Напуштени градови Галиција

Или Салгеиро

На напуштени градови Галиција одговори на една околност вообичаена за остатокот од Шпанија: напуштање на руралните средини да се населат во урбаните средини. Многу од жителите на овие села на крајот заминале во градови како Ла Коруња, Виго, Луго o Ферол да може подобро да се живее од земјоделството.

Меѓутоа, има и други ненаселени градови од други причини. Меѓу нив, изградба на ново село, изградба на мочуриште или уште попоетски причини кои тонат во легенда. Во секој случај, овие вили се сведоштво за депопулацијата на рурална Шпанија, но задржат одреден митски ореол. И, пред сè, тие претставуваат а меланхолична убавина. Затоа, ќе ви покажеме неколку напуштени градови во Галиција. А ние велиме само некои затоа што во галициската заедница има каталогизирани околу двесте. Овие вредат како примерок од минатиот свет кој за жал исчезна.

Или Салгеиро

Салгуеиро

Или Салгеиро

Тој е еден од најпопуларните и најпосетуваните. Се наоѓа во парохијата на Лимија ливада, совет на Муишос, јужно од провинцијата Оренсе. Да и се даде уште поголем мистицизам, во свое време имаше десетици или стотици жители и беше просперитетна. Тие беа посветени на екстракција на јаглен, па дури и на позајмување пари. Можеби поради оваа причина, сè уште можете да видите дворци со добра ѕидарија и камени површини.

Но, ако ова село е убаво, неговата околина е уште повеќе. Тоа е во Природен парк Долна Лимија - Сиера де Ксурес, површина од речиси триесет илјади хектари прогласена за биосферен резерват. Таа е најголема и најдива од сите Галиција и, како куриозитет, ќе ви кажеме дека во него се сместени некои видови потипични за медитеранската клима.

Сепак, има и интересно уметничко наследство. Се издвојуваат палеолитските археолошки локалитети, како што се оние на Планината Кинксо y Планините Лумијарес. Но и други од римско време како логорот на Aquis Querquennis, позната како „A Cidá“ и датирана во XNUMX век по Исус Христос.

Помодерни се спомениците кои исто така треба да ги посетите. На пример, Црквите на Санта Марија ла Реал, со својата барокна фасада, од Сан Мигел де Фондевила и, веќе надвор од паркот, онаа на Санта Комба, која е визиготска од VII век. Исто така, имате мостови како оние на Казал или Ганеирос па дури и остатоци од тврдини како што се оние на Вила и Монте де Кастелос.

Конечно, ќе ви кажеме дека пред неколку години беше создаден проект за враќање на животот во О Салгеиро, претворајќи го во екосело. Не знаеме во која фаза е овој проект. Но, треба да знаете дека, за да го посетите овој напуштен град во Галиција, ќе ви треба овластување од галициската Џунта.

Вичокутин, експонент на напуштените градови Галиција во Понтеведра

Вичокунтин

Вичокунтин во далечината

Сега преминуваме во провинцијата Понтеведра да ви кажам за ова село во парохијата на педре, во советот на Церцедо-Котобаде. Како куриозитет и за да сфатите колку е старо неговото потекло, ќе ви кажеме дека името на местото се должи на името на неговиот средновековен господар. Висклакунтин, веројатно од германско потекло.

Во неговиот случај, тој беше напуштен поради изградбата на нов пат меѓу Оренсе и Понтеведра. Како што бегаше од првобитниот град, неговите жители се населиле на новата локација, на работ од патот. Но, сеуште можете да ги видите старите куќи на примитивниот Вичокутин.

Исто така, бидејќи го посетувате овој напуштен град, ве советуваме да отидете да видите некои интересни споменици во областа. На пример, во Портела де Лакс, ги имате петроглифите на Камен за потковици, кој се проценува дека е стар околу две илјади години. Исто така, треба да го посетите Манастирот Сан Педро де Тенорио, чие потекло датираат од XNUMX век, а на црквите Сан Мартин де Ребордело, Сан Курксо де Сакос и Санта Марија, како и капелите Сан Хуан де Серседо и Сан Бартоломе.

Сан Физ Вело

Сан Физ Вело

Сан Физ Вело, еден од напуштените градови во Галиција, гледан од гледна точка

Се враќаме во провинцијата Оренсе, кој е оној кој ги акумулира најнапуштените градови, да ви кажам за овој друг кој се наоѓа во парохијата на Света Катерина од Света Физ, во советот на Веига. Како и со многу други села, тоа било напуштено кога неговите жители се преселиле во помодерна градба. Но, и тоа не беше многу успешно, бидејќи според пописот од 2014 година, имаше пет жители.

Доколку го посетите Сан Физ, ви препорачуваме да ја искористите можноста да направите една од пешачките патеки што ги имате во околината. На пример, оној што оди на Карпата Превинца или оној што го опкружува прада мочуриште. Но, пред сè, приближете се до Стомна на Моура, неспоредлив природен простор од пештери, вода и камења на работ на реката Корзос. Според легендата, А моура секој ден излегува од водата и седи на карпите.

