Погледи на Астурија

Фито гледна точка

На гледишта на Астурија Тие ви овозможуваат да набљудувате прекрасни пејзажи на еден од најубавите региони на Шпанија. Малкумина ја сакаат нејзината комбинација море и планина оддалечени само неколку милји. Зелени и плодни копни покрај море како немирно кантабриски ја сочинуваат нејзината крајбрежна рамнина.

И многу блиску се колосите што го сочинуваат Врвови на Европа а остатокот од Планини Кантабриа. И во некои области и во други имате прекрасни природни балкони кои ви овозможуваат да ги набљудувате овие чуда од привилегирана позиција. Можете исто така да достигнете многу од нив правејќи скапоцени пешачки патеки. За да можете да уживате во сето ова, ќе ви покажеме некои од најдобрите гледишта во Астурија.

Фито или Фиту гледна точка

Врвови на Европа

Поглед на Пикос де Европа од гледна точка на Фито

во советот на Парес е Сиера дел Суве, чија максимална кота е Пиенцо или Пиенцу врвот во астуриски Токму во неговото подножје го имате погледот Фито или Фиту, исто така на мајчин јазик. Тој е еден од најпопуларните во регионот и нуди спектакуларен поглед на Врвови на Европа. Но, во ведри денови може да се види дури до морето. Како што рековме, близината помеѓу ова и планините во Астуриас е изненадувачка.

До гледната точка на Фито можете да стигнете со најголема леснотија, бидејќи имате пат до него. можете да го внесете Ариондас и е N-260. Токму, бидејќи се наоѓате во околината, ве советуваме да го посетите ова прекрасно гратче, од кое славните Меѓународно потекло на Села секоја година.

Токму таму каде што оваа река се сретнува со Пилоња го имате Парк Конкордија, каде што има спектакуларна статуа создадена од Хоакин Рубио Камин. Веќе на улицата Аргуелс го имате Парохиската црква Свети Мартин, романескен стил. И, блиску до него, два совршени примери на индиска архитектура. Ако не знаете, ова име е дадено на стилот на градба што го користеле емигрантите кои збогатени се вратиле од Америка во својата земја. Овие примери за кои зборуваме се Вила на долината y Вила Хуанита.

Мирадор де ла Реина

Погледот на Пикота

Поглед на езерото Енол од гледна точка на Пикота

Една од најголемите концентрации на гледишта во Астуриас е во околината на митската планина Ковадонга, поконкретно во делот на езерата. На патот што оди до овие ќе ги најдете видиковец на кралицата. Ви нуди широк кружен панорамски поглед на Picos de Europa, но и на советите на Онис и Кангас де Онис (не се исти), како и оние на Парес, Рибадесела y Llanes.

Исто така во областа на езера Ковадонга го имаш Поглед на Пикота, што е токму помеѓу Енол и Ерчина. Од ова, имате спектакуларни погледи на двете езера, западниот масив на Пикос де Европа и рамнината Комеја.

Од своја страна, на принцот видик Тоа е многу блиску до паркингот Буферера. И ви дава спектакуларен поглед на гореспоменатата рамнина Комеја, долината на реката Гуена и не помалку спектакуларната Сиера дел Суве.

Од друга страна, бидејќи сте во средината на Ковадонга, задолжително посетете го Света пештера, место полно со мистицизам и за верниците и за оние кои не ја исповедаат католичката вера. А, покрај неа, драгоценото базилика, чудо од неороманески стил изградено во розов камен и поради архитектот Федерико Апаричи и Соријано.

Конечно, не заборавајте да го посетите блискиот град Кангас де Онис, кој бил првиот главен град на Кралството Астурија. Во оваа го имате познатото Римски мост, кој сепак бил изграден во време на Алфонсо XI (1311-1350). Но и на црква на светиот крст, датира од XNUMX век; на Палатата Кортес, од XVIII; Градското собрание и дворците како Вила Монастерио или Вила Марија.

Сан Роке, една од најубавите глетки во Астурија

Тројцата

Lastres гледано од гледна точка на Сан Роке

Не го напуштаме источниот дел на астурискиот регион, туку одиме на брегот за да разговараме со вас гледна точка на Сан Роке, кој се наоѓа веднаш до с Тројцата или во она што може да се смета за највисок дел од него. Од него имате впечатливи погледи на ова прекрасно гратче и на целото крајбрежје, но и на гореспоменатото Сиера дел Суве.

Покрај тоа, покрај гледиштето го имате Капелата Сан Роке, кој е почитуван во Ластрес од XNUMX век. Сепак, храмот е помодерен, поточно од XNUMX век. Станува збор за мала градба со наос, двокрилен покрив и колонообразен трем. Исто така, многу блиску имате уште две капели, онаа на добар настан и тоа од Сан Хозе.

