Моќ

Моќ

Потенца е главен град на регионот на Базиликата, историски наречен Луканија, кој се наоѓа на југот од Италија. Се наоѓа во подножјето на Луканските Апенини, поради што е познат и како „исправениот град“ и „Градот на сто скали“, поради многуте што ќе ги најдете на неговите улици.

Се наоѓа во централниот дел на долината базенто на повеќе од осумстотини метри надморска височина има речиси седумдесет илјади жители. Но, поважна од ова е нејзината долга историја, бидејќи е основана во XNUMX век п.н.е., а пред се, неговите споменици и прекрасната околина. Од сè што можете да видите во Моќ Следно ќе разговараме со вас.

Катедралната црква Сан Герардо

катедралата Свети Жерар

Катедралата Сан Херардо, во Потенца

И покрај тоа што штотуку ви го кажавме за скалите, Потенца е град кој можете да го истражувате пеш. Всушност, за да заштедите многу височини ги имате механички, па не грижете се за нив. На вашиот пат, мора да поминете низ Преку Преторија и уживајте во Плоштадот Марио Пагано, место за средба на нејзините жители.

Но, пред сè, ве советуваме да ја посетите катедралата Свети Жерар, патрон на градот. Станува збор за храм изграден на почетокот на XNUMX век во романескен стил. Сепак, подоцна беше обновен од Андреа Негри следејќи ги неокласичните канони.

Поради оваа причина, неговите форми се хармонични, со фронтон на главната фасада и четирикатна кула. Сепак, тој сè уште го задржува својот оригинален камен. Исто така, во него се наоѓа скапоцен шатор од алабастер од XNUMX век и остатоците од гореспоменатото Сан Херардо, чуван во саркофаг од римско време.

Други цркви на Потенца

Иглесија де Сан Франциско

Црквата во Сан Франциско

Веднаш на едниот крај на Виа Преторија, го имате Храмот Архангел Сан Мигел, чии први сведоштва датираат од XNUMX век, иако би била изградена на врвот на претходната црква од XNUMX век, исто така е во романескен стил и има трикорабна градба со камбанарија. Исто така, внатре може да се видат дела од огромна вредност. Меѓу нив, распетие од XNUMX век и фрески од сликари како Фламанци Дирк Хендрикс.

Од своја страна, на Црквата Света Троица Се наоѓа во Плаза Пагано, која исто така ја спомнавме. Исто така, за неговото постоење е познато уште во XNUMX век, иако морало да се обнови во XNUMX век поради оштетувањата што ги претрпел од земјотрес. Помал од претходниот, има еднокораб со странични капели. А во внатрешноста се издвојуваат украсената апсида и сликарството од XNUMX и XNUMX век.

Што се однесува до црква во Сан Франциско, се издвојува по својата импозантна дрвена врата и во која е сместен мермерниот мавзолеј на Донато де Грасис како и свежо од Пјетрафеса. На храмот на Санта Марија дел Сепулкро Изградена е во XNUMX век по наредба на витезите Темплари и онаа на Сан Роко Тоа е прекрасна црква со неокласични линии изградена во XNUMX век.

Накратко, тие го комплетираат религиозното наследство што мора да го посетите во Потенца храмовите на Санта Лусија, Сан Антонио или Марија Сантисима Анунзијата де Лорето; на Манастирот Сан Лука О капелата на блажената Бонавентура. Но, мораме да разговараме со вас и за граѓанските споменици на градот Базиликата.

Кулата Гевара и други цивилни градби

кулата гевара

Кулата Гевара, еден од симболите на Потенца

Оваа кула е единственото нешто што остана од а стариот ломбардски замок изградена околу илјада година и урната во средината на XNUMX век. Ќе го најдете, токму на еден од краевите на Блажениот плоштад Бонавентура. Има кружен облик и моментално функционира како место за културни настани.

Од друга страна, во Потенца се зачувани и три од старите порти кои ги спасиле ѕидините и овозможувале пристап до градот. Дали оние на Сан Џовани, Сан Лука и Сан Херардо. Но, можеби мостовите што ја минуваат реката Басенто ќе ви бидат пољубопитни.

Затоа што Мусмеци Се издвојува по своите чудни авангардни линии, особено ако се земе предвид дека е изграден во седумдесеттите години на минатиот век. Сепак, највредниот мост во Потенца е Свети Витус. Изграден е во римско време, иако претрпе неколку реставрации. Тоа беше дел од преку херкулеа, кој го премина целиот регион на Луканија.

Тоа е дел од археолошките остатоци од латинското време што можете да ги видите во Потенца. До мостот се Римската вила Малвакаро, со своите мозаици и повикот Фабрика ЛуканаСепак, поголема уметничка вредност имаат палатите и величествените домови на италијанскиот град.

Палатите на Потенца

Палатата Лофредо

Палатата Лофредо

Во градот Базиликата има многу прекрасни градби. Меѓу нив, на префектурална палата, изградена во XNUMX век според каноните на неокласицизмот. Тие исто така ќе ви го разбудат вниманието градската палата, од истиот век и онаа на фасио. Како и првите, тие одговараат на неокласичниот стил и сите беа обновени по земјотресот што го опустоши градот во средината на XNUMX век.