Хореос, љубопитност меѓу напуштените градови Галиција

Галициска житница

Хорео во напуштен град во Галиција

Рубриката посветена на ова село вака ја насловивме затоа што, иако беше напуштено во 2005 година, оттогаш има четири жители. Припаѓа на истоимената парохија на Советот на Фолгосо до Курел, во покраината Луго.

Ако сакате спелеологија, ќе имате двојна причина да го посетите ова село, бидејќи е блиску до арадела бездна, која со своите 128 метри е најдлабоката пештера во Галиција. Но, тоа не е единственото. Овој спорт можете да го практикувате и во пештерата на Тралакоста, каде што има дури и подземни простории, или во казна, со повеќе од шестотини метри во должина.

Исто така, имате интересно монументално наследство во Folgoso do Courel. Голема вредност имаат нивната келтски тврдини, меѓу кои се издвојуваат оние на Вилар, Торе, Мираз и пред се Торексе. Од своја страна, во Есперанте ги имате урнатините на замокот карбедо и Црква Свети Петар; во Сецеда на Црквата Свети Силвестер; во Seoane do Courel љубопитна железарница и во Visuña, на Црквата Санта Еуфемија.

село Ксеи

Реката Тамбре

Реката Тамбре додека минува низ Ноја

Сега патуваме во провинцијата Ла Коруња да го запознае селото Ксеи, кое се наоѓа во советот на Ноја. Таа била населена до втората половина на XNUMX век и во нејзиниот случај причините за неговото напуштање биле различни. Од една страна, дека нејзините водени мелници за брашно престанаа да се експлоатираат со генерализацијата на електричната енергија, кои беа нејзиниот главен извор на работа, а од друга, нејзините лоши географски здравствени услови.

За да стигнете до него, можете да ја следите патеката што започнува од средновековен мост на Траба а и денес можете да ги видите остатоците од нивните куќи и традиционалните воденици. Но, бидејќи ќе го посетите Ксеи, не заборавајте да му пристапите на главниот град на советот, Ноја, кој има многу да ви понуди.

За почеток, нејзината географска локација е спектакуларна, во внатрешниот дел на вливот на Мурос, најсеверниот од долните утоки. Како тоа да не е доволно, Ноја е архитектонско чудо со а средновековен историски центар и бројни традиционални куќи. Треба да ги посетите и црквите на Санта Марија, изградена во XNUMX век по каноните на поморската готика, и Сан Мартин, од XV. На истиот век припаѓа и Пазо од Форно до Ратододека тоа на Дакоста е датирана од 1339 година. На крај, на мостот нафонсо, на реката Тамбре, датира од средниот век, иако неговата првобитна форма е од XNUMX век.

Свеќник

Кејп Пунта Ронкудо

Совет за 'рчење

Го завршивме примерокот на напуштени градови во Галиција во ова мало село во парохијата на Корме и советот на А Коруња понтецезо. Ова е исто така куриозитет бидејќи е само еден километар од брегот и е добро поврзано. Затоа, тоа нема никаква врска со мнозинството напуштени села, кои обично се губат во планините.

Сепак, едвај шестте куќи во Канделаго се празни и можете да ги посетите. Ќе најдете стари морски куќи, традиционални хорео и бараки или настрешници. Остана ненаселена на крајот на XNUMX век, кога постарите умираа, а помладите заминаа барајќи подобар живот.

Како анегдота, ќе ви кажеме дека, како што се случува со другите напуштени градови во Галиција, Канделаго е за продажба. Затоа, може да најдете купувач кој ќе ви даде втор живот.

Во секој случај, доколку го посетите ова село, искористете ја приликата да го видите спектакуларното Коста да Морте. Уживајте во плажите како што се Осмо, Ермида или Естрела и љубопитни предмети како што се Педра да Серпе, карпа која е на влезот на Гондомил во која е врежан ликот на крилеста змија. Неговото авторство не е јасно, но е поврзано со келтскиот култ на ова митолошко суштество. Но, пред сè, приближете се до Точка Ронкудо, кој го добива ова име поради бучавата што ја предизвикува морето што удира во неговите карпи и од кои имате прекрасен поглед на Коста да Морте.

Како заклучок, ви покажавме неколку напуштени градови Галиција. Би можеле да ви кажеме уште многу, бидејќи се многубројни во оваа автономна заедница. На пример Кодекси, во регионот Рибеиро во Оренсе; На Пенеда, Аркос o Село Барса, исто така во Оренсе; До Синада y Или замокот Ногуеира во Понтеведра или Пенавеада во Луго. Како што рековме, многу од нив се ставени на продажба обидувајќи се да ги вратат во животот што некогаш го имале. Но, во секој случај, тие се неми сведоци на селското минато кое, за жал, повеќе нема да се врати. Не сакате да ги знаете овие села?

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*