Прекрасни градови во Сиера де Мадрид

Буитраго дел Лозоја

најдете прекрасни градови во Сиера де Мадрид ќе ти биде многу лесно. Затоа што овој планински комплекс ви нуди градови полни со шарм и сместени во прекрасни пејсажи. Се наоѓа североисточно од Мадридската автономна заедница и, пак, е составена од неколку планински венци, главно оние на Гвадарама, Малагон, Ел Ринкон и Cabrera.

Оваа огромна територија има национални паркови како сопствениот Планински венец Гвадарама, пасишта како тоа на Сомосиера, среднопланинските предели како што се Сливот на реката Лозоја и надморска височина од повеќе од две илјади метри како Врвот Пењалара или Карпа на каранфилите. И, заедно со сето ова, имате пешачки патеки и скијачки центри како Навацерада или Валкотос. Но, пред сè, неколку градови кои го задржуваат целиот шарм на селски и дека тие сами по себе се автентични споменици. Без понатамошно одложување, ќе ги предложиме овие прекрасни градови во Сиера де Мадрид.

Буитраго дел Лозоја

Замокот Буитраго дел Лозоја

Алказар од Буитраго дел Лозоја

Го започнуваме нашето патување северно од Заедницата во Мадрид за да застанеме во овој прекрасен средновековен град сместен помеѓу планинските венци Кабрера и Ринкон. Ќе бидете изненадени, пред сè, од неговата walиден комплет датира од XNUMX век.

Веќе во локалитетот, мора да го видите Алказар, изградена во XNUMX век комбинирајќи ги готските и мудејарските стилови и црквата Санта Марија дел Кастиљо, со својот импресивен раскошен готски влез. Интересен е и Арабал мост, израснат во средниот век.

Исто така, во подножјето на градот се наоѓа и шумска куќа, градба од XNUMX век која била изградена за војводите од Инфантадо како вила во стилот на италијанскиот архитект Андреа Паладио. Но, можеби најизненадувачката работа за Буитраго дел Лозоја е нејзината Музеј Пикасо. Очигледно, фризерот на сликарот бил од градот и ги оставил во аманет делата што тој му ги дал за да ја создаде оваа изложба. Има околу шеесет посветени од уметникот од Малага.

Раскафрија, уште еден од прекрасните градови во Сиера де Мадрид

Манастир Полар

Манастирот Санта Марија дел Паулар

Исто така, во долината Лозоја е овој град кој е вратата на Природен парк Пењалара, со бројни планинарски и планински патеки. Преку нив можете да стигнете до познатите глацијални лагуни со нивните морени и циркови.

Откако ќе влезете во вилата, ве советуваме да ја посетите парохиската црква Сан Андрес Апостол, изградена во XNUMX век, на Стара болница, од XIV, и на мост на простување. Преку ова, исто така, ќе дојдете до импозантното манастирот Санта Марија дел Паулар. Овој манастир е изграден кон крајот на XNUMX век, иако има неколку реставрации. Во комплексот се издвојува црквата, но нејзиниот голем скапоцен камен е т.н Серија Картујана на манастирот. Тоа вклучува педесет и четири слики на Висенте Кардучо, современик на Веласкез, за ​​историјата на картускиот ред.

Конечно, од манастирот, планинарската патека која ве носи до Чистилиште водопади, збир на водопади до реката Агилон кои се навистина спектакуларни.

Patones од горе

Поглед на Patones од горе

Patones од горе

Не можеме да ви кажеме за прекрасните градови во Сиера де Мадрид без да го спомнеме Патонес де Ариба. Затоа што овој град е споменик сам по себе. Со своите куќи од чеша, тој е совршен пример за црна архитектура на Сиера де Ајлон, што го заслужи да биде прогласено за локација од културен интерес.

Но, Патонес ви нуди многу повеќе да видите. Убавата црква на Сан Хозе Изградена е во XVII век и на испосник на Богородица од Маслиновата Датира од XNUMX век и е во мудејарски романескен стил. Многу блиску до второто е Маслиново понто, брана изградена во деновите на Изабел II за снабдување со вода на градот Мадрид. А исто така и археолошкиот локалитет на Кастро Дехеса де ла Олива, од предримско време.

Конечно, ако сакате спелеонирање, на Пештера Реџерило Тоа е најважната дупка во целата мадридска заедница. Сепак, моментално е затворен. За да го внесете, потребна ви е посебна дозвола.

Манзанарес ел Реал

Замокот Мендоза

Кастиљо де лос Мендоза во Манзанарес, едно од најубавите села во Сиера де Мадрид

Друго чудо меѓу прекрасните села на Сиера де Мадрид е Манзанарес. Се наоѓа на брегот на Резервоар Сантилјана а во подножјето на Ла Педриза, совршена област за да вежбате планинарење и качување. Сето ова без да се заборави Snowdrift на грофицата, каде се раѓа реката Манзанарес.

Но, градот има и прекрасни споменици. Неговиот голем симбол е Замокот Мендоза