла Пика, во околината на Os de Civis

Ако Os de Civis е спектакуларен, неговата околина ви нуди уште поголема убавина. Како што ви кажавме, градот е полн Леида Пиринеи, на височина од речиси илјада и петстотини метри. Покрај тоа, тој е опкружен со прекрасни шуми и села кои можете да ги истражувате и на пешачки патеки и на коњ или, во некои случаи, со планински велосипед.

Најистакната од овие правци е, токму, онаа што оди до Кол де Конфлент, кој, како што ви кажавме, го поврзува градот со остатокот од провинцијата на Леида. Долг е речиси десет километри, а тежината е средна бидејќи има кумулативен пад од речиси шестотини метри. Оставете го Os de Civis и вратете се во овој град, иако, откако ќе стигнете до врвот на Conflent, можете да продолжите по должината на долината на Санта Магдалена на остатокот од каталонската територија.

Почнува од кривината во Обага де Ос де Сивис и го следи текот на реката Салорија. Штом се на врвот, маршрутата ги крие Бони де Трескуи и Бони де ла Коста за да стигне до Сервела и да се спушти до почетната точка на патеката. Ви нуди прекрасни погледи, бидејќи целосно поминува низ Природен парк на Високите Пиринеи.

Овој заштитен простор од речиси осумдесет илјади хектари опфаќа места со извонредна убавина. Ќе можете да ги видите како ја прават оваа рута и други маршрути како на пр онаа на Култиа, онаа на Монтанер или онаа на Сетурија. Ќе видите и видови кои го населуваат како што се златниот орел, белоглавиот мршојадец, дивокозата или видрата. Со малку среќа, можеби ќе наидете на некои каперкалија, бидејќи во неа се наоѓа најголемата популација на оваа птица на целиот Пиринејски Полуостров.

bixessarri

bixessarri

Поглед на градот Биксесари

Од друга страна, кога одите во Os de Civis или кога ќе се вратите од овој град, ќе поминете низ Bixessarri, прекрасен град кој припаѓа на Común или парохијата на Свети Јулијан од Лоара, еден од седумте што го сочинуваат Кнежевството на Андора. Со едвај четириесет жители и капен од реката Аос, се издвојува и по куќите од камен и шкрилец и средновековните улици.

Но, пред сè, ве советуваме да го посетите малото црквата Свети Стефан, исто така изјави Средство од културен интерес. Има правоаголен план без апсида, а покривот е двокрилен. Има и трем и камбанарија. Што се однесува до внатрешноста, апсидата има олтар од XNUMX век и барокен олтар посветен на Свети Стефан. На истиот стил и период му припаѓа и хорот.

aixovall

канолич

Светилиштето на Канолих

Исто така, ќе го поминете вашето патување со автомобил до Os de Civis преку Aixovall, мал град како претходниот, иако со неколку места на интерес. Тоа е случајот со малите црквата Света Филомена, чиј датум на изградба е нејасен, но во кој се наоѓа прекрасен керамички мурал создаден од уметникот Серги Море. Делото го претставува Светото семејство кое го преминува средновековниот мост што ја преминал реката Валира и кој бил уништен од поплава во 1982 година.

Од друга страна, ви препорачуваме да ги видите трите извори на Aixoval. Дали онаа на Тоска, онаа на Џоанс и онаа на Комс. Но, ако сакате авантура, не можете да го пропуштите преку ферата Долга 150 метри и 40 нерамнини кои се нагоре по ѕидовите на Tossal Одлично. Не е многу тешко, но доколку се сметате себеси за експерт за ваков тип на искачување, има уште едно покомплексно слободно трчање кое достигнува висина и до 990 метри.

Покрај тоа, многу блиску до Aixovall го имате Светилиштето на Канолих. Сегашната градба е од XNUMX век, но постоењето на манастирот во XNUMX век е веќе документирано. Всушност, во него се наоѓала а резба на девицата од тој век кој, во моментов, е конзервиран во црквата Сан Хулијан де Лорија. Исто така, светилиштето чува барокен олтар од XNUMX век.

Други градови блиску до Os de Civis

Авинија

Центарот Auvinyá со црквата Сан Роман

Ви прикажуваме мали градови на кои ќе наидете на вашето патување до Os de Civis или неговата околина. Не зборуваме за оние кои припаѓаат на општината Валира долини, кои се исто така многу убави. Но, како што ви кажавме, тие се достапни само по долго пешачење од градот од страната на Андора или со автомобил од внатре. Леида.

Затоа, во својата Заеднички на Свети Јулијан де Лоара Можете да одите во други блиски градови кои исто така се карактеризираат со средновековните улици и нивните типични куќи од камен и шкрилец. точно, во Фонтанеда можете да видите некои борди, името дадено во оваа област на Пиринеите на руралните згради што се користат за складирање на земјоделски производи и штали за добиток. Ви препорачуваме и да ја посетите Црквата Сан Мигел, мал романескен храм од XNUMX век.

Тој не е единствениот во областа. Всушност, речиси сите вили во оваа Заедница имаат една. така, во Авинија Го имаш оној во Сан Роман. Но, оваа вила е позната по легенда за Белата дама, што ги симболизира слободите на андорскиот народ против старата феудална власт. Исто така, во Ubубери можете да ја видите црквата Сан Естебан и во Нагол онаа на Сан Сернин.

Како заклучок, ви покажавме сè што можете да видите и направите во Os de Civis. Но, посета на овој чуден град во зима Каталонија се наоѓа на падината Андора, исто така, ви овозможува да уживате во скијачки центри на областа. Меѓу нив, некои спектакуларни како Грандвила u Ордино Аркалис. Дојдете и запознајте го овој мал град Леида и уживајте во неговата околина.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*