Најголемата катедрала во светот

базиликата Свети Петар

Ние ќе разговараме со вас во оваа статија за најголемата катедрала во светот. Но, за да можете да го комплетирате вашиот туристички водич за посети на големи и прекрасни храмови, ќе споменеме и некои од верските објекти кои го следат тој по големина. Сепак, првото нешто што треба да направиме е да го објасниме разлика помеѓу катедралата и базиликата. Наскоро ќе разберете зошто.

И двете се религиозни конструкции кои го добиваат тоа име од Папата. Но, додека вториот е храм со голема историска вредност за христијаните (понекогаш е римска градба), катедралата е затоа што е назначена за седиште на епархија и, според тоа, на епископијата. Од друга страна, сите катедрали имаат титула на мали базилики, освен онаа на Свети Јован ЛатеранВо Ромите, кој е постар. И ова е важно затоа што, за да ви кажам за најголемата катедрала во светот, мора да правиме разлика помеѓу двата типа на храмови. Односно, ако зборуваме за базилики, тоа е едно, додека, ако зборуваме за катедрали, тоа би било друго.

Базиликата Свети Петар во Ватикан

Базиликата на Свети Петар

Базиликата Свети Петар и колонадата Бернини

Навистина, познатата ватиканска црква е најголемата базилика во светот, со не помалку од 20 квадратни метри, а нејзината изградба траела повеќе од сто години. Изграден е да го замени старото црквата Константин, каде, на пример, Карло Велики Тој беше крунисан за светоримски император. И, пак, тука се верува дека бил погребан Сан Педро.

Неговиот дизајн главно се должи на Микеланџело, иако на неговата изградба работеле главните уметници од тоа време. Меѓу нив, Канап, Рафаел Санцио, Бернини o Џакомо Дела Порта, ученик на првиот. Помеѓу сите тие создадоа зграда со несомнен ренесансен стил, иако вклучува и барокни елементи.

Исто така, изградиле храм според величественоста на местото и неговата важност. Има повеќе од двесте метри во должина и околу сто и триесет во висина, што ќе ви даде идеја за неговите димензии. Така ќе биде и фактот дека припаѓа на т.н џиновски поредок, архитектонски стил кој се карактеризира, токму, по својот колосализам. На пример, колоните на главната фасада достигнуваат повеќе од два ката.

Поточно го врамуваат влезот и т.н Балкон на благословите затоа што тоа е местото каде што Папата стои да им даде. На ова има огромно високорелјефно дело на Бунвичино и, горе, голем педимент. Во нејзиниот горен дел се наоѓа поткровјето со осум големи прозорци меѓу пиластри. А, крунисувајќи го овој кат, има балустрада со тринаесет огромни статуи високи над пет метри. Тие го претставуваат Христос, Јован Крстител и единаесет апостоли. Недостасува токму Свети Петар, чиј ликот е со Свети Павле на влезот од базиликата. Конечно, голема купола над амбулантата го крунисува храмот. Тој е највисок во светот со речиси сто триесет и седум метри и заслепува со своето величество со речиси четириесет и два во дијаметар.

Внатрешноста на базиликата Свети Петар

Балдахинот на Свети Петар

Балдачин од Сан Педро, во најголемата базилика во светот

Ќе добиете идеја и за димензиите на овој прекрасен храм ако ви кажеме дека има четириесет и пет жртвеници и единаесет капели накитени со импозантни уметнички дела. Се состои од три кораби разделени со огромни столбови. Централниот е покриен со голем свод за буре и има мермерен под кој ќе ви го привлече вниманието. Бидејќи вклучува елементи на примитивниот храм. На пример, црвениот порфирен диск од Египет на кој клекнал Карло Велики. А исто така и за спектакуларните мозаици кои ја красат површината.

Од друга страна, меѓу сводовите има статуи на доблести, а на столбовите ниши во кои се сместени ликови на триесет и девет основоположници. Конечно, по должината на периметарот на наосот има натпис со букви високи два метри.

Во однос на наосот на Посланието, десно од претходниот, во него се сместени неколку параклиси. Првиот го спасува Побожност de Микеланџело а потоа следи оној на Сан Себастијан, чиј таван е украсен со мозаици од Пјетро да Кротона и каде се наоѓа гробот на Јован Павле II. Следуваат скулпторски дела Бернини и параклисот на Светата Тајна, со вратата дизајнирана од Боромини.

Од другата страна на храмот се наоѓа наосот на Евангелието, исто така со спектакуларни капели. Меѓу нив, она на Крштевањето, делото на Карло Фонтана, онаа на Презентацијата, каде што е погребан Свети Пиј X, или онаа на хорот, со олтарот на Безгрешното зачнување.

Од своја страна, откако ќе поминете низ трансептот или нормалниот кораб каде што се олтарите на Сан Венцелао, Сан Хозе и Санто Томас, ќе пристигнете во амбулантата. Ова го красат фигурите на големите личности на Црквата, а има и неколку олтари. Меѓу нив, оние на Архангел Свети Михаил, на Санта Петронила и на Навичела.

