Колкава е туристичката такса и каде се применува во Европа?

 

Во текот на месец јули, Барселона одобри нова туристичка такса за екскурзии, која ќе им се додаде на оние што веќе се применуваат во хотелските установи и крстарења. Или поради обидите на градскиот совет да го заштити Градот Барселона од преполнетост на туристите или поради желбата да соберат пари, вистината е дека тие се обидуваат да усвојат мерки за одговорен туризам, исто како што оди локалната власт на Венеција да се регулира пристапот до плоштадот Свети Марко од 2018 година.

Но, како влијае таканаречената туристичка такса врз туристите? Кога плаќаме за нашите годишни одмори, можеме да најдеме во последната фактура со повисока цена заради оваа стапка. Не пропуштајте ја следната објава каде ќе разговараме за тоа што е туристичка такса, зошто се применува и кои дестинации ја вклучуваат.

Барселона или Венеција не се единствените европски градови кои применуваат туристичка такса. На многу дестинации ширум светот тие веќе се применуваат, како што се Брисел, Рим, Балеарските острови, Париз или Лисабон.

Заштедете на летови

Колкава е туристичката такса?

Тоа е данок што секој патник мора да го плати при посета на одредена земја или град. Овој данок обично се наплатува при резервација на авионски билет или на сместување, иако има и други формули.

Зошто треба да плаќаме туристичка такса?

Градските совети и владите ја применуваат туристичката такса со цел да имаат фонд наменет за мерки за промоција на туристичките инфраструктури и активности, развој и зачувување. Со други зборови, зачувување на наследството, реставраторски работи, одржливост, итн. Накратко, туристичката такса е данок што треба позитивно да се врати во градот што се посетува.

Бутик хотели во Шпанија

Детално за туристичките стапки

Даноци на воздух

Кога резервираме лет, авиокомпанијата ни наплаќа низа такси за покривање на безбедноста и трошоците за гориво. Тие обично се вклучени во крајната цена на билетот и ја оданочуваат употребата на аеродромските капацитети и воздушниот транспорт.

Од друга страна, постои уште еден данок што се применува на патниците кои ја напуштаат земјата. Тие се познати како такси за излез и се применуваат во земји како Мексико, Тајланд или Костарика.

Надоместоци по престој

Оваа туристичка такса се наплатува за престој во хотели и туристичко сместување (вклучително и домови за одмор) и е поделена во сметката на хотелот или се наплатува одделно, иако во секој случај подлежи на ДДВ (намалена стапка од 10%). Туристичките институции го собираат и потоа го решат квартално со соодветната даночна агенција.

Во Шпанија, секоја автономна заедница има своја регулатива во врска со туристичката такса, но тие се совпаѓаат при распределбата на наплатата на фонд за одржлив туризам.е што овозможува заштита, одржување и унапредување на туристичките средства и инфраструктурата неопходна за нивна експлоатација. На кратко, тие се користат за да се обезбедат повратни информации и да се зајакне секторот.

Туристички даноци во Европа

Шпанија

Катедрала Ла Сеу

Во Шпанија во моментот се плаќа само туристичка такса во Каталонија и Балеарските острови. Во првата заедница, таа се применува во хотели, апартмани, рурални куќи, кампувања и крстарења. Сумата варира помеѓу 0,46 и 2,25 евра по лице на ден во зависност од локацијата на установата и нејзината категорија.

Во втората заедница, туристичката такса се однесува на крстарења, хотели, хостели и туристички апартмани. Данокот е со цена помеѓу 0,25 и 2 евра по посетител и ноќ, во зависност од категоријата на сместување. За време на ниската сезона, стапката се намалува, како и за престој подолг од осум дена.

Други земји во Европа

Повеќе од половина од европските земји веќе применуваат туристичка такса за промовирање на секторот. Некои од нив се следниве:

Италија

Колосеум во Рим

  • Рим: Во хотели со 4 и 5 starвезди плаќате 3 евра, додека во останатите категории плаќате 2 евра по лице и ноќ. Деца под 10 години не мора да ја плаќаат оваа такса.
  • Милано и Фиренца: Туристичката такса од 1 евро по лице и ноќ се применува за секоја starвезда што ја има хотелот.
  • Венеција: Износот на туристичката такса варира во зависност од сезоната, областа во која се наоѓа хотелот и неговата категорија. Во екот на сезоната се плаќа 1 евро за една ноќ и starвезда на островот Венеција.
Франција

Париз во лето

Туристичката такса во Франција важи низ целата земја и варира помеѓу 0,20 и 4,40 евра во зависност од категоријата на хотелот или цената на собите. На пример, дополнителни 2% се наплатуваат за престој чија цена надминува 200 евра.

Белгија

Туристичката такса во Белгија зависи од локалитетот и категоријата на установата. Во Брисел е повисока отколку во остатокот од земјата и се движи помеѓу 2,15 евра за хотели со 1 везда и 8 евра за хотели со 5 везди, по соба и за една ноќ.

Португалија

Лисабонски трамваи

Во главниот град Лисабон, туристичката такса е 1 евро за секој посетител што престојува во кој било хотел или установа. Се применува само во првата недела од престојот во градот. Деца под 13 години не го плаќаат.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*