Пет причини да ја посетите делтата Ебро

Устата на Ебро

ние ќе предложиме пет причини да ја посетите делтата Ебро, едно од најубавите места на брегот на Тарагона. На устието на оваа река, која е најголема во Шпанија, седименти се акумулираат од двете Кантабриски планински венец како од Пиринеите и Ибериски систем.

Тие формираа површина од повеќе од триста квадратни километри која продира речиси дваесет и два во Средоземното Море, создавајќи различни екосистеми, сите огромна еколошка вредност. Всушност, по големина, тој е трет во тој морски слив после онаа на Нил y Рона. Тоа е и најголемото мочуриште во Каталонија и еден од најстарите Европа, само втор на онаа на Камарг во Франција y На Донана, исто така, во Шпанија. За сето ова, ќе ви дадеме пет причини да ја посетите делтата Ебро.

За неговата непроценлива еколошка вредност

Волшебниот

Лагуната Енканисада

После се што штотуку ви објаснивме, ќе ја разберете големата еколошка вредност на делтата Ебро. Во 1962 година таа веќе беше класифицирана како област од максимално меѓународно значење меѓу евро-африканските мочуришта. Дваесет години подоцна, на Советот на Европа го прогласи област од европско значење од вегетацијата на нивните соленкасти средини. И во 1987 година тој беше признат како Посебно заштитно подрачје за птици.

Но, признанијата кои ни ја покажуваат нејзината огромна еколошка важност не завршуваат тука. Во 1993 година, таа беше додадена на Рамсарска конвенција и три години подоцна го добил Европска повелба за одржлив туризам. Исто така е наведено како природен парк и конечно, веќе во 2013 година беа прогласени неговите медитерански екосистеми Природен резерват на биосферата.

Во однос на второто, делтата Ебро има главно три. Еден од нив е крајречна шума, со својата типична вегетација формирана од булевари, евла насади и тамариски дрвја. Можете да го најдете, на пример, во островот Буда, кој се наоѓа во источниот дел на делтата. Со своите илјада хектари, тој е најголем во цела Каталонија.

Вториот е оној составен од него соленкасти области, односно лагуни со трски и трски. Помеѓу нив, Лас Олас, Канал Виехо, Алфакада, Платјола и Енканисада. Конечно, третата пејзажна единица е составена од подвижни дини. Тој е и најчувствителен во областа бидејќи зависи од неговата близина до морето, ветровите и човечкото дејство. Затоа, бара посебна заштита. Тие се области во кои се нарекува вегетација псамофилија што се прилагодува на овие површини. Растенија како солена и мачкина канџа, исто така, цветаат.

Од друга страна, како што ви кажавме, делтата Ебро е многу важна област за птиците. Има речиси сто видови кои живеат во него. Но, вкупно, сметајќи ги оние кои пристигнуваат во нивните миграции, можете да видите во делтата а триста и шеесет меѓу кои стојат фламингото.

За прекрасните плажи

Плажата Трабукадор

Плажата Трабукадор, една од причините за посета на делтата Ебро

Друга од петте причини за посета на делтата Ебро се нејзините прекрасни плажи. Можеби најпознатиот и највпечатлив е онаа на Трабукадорот. Тоа е огромен крак од песок што го дели Средоземното Море од друга внатрешност што го сочинува Заливот Алфакус. Се издвојува по златните песоци и мирните води. Но, пред се, ви нуди прекрасно зајдисонца. Исто така, бидејќи е блиску до Лагуна на Танкада, ви овозможува да видите бројни видови птици.

Тоа е исто така спектакуларно Плажата Пунта дел Фангар. Поради своите димензии, наликува на пустина среде водите и останува прилично див. Сепак, тоа е урбанизирано Плажа Руимар, кој има патеки низ прекрасните дини и сите услуги. Исто така се наоѓа веднаш до Лагуна на Ел Гарксал.

Исто така, нуди различни услуги Аренална плажа, што е многу блиску до Блистер а чиј најубав дел е тој што е до Лагуната Баса де лес Олес. Од своја страна, онаа од задоволствата е во Сан Карлос де ла Рапита и го држи синото знаме. Покрај тоа, тој е подготвен за луѓе со намалена подвижност да пристапат до него.

Поради своите активности и екскурзии, трета од петте причини за посета на делтата Ебро

Куќата на камшикот

Casa de Fusta, автентичен орнитолошки музеј

Постојат многу активности што можете да ги направите во делтата Ебро, а повеќето од нејзините плажи ви нудат можност за тоа изнајмување кајаци и други чамци за рекреација. Исто така, можете изнајмување велосипеди во градовите како Делта Таун. Ова е еден од најдобрите начини да ја заобиколите областа, и поради тоа што не загадува и поради бројот на рути по кои можете да одите. Покрај тоа, имате можност да изберете четирицикли. Сепак, можете исто така да изнајмите а брод за дружење да ја обиколи делтата. Ова беше традиционалното превозно средство во областа и, како што сугерира неговото име, се состоеше од чамец со водич со долго весла или костур.