Постари се и други палати расфрлани околу стариот град Потенца. Од петнаесеттиот век е Палатата Лофредододека пигнатарите Изградена е во XVI и оние на Весковиле, Џулијани или Бонифасио Тие припаѓаат на XNUMX-ти Наместо тоа, на Палатата Бискоти и Скиафарели Тие се од XNUMX век.

Сепак, најстариот На Бонис, датиран во XII. Ќе го видите до портата на Сан Џовани и бил дел од одбранбениот ѕид на градот. Конечно, други палати на Потенца се Бранка-Кваљано, Ривиело или Марсико.

Други споменици

Неконтролираната статуа на лавот

Статуата на неконтролираниот лав, уште еден симбол, во овој хералдички случај, на Потенца

El Франческо Стабилен театар Станува збор за неокласична градба од 1881 век која била отворена во XNUMX година. Тоа е единствената лирска градба во цела Базиликата. На истиот период припаѓа и храмот на Сан Херардо, дело на скулптори Антонио и Микеле Бусиолано, кој се наоѓа на плоштадот Матеоти.

Од своја страна, на Споменик на паднатите од Првата светска војна Поставен е во 1925 година и е креација на скулпторот Џузепе Гарбати. И Статуа на неконтролиран лав го претставува хералдичкиот симбол на градот. Пољубопитно е Џиновска порта, бронзено дело на Антонио Масини што потсетува на обновата на градот по земјотресот во 1980. Но, нашата обиколка на Потенца би била нецелосна доколку не ви кажеме за другите градови во близина на Базиликата.

Што да се види околу Потенца

кастелмецано

Поглед на Кастелмецано

Италијанскиот регион на Базиликата Има речиси десет илјади квадратни километри и опфаќа вкупно 131 општина. Неговата просечна надморска височина е околу шестотини и педесет метри надморска височина. Но, една од нејзините главни височини е планината мршојадец, изгаснат вулкан низ кој можете да поминете прекрасни пешачки патеки. Исто така, регионот е поделен на две провинции: онаа на Потенца и онаа на Матера.

Матера

Градот Матера

Матера

Поточно, главниот град на другата провинција Базиликата се нарекува и Матера. Тоа е град со околу двесте илјади жители кој исто така има што да ви понуди. Но, она што е најневеројатно кај неа се повиците Саси. Тоа е цел град ископан во карпите на ридовите од кои штрчат фасадите на куќите. Исто така, го комплетираат бројни подземни лавиринти и пештери.

Од друга страна, треба да ја посетите и Матера замокот Трамонтано, арагонски стил и изградена во XNUMX век. Исто така, тие се убави палати како Ланфранчи, Анунциата, Бернардини или Седиле. Но, другиот голем симбол на градот е Катедрала, изградена во XNUMX век на својата највисока точка.

Тој е во романескен стил и, ако изгледа величествено однадвор, неговата внатрешност е уште повеќе, со спектакуларни редови украсени сводови. Конечно, можете да посетите многу други верски објекти во Матера. На пример, на црквите на Сан Хуан Баутиста, Сан Франциско де Асис или Санта Кларакако и на манастир Сан Агустин, кој е национален споменик.

Кастелмецано и други шармантни градови

Маратеа

Улица во Маратеа, „Бисерот на Тиренецот“

Целосно го сменивме регистарот за сега да разговараме со вас за малите градови во Базиликата кои се преплавуваат со шарм и магнетизам. Тоа е случај на кастелмецано, мало гратче од едвај седумстотини жители врамено со нерамни карпи. Мора да го посетите во него Црквата Санта Марија дел Олмо, датира од XNUMX век, иако претрпе неколку реставрации. Исто така, капелите на Сан Марко, Светиот гроб и Санта Марија Регина Коели се многу убави.

Тоа е исто така прекрасен град кружен тек, составена од куќи кои опкружуваат рид. Меѓу неговите извонредни споменици се и црквите Санта Марија де ла Грација и Сан Антонио де Падова; на кулата Сан Северино и бароналската палата, и двете од XNUMX век. Но, пред сè, можете да уживате во неговата прекрасна природна средина, врамена во рамките на Резерватот Боско Пантано де Поликоро.

Има многу поинаков карактер Метапонто. Неговото име ќе ве натера да заклучите дека го основале Грците. И нивните главни уметнички конструкции потекнуваат од нив. Таков е случајот со храмот на Хера и други градби. Дури се вели дека Питагора живеел таму. Од своја страна, во Мелфи ја имате прекрасната катедрала Санта Марија Асунта, но, пред сè, остатоците од норманскиот замок од XNUMX век. Конечно, Маратеа, наречен „Бисерот на Тиренецот“ поради капењето на водите на ова море, е познат благодарение на црквите, неговата света уметност и неговите пештери.

Како заклучок, ви покажавме сè што треба да се види Моќ и во неговата околина. Задолжително посетете го овој прекрасен град Базиликата, кој е оддалечен околу три часа Ромите веќе само две од Неапол.

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*