Конечно, во презвитериумот или делот што му претходи на главниот олтар, ќе го најдете Столот на Свети Петар, монументален трон на Бернини кој го вклучува она што, според легендата, било епископското столче на Свети Петар. А во трансептот е папскиот олтар под балдачин на Свети Петар, со своите четири столбови високи триесет метри изработени од бронза.

Санта Марија де ла Седе и де ла Асунсион де Севиља, најголемата катедрала во светот

Катедрала во Севилја

Севилската катедрала, најголемата во светот

Сега, навистина, ќе разговараме со вас за тоа што е, строго кажано, најголемата катедрала во светот. Ова е онаа во Севиља, декларирано Светско наследство и 11 квадратни метри На површината. Изградена е помеѓу XNUMX и XNUMX век на врвот на стара џамија, од која се зачувани два многу карактеристични елементи.

Како што може да претпоставите, зборуваме за Iraиралда, што беше нејзино минаре, а не помалку убаво Двор на портокаловите дрвја. Во изградбата на катедралата работеле т.н Мајстор Карлин (Шарл Галтер), Французин кој веќе работел на готските катедрали во Франција, Диего де Риано, Мартин де Гаинза, Асенсио де Маеда y Хернан Руиз.

Готик е и оној во Севиља, иако има ренесансни делови. Главно се работи за Кралска капела, на Главна сакристија и Поглавје куќа. Од своја страна, Табернакулската црква, припоен кон катедралата и работа на Мигел де Зумарагатоа е барокно.

На неговата западна фасада, храмот има три спектакуларни портали. на на Крштевање, со своите архиволти и трасии, го добива тоа име затоа што во својот тимпанум има релјеф од Крштевањето Христово. на претпоставката, во центарот, бил украсен, веќе во XNUMX век, со фигури на апостолите создадени од Рикардо Белвер. Конечно, она на Сан Мигел Содржи претстава на Христовото раѓање и има неколку теракотни скулптури.

Внатрешност на катедралата во Севилја

Хорот на катедралата во Севиља

Импозантниот хор на катедралата во Севиља

Најголемата катедрала во светот е распоредена во пет кораби без апсида или амбулантски, барем во строга смисла. Бидејќи фабриката е практично правоаголна, со димензии од 116 метри долги и 76 широки. Централниот кораб е повисок од другите и вклучува уште две згради: т хорот, со своите големи органи и Главна капела решетката Вториот е во ренесансен стил, а неговиот олтар е скапоцен камен на уметноста во која може да се види резба на Богородица на штабот датиран во тринаесеттиот век. Исто така, во оваа капела се издвојува скулптурата на Христос распнат, која е готска.

Од друга страна, во Севилската катедрала се сместени многу други капели. Меѓу нив и како пример ќе го споменеме драгоценото Алабастерски капели, така наречени затоа што се направени со овој материјал и поради Диего де Риано y Хуан Гил де Хонтањон. Но, исто така Капела на Воплотувањетона Сан Грегориона Сан Педро О Маршалот.

Уште еден елемент кој ќе ви го привлече вниманието во најголемата катедрала во светот се неговото прекрасно витраж. Има повеќе од осумдесет, создадени помеѓу четиринаесеттиот и дваесеттиот век. Некои се должат на толку истакнати уметници како Арно од Фландрија, Хенри Герман o Винсент Менардо.

Ризницата на катедралата

Ризницата на катедралата во Севиља

Парчиња од Ризницата на катедралата во Севиља

Конечно, ќе ви кажеме за Ризницата на катедралата, која можете да ја видите изложена во неколку простории. Вклучува бројни слики, таписерии и реликвии. Меѓу првите, има дела на уметници исто толку истакнати како Pacheco, Зурбарин, Муриillо o Валдес Леал. Но, пред сè неговите парчиња, величественоста на Старателство на Арфе, со своите пет тела и крунисан со статуата на верата и неговиот не помалку импозантен канделабриум од бронза или тенебрио висок повеќе од седум метри.

Има и сакрални садови, процесни крстови, реликвијарии, литургиски фустани и мали жртвеници. Има дури и парчиња поврзани со освојувањето на Севиља од страна Фердинанд III во Санто. Меѓу нив, неговиот меч, неговото знаме и клучевите на градот.

Како заклучок, ви покажавме најголемата катедрала во светот. Но, ви кажавме и за базиликата Сан Педро, која ја надминува по големина. А, за крај, сакаме да споменеме и други големи христијански храмови кои исто така ќе ве заслепуваат со својата големина и убавина. Зборуваме за спектакуларното Катедралата во Бургос, со своите 12 квадратни метри; од Базилика на Пресвета Богородица од Апарецида, во државата Сао Паоло (Бразил), со 12; од Катедралата Свети Јован БожествениотВо NY, со 11 метри квадратни и познатиот Катедрала на Милано, која надминува 11 метри квадратни.

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*