Мазарон

Мазарон

Со триесет и пет километри крајбрежје, Мазарон Таа е една од најдобрите туристички дестинации на Медитеранот. Но, тоа е и живата историја на оние кои го преминале тоа море од памтивек, за што сведочат феникиските и римските траги кои се зачувани во неговото општинско подрачје.

Се наоѓа југоисточно од провинција Мурсија, во регионот на Долна Гвадалентин, наречен така по реката што го капе. Исто така, како и со другите градови на шпанскиот брег, тој е поделен на центарот на Мазарон и пристаништето со исто име, со околу триесет и три илјади и единаесет илјади жители соодветно. Ако во првиот ги имате главните споменици, околу вториот се плажите. Затоа, ќе разговараме со вас за она што можете да го видите и направите во двете.

Археолошко наследство на Мазарон

аргарични парчиња

Изложба на остатоци од аргарската култура

Најстарите остатоци од човечко присуство во областа припаѓаат на среден палеолит и се блиску до браната на светилникот. Но ги има и оние на Супериорниот во пештерите Мороте и Лас Паломас; од енеолитот на местото на Водечка глава и на аргарската култура во Лас Тоскас де Марија, Лас Виборас и градината Серико.

Пољубопитно е присуството на два феникиски брода потонати во Пуерто де Мазарон, кои се датирани пред две илјади и шестотини години. Овој град би пристигнал привлечен од рударското богатство на сребро и олово во областа. Сепак, Феничаните биле трговци, тие не ја експлоатирале земјата. Затоа, Римјаните ќе се населат во регионот за да ги извлечат овие минерали и да се лоцираат во близина Картагина Нова. Подоцна, опширно ќе зборуваме за овие бродови.

Всушност, во него има раноримски остатоци Лома де Санчез и Кото Фортуна. Но нивното присуство се интензивирало во првиот и вториот век од нашата ера кога, покрај тоа, создале фабрики на гарум, рибен сос кој ги полуде Латиноамериканците. Од овој период се депозитите на главите на Сан Кристобал и Перулес, веднаш до урбаното подрачје; на стари каменоломи и Ла Азохија. Но, можеби најважното е село Ел Аламило, во близина на истоимената плажа.

Можете дури и да видите римски остатоци во урбаната област Мазарон. Меѓу нив имаш куќа на улица беше, датиран помеѓу IV и V век од нашата ера, и на пресвртница или столб со натпис кој му оддава почит на царот Аугусто.

Замокот Велез и други цивилни споменици на Мазарон

Замокот Велез

Остатоци од замокот Велез

Замокот Мазарон се наоѓа во срцето на градот, на гребенот и моментално е во урнатини. Изграден е во XNUMX век од семејството Фајардо, кое подоцна станало маркизи од Велез. Зафаќал површина од три илјади квадратни метри и бил распореден во три дела: тврдина, полигон и ѕидини. е прогласена Средство од културен интерес.

Во близина на замокот е ветерна кула, кој исто така датира од крајот на XNUMX век. Неговата функција беше да го набљудува брегот за да спречи пиратски напади. Ја споделив оваа мисија со други одбранбени кули во областа за кои исто така треба да знаете. Помеѓу нив, оние на Коњите и на Санта Изабел. Вториот, кој исто така ја држи класификацијата на имот од културен интерес, е нешто подоцна, поточно, од XNUMX век.

Различен карактер има Арчен аквадукт, важно дело на хидрауличниот инженеринг датиран на крајот на XNUMX век. Изграден од ѕидарски, камен и вар, неговиот квалитет на градба ќе ви даде идеја за фактот дека до неодамна беше во употреба за снабдување со вода на полето Ел Аламило.

Тие служеле и за економски цели. Рударски резерви Мазарон. Станува збор за збир на згради во урнатини и други објекти изградени уште во XNUMX век за експлоатација на минералите во оваа област. Како што се користеа делата направени од Римјаните, можете да видите и некои импресивни рудници од отворен тип. На пример, прецизно краток роман.

Згради со голема уметничка вредност што мора да ги видите во градот Мурсијан

Градското собрание на Мазарон

Прекрасната пленарна сала на градското собрание на Мазарон

Не недостигаат конструкции направени со исклучителен уметнички квалитет во овој прекрасен град Мурсијан. Еден од нив е Зграда на казино или Културен Атенеум. Не се знае точниот датум на градба, како и кој бил неговиот архитект, но се знае дека веќе постоел кон крајот на XNUMX век. Одговара на еклектичен стил типичен за тоа време. Внатре, спиралните скалила од леано железо се припишуваат на Ајфеловата школа, познатиот креатор на популарната париска кула.

На истиот период припаѓа и зграда на градското собрание, во нејзиниот случај работата на архитектите Франциско Роденас y Френсис де Паула Оливер. Вториот подоцна ќе го дизајнира Градското собрание на Картагена. Станува збор за конструкција од неокласични бои и три ката. Горниот, помал од другите, има посебни странични тераси со балустрада и часовник претседава со комплексот под павилјон од цинк.