Друга многу честа активност во областа е набљудување птици. Постојат неколку компании кои ви нудат ваков вид на екскурзија, дури и со раскажување приказни за деца. Но, ако сакате да уживаат многу, можете да ги однесете во Вејк парк Делтебре, каде што можете да уживате во овој спорт на вода.

Се разбира, можеби претпочитате тишина делта крстарење. Исто така во овој случај имате неколку опции. Како пример, ќе го споменеме оној што ве носи во последните десет милји до самата уста. Се прави во отворени чамци со капацитет за околу сто луѓе и трае околу деведесет минути.

Од друга страна, имате неколку музеи и центри за посетители во локалитетите на делтата што ќе ви овозможи подобро да го запознаете ова природно чудо. Меѓу нив ќе ги споменеме Екомузеј на Делтебре; Делта Монатура, која организира и рекреативни и едукативни активности; тој ботаничка градина ecoherbes или музејот на ориз Моли де Рафелет, каде што можете да научите како се одгледува на занаетчиски начин во водите на делтата. Но, ако сакате орнитологија, вистинското место за вас е музејот Куќата на камшикот, кој има и гледна точка да ги види птиците.

За прекрасните градови

Мостот Ампоста

Висечки мост на Ампоста

Уште една од петте причини за посета на делтата Ебро што ви ја прикажуваме се нејзините прекрасни локации. Ќе започнеме со разговор за ампоста, која е најгусто населена. Во неа треба да ја видите замокот од тринаесеттиот век и на Кулите Ла Карова и Сан Хуан. Ви препорачуваме и да видите цркви како што се оние на Ла Асунсион и Сан Хозе. Но, пред сè, големиот симбол на Ампоста е негов висечки мост, инженерско чудо изградено помеѓу 1915 и 1921 година од Хозе Еугенио Рибера.

Исто така ве советуваме да ја посетите Сан Карлос де ла Рапита. Голем дел од нејзината архитектура е неокласичен од времето на Карлос III. Ова е случајот со Плаза дел Меркадо, Лос Порчес, Глориета и фонтаната Лас Аламедас. Исто така, треба да го посетите кулата гардиола, која датира од XNUMX век и е крунисана со статуа на Светото срце.

Од своја страна, во делтебре имате два од музеите на кои се осврнавме претходно: интерактивниот и модерниот во Ебре Тера и најкласичните Моли де Рафелет. Во Блистер не можете да пропуштите прошетка низ неговото шармантно пристаниште и внатре Sant Jaume d'Aging можете да ја посетите Центар за толкување Лас Баракас, со неколку традиционални куќи во околината. Конечно, Делта Таун Се издвојува по својата траса на погледите на Енканисада и по остатоците од кулата Сан Хуан.

Да уживате во неговата гастрономија

Пастисити

Пастисити од делтата Ебро

Ги завршуваме петте причини за посета на делтата Ебро што ги предлагаме зборувајќи за нејзината извонредна гастрономија. Како би можело да биде поинаку, нејзината главна база е локалниот ориз. Можете да уживате во различни подготовки. На пример, морска храна, со зеленчук, исто така, од делта, црна, излупена или со сина рак. Вториот пристигна во Ебро не многу одамна како инвазивен вид, но стана една од омилените состојки во неговата кујна.

Што се однесува до месото, најконзумирано е, интересно, патката. Се приготвува и со ориз, иако и се готви печен или магрет. Од друга страна, нема недостиг на одлични школки во делтата како што се школки, ракчиња, остриги или родната галија. А што се однесува до рибата, таа многу се консумира Јагула дел Ебро, кој е направен пушеле, во сук или како јагула xapadillo. Но, исто така е широко користен сина туна на l'Ametlla de Mar, ѓон и монах.

Доколку, пак, преферирате колбас, ви го препорачуваме најтипичното: на ориз црн пудинг. И, како примероци од нивните кондиторски производи, можете да вкусите различни видови кока, но и од пастиси. Во врска со кондонијат, се прави дуња во околината и можете да вкусите коркињоли од бадем или ф'стаци или вкусна урда со перело мед (исто така многу познат). На крајот, можете да го завршите оброкот со чаша алкохол од ориз.

Како заклучок, ви дадовме пет причини да ја посетите делтата Ебро, но има многу други. На пример, вашиот одлично време, со температури секогаш умерени. Но, исто така нејзините бројни хотели и рурални куќи кои ви гарантираат пријатен престој или, конечно, неговите гостопримливи жители, секогаш подготвени да направат да се чувствувате удобно. Сето ова да не зборуваме за близината на историското и монументалното село на Тортоса, која е оддалечена едвај осумнаесет километри. Осмелете се да го запознаете ова природно чудо.

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*