Конечно, не заборавајте да го посетите прекрасниот град Тројцата, која стана славна кога таму беше снимена телевизиската серија Доктор Матео. Има прекрасен историски центар на традиционални куќи со дрвени галерии. Но, неговите два најважни споменици се Црквата Санта Марија де Садаба, од XNUMX век, кој ги комбинира барокот и неокласичниот стил, и саат-кула, од XV. Веќе на периферијата на градот го имате импозантното палата на светлата, куќа од XNUMX век која во моментов е хотел.

Поглед на Кејп Пењас

Кабо Пењас

Кантабрискиот брег од гледна точка на Кејп Пењас

Се приближуваме до центарот на Астуриас, конкретно за да совет на Гозон, да ви кажам за уште една крајбрежна гледна точка. Во овој случај, тоа е оној што се наоѓа во средината Кејп Пењас, кој ви нуди импресивен поглед на грубиот кантабриски брег. Со ведро небо, совршено ќе го видите крајбрежјето на Авили, настрана, и Gijón, другиот.

Исто така, до него го имате Светилникот Кејп Пењас, изградена во 1852 година, која е најважна од сите Астуријци. Како куриозитет, ќе ви кажеме дека неговата батериска ламба, со домет од четириесет и една милја при добро време, е купена во Универзална изложба на Барселона од 1929 година. Во нејзиниот долен дел е сместен Центарот за толкување и прием на посетители на морската средина Peñas.

Од друга страна, доколку ја посетите оваа гледна точка, ве советуваме да отидете во прекрасниот град Луанчо, главен град на советот каде што се наоѓа. Исто така, има прекрасен историски центар во кој црква Санта Марија, наведен како Историски уметнички споменик. Изграден е во XNUMX век и неговата надворешна присебност е во контраст со барокната величественост на нејзината внатрешност.

Исто така, треба да го видите во Луанко саат-кула, исто така од XNUMX век, и на куќите на Мори и Валдес Полакако и на Институт на Светиот Христос на помошта. Но, пред сè, Палатата Мендез де ла Пола, исто така Историско-уметнички споменик и изграден помеѓу XNUMX и XNUMX век. Не е отворена за јавноста, но однадвор се издвојува по двете големи кули, вратата со надвратници и грбовите. Конечно, на палатата Манзанеда датира од XVII, иако е опширно обновена во XX.

Поглед на планината Наранко

Овиедо

Овиедо од гледна точка на планината Наранко

Ја завршуваме нашата обиколка на гледиштата на Астурија во оваа која се наоѓа над градот Овиедо. Токму, ви нуди спектакуларни погледи на главниот град на Кнежевство на Астуриас, но и од целото централно подрачје на покраината. Дури и во ведри денови, можете да ги видите првите подножја на Кантабриските планини кон Леон. Не за џабе е висок повеќе од шестотини метри.

Покрај тоа, на планината Наранко имате прекрасно природно белодробно крило кое ви нуди повеќе од триесет илјади квадратни метри за вршење активности на отворено. Имате дури и финска песна. А, после вежбање, ќе најдете и бројни барови и излетнички места каде што можете да ги наполните батериите.

Од друга страна, во Наранко треба да се види импозантното Статуа на Светото срце што гледа на Овиедо одозгора. Висока е триесет метри и е изградена во 1980 година. Но, пред сè, на оваа легендарна планина имате две од најважните градби на предроманеска уметност: Санта Марија дел Наранко и Сан Мигел де Лило, и двете прогласени Светско наследство.

El Палатата на Санта Марија дел Наранко Бил дел од станбениот комплекс на кралот Рамиро И и била завршена околу 842 година. Првично тоа била Aula Regia на судските соби, односно просторијата за престолот и просторијата за прием. Но, во дванаесеттиот век таа била претворена во црква. Има правоаголен план и два ката со надворешно скалило кое се качува до највисокото. Од своја страна, приземјето има свод за буре и други сличности со Света одаја од Овиедо.

Од своја страна, на Црквата Сан Мигел де Лило беше дел од палатинскиот комплекс на гореспоменатите Рамиро И. Во моментов од него остана само една третина. Но, првобитно имала базилика и трикорабна. Делот што можете да го видите денес одговара на салата и почетокот на тие кораби. Неговиот покрив е засводен, со комплексен систем на сводови за буре. Исто така, се издвојува и неговата скулпторска декорација во релјеф, особено онаа на заградите на вратите и на капителите внатре.

Како заклучок, препорачавме некои од најдобрите гледишта на Астурија. Но, би можеле да препорачаме други кои нудат подеднакво спектакуларни глетки. Помеѓу овие, онаа со Кејп Видио, во близина на прекрасното село Кудилеро; на Ордијалес гледна точка, исто така блиску до Ковадонга, И гледна точка на Muniellos, вториот во прекрасниот сеопфатен природен резерват со истото име. Посетете ги и кажете ни што мислите.

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*