Што се однесува до внатрешноста, се издвојува пленарна сала, со спектакуларен таван со каса и мебел од времето. Но и старото Градско собрание. Неколку години ја држи категоријата Средство од културен интерес.

Црквата Сан Андрес и други прекрасни храмови

Манастир на безгрешните

Црквата на безгрешниот манастир

Изградена по наредба на маркизот од Вилена во XNUMX век, црквата Сан Андрес претрпе различни реформи. Поради оваа причина, само централниот кораб со својот прекрасен Таван со каса на Мудејар и неговата ликовна декорација. Од своја страна, на Црквата Сан Антонио де Падова, кој ќе го најдете во подножјето на замокот Велез, е од истиот период, а подоцна се додадени и градежни елементи.

Во неговиот случај тоа се камбанаријата и сакристијата. Тоа е строг храм кој одговара на класицистичкиот стил и кој има слика на Сан Антонио де Падова во нишата на главната фасада. Исто така, во внатрешноста вреди да се одбележи декорацијата на завесите во трансептната купола, кои сликовито претставуваат различни светци.

Од своја страна, на манастир на Безгрешниот Изграден е во XNUMX век од францисканските монаси од Сан Педро де Алкантара за да го одбележат т.н. Чудото на Болнуево. Тој вели дека на 17 ноември 1585 година неколку пиратски бродови пристигнале на брегот на Мазарон со цел да го ограбат градот. Сепак, благодарение на посредништвото на Богородица, тие не можеа да го направат тоа.

Во однос на самиот храм, на странична капела, кој се смета за остатоци од старо светилиште од XNUMX век, и, се разбира, на слика на Безгрешниот, убаво украсен. До гореспоменатиот Torre de los Caballos, има и испосник посветен на Богородица.

Религиозното наследство на градот Мурчијан го комплетира ликот на Свето срце Исусово, која доминира со неа од планината Санта Каталина од 1924 година. Сепак, таа беше фрлена за време на Граѓанската војна, па мораше да биде повторно изграден на крајот на војната.

Центарот за толкување на феникискиот брод

Подводен археолошки музеј

Националниот музеј за подводна археологија на Картагена, каде се наоѓаат повеќето остатоци од феникиски бродови

Како што ви кажавме претходно, во близина на плажата на островот се пронајдени два феникиски брода потонати пред околу две илјади и шестотини години. Затоа, во Мазарон можете да ја посетите а центар за толкување тоа ги објаснува овие археолошки откритија и како биле контактите на овој народ од Блискиот Исток со примитивните луѓе на Мазарон.

Исто така, на изложбата ќе видите остатоци од самите бродови заедно со репродукции на модели. Сепак, повеќето од првите се наоѓаат во Националниот музеј за подводна археологија од Картагена, која, патем, ви ја препорачуваме и да ја посетите.

Плажите и околината на Мазарон

Болнуевска глина

Спектакуларните Claystones на Болнуево

Од друга страна, ако зборуваме за левантински град, убавото време е загарантирано. Следствено, ќе сакате да уживате во неговите прекрасни плажи. Десет од нив се уште се речиси девствени заливи и сите тие се издвојуваат по нивните импресивни морски корита што ги прават совршено место за вежбање нуркање во вода. Помеѓу првите, имате насипи со песок подеднакво диви како тие Плажата Куева де Лобос; на плажа Кобатикас, кој им овозможува на домашни миленици, или на кала лено, вториот овластен за нудизм. Тие од своја страна имаат повеќе услуги оние на Нарес, Перхелес, Баија и Ла Ермита. Но, ние сакаме особено да го истакнеме Плажата Болнуево.

И, во овој случај, тоа не го правиме затоа што е подобар од претходните, туку поради неговата импресивна средина. Ја врамуваат повиците Болнуевска глина, познат и како „Волшебниот град“, кој ќе ви даде идеја за неговата спектакуларност. Ова се каприциозни формации кои се создадени од ерозија на ветер и вода во текот на илјадници години на песочник на карпата. Исто така, тие имаат жолтеникава боја поради нивната глинена компонента и имаат микрофосили од пред повеќе од четири милиони години. Толкава е нивната убавина што се прогласени за споменик од природен интерес.

Од друга страна, Мазарон е опкружен со неколку планини каде што можете да направите убаво пешачки патеки. Можете да ги најдете за сите вкусови, од достапни за секого до посложени. Меѓу нив ќе го споменеме оној што оди, токму од заливите на Болнуево до Сиера де лас Морерас. Поминува нешто помалку од седум километри и едвај има пад од двесте метри. Но, исто така е многу убава, иако нешто потешка, онаа што почнува од самиот град и стигнува до Сиера дел Алгаробо поминувајќи низ Дупка на левицата. Затоа што има доградба од повеќе од четиринаесет километри и пад од речиси двесте и педесет метри.

Како заклучок, ви го покажавме најдоброто што можете да го видите и направите Мазарон. Останува само да ви кажеме дека, доколку го посетите овој прекрасен град, ќе посетите и други прекрасни градови во провинцијата како на пр. Архена o Каравака де ла Круз. Осмели се да ги запознаеш.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*