Како се формирале Канарските острови?

на Канарските Острови тие се архипелаг над Атлантскиот Океан. Тие се северозападно од Африка и вкупно има околу осум острови, пет островчиња и осум карпи. Зборуваме, на пример, за Ла Гомера, Ла Палма и Тенерифе, Ел Хиеро, Фуертевентура, Ланзароте и Гран Канарија.

Но, како настанале канарските острови? Кој бил прекрасниот процес со кој се родиле?

Како се формирале Канарските Острови

Островите се од вулканско потекло и тие се на африканската плоча, па го интегрира регионот познат како Макаронезија. Тие имаат а суптропска клима, со одредена климатска варијабилност што се преведува во биолошка разновидност.

Сите острови имаат биосферни резервати, национални паркови и области прогласени за светско наследство. Пред пандемијата, островите беа посетени од милиони и милиони луѓе, на пример, во 2019 година се проценува дека имале 13 милиони посетители.

Исто така, се пресметува дека неговото вулканско потекло, во однос на староста на Земјата, е сосема неодамна: 30 милиони години. Постојат неколку теории кои го тврдат тоа формирањето на островите имало различни периоди или вулкански циклуси кој вклучува постојан процес на појава на лава и последователно зацврстување.

Така, секој остров во групата може да се каже дека има своја геолошка историја или антика и веројатно најстарите острови се Фуертевентура и Ланзароте, со Тенерифе, Гран Канарија и Ла Гомера зад себе. Неодамна ќе бидат Ла Палма и Ел Хиеро, стари едвај 2 милиони години.

Значи, каков би бил овој процес или циклус? Прво, се случи фаза наречена Базален комплекс, во кои се скрши океанската кора и се издигнуваат блокови во кои се депонирала лава од подморските ерупции. Потоа островите излегуваат од водите во фазата наречена „Подвоздушна конструкција“.

Тука има за возврат два циклуса, прво на стара серија во кои се создаваат големите вулкански градби, а потоа и т.н неодамнешна серија дека денес останува и во која карактеристика е постојаната вулканска активност. Накратко, можеме да замислиме магма од внатрешноста на планетата која се искачува низ различни пукнатини во кората, се акумулира на морското дно и потоа излегува на морското ниво.

Ова вака беше милиони години, а како што рековме продолжува до ден денес со водени пареи, сулфурни гасови и ерупции одвреме-навреме. На пример, ерупцијата на Тенегуја на островот Ла Палма во 1971 година или најновата, во 2021 година, кога неименуваниот вулкан го преплаши островот долги 90 дена.

Канарските острови се, на свој начин, мистериозни, бидејќи тие формираат еден од ретките архипелази кои биле формирани од морски вулкани кои се уште се активни, па за научниците се супер интересни. се бројат барем 18 ерупции за 500 години така што има прилично интензивна вулканска приказна и да, сè уште не сме го виделе крајот на тоа.

Особеноста на островите инспирираше неколку теории во врска со нивното формирање. Извесно време преовладуваше теорија на жешка точка според кој островите настанале во прекуокеанскиот ров меѓу Африка и Америка. Вака се појавуваат островите во патека, а најстарите се оние што се најдалеку од нивното потекло додека се движат по литосферската плоча.

Друга теорија беше пропагирање теорија на фрактура, според кој, заедно со циклусот на компресија и дистензија на тектонската плоча Атлас, дошло до фрактура во литосферата која се проширила од континентот до Атлантикот, оставајќи ја магмата во нејзиниот пресрет, намалувајќи го притисокот и ѝ овозможило да излезе во површина.

Мора да се каже дека тоа беа теории и не беа целосно прифатени, иако теоријата за жешки точки е попопуларна. Ова би објаснило зошто островите се уште се активни, освен некои кои во моментов не регистрираат вулканска активност. Да, да, ова објаснување сè уште има свои дупки, но научните истражувања продолжуваат да се обидуваат да одговорат на сите прашања.

Потоа, Какви карактеристики имаат прекрасните и опасни Канарски острови? добро тие имаат еден голема разновидност на вулкански карпи опфаќајќи го целиот спектар на алкални базалти, постојат сите видови кратери, се многу асиметрични во зависност од тоа од каде дува ветерот, кој ја води магмата во една или друга насока, покрај пиропластични експлозии и бомби, а исто така има разни магми на островите и мноштво вулкански структури помеѓу конуси, слоеви, кратери, калдери...

Од друга страна, островите уживаат во а пријатна суптропска океанска клима, со трговски ветрови, поради близината на тропските предели и струјата на Ел Голфо. Ветровите ги туркаат облаците формирајќи ги тие прекрасни мориња од облаци кои исто така даваат чувство дека водите на морето се речиси сунѓерести и многу мирни.

Канарските Острови се рај со просечна температура во текот на годината од 25 ºC и затоа на туристички план е феномен.

Лево практични информации за најважните острови:

  • Дланката: Има 708.32 квадратни километри и население од 83.458 илјади жители. На вулканот Тенегуја е лошо, но минатата година имаше уште една ерупција што предизвика хаос. Тој е вториот највисок остров во групата, со својот највисок врв од 2426 метри, Роке де лос Мучачос. Го има најголемиот оптички телескоп во светот, телескопот Гран Канаријас со огледало од 10, 40 метри во дијаметар.
  • Ел Хиеро: Тоа е најмалиот остров со своја администрација: 268.71 квадратни километри и само 11.147 илјади жители. Тоа е биосферен резерват и голема подводна ерупција се случи пред една деценија. Тоа е првиот остров во светот кој се снабдува со обновлива енергија.
  • Тенерифе: Тој е најголемиот остров, со 2034.38 квадратни километри. Таа е и најнаселена со 928.604 илјади жители. Таа е позната како „Островот на вечната пролет“, има прекрасни плажи и многу природни паркови. И да, таа е таа што прима најголеми туристички богати годишно.
  • Gran Canaria: Тоа е втор остров со повеќе жители во групата. Површината е 1560 квадратни километри, кружна форма и има многу планини. Имаат археолошки локалитети со вредност и разновидни пејзажи, од златни плажи, преку пустински предели до многу зелени површини.
  • Фуертевентура: Има 1659 квадратни километри и е најблиску до Африка. Тоа е исто така најстариот од геолошки аспект а најмногу еродирани. Тој е биосферен резерват од 2009 година.
  • Ланзароте: Тој е најисточниот остров и најстариот од сите. Има 845.94 квадратни километри, а главен град е Аресифе. Има вулкани и е биосферен резерват од 1993 година.
  • Благодатниот: до неодамна беше познат само како островче, но денес е остров, осмиот населен остров од групата. Има едвај 29 квадратни километри и во него живеат 751 жители.
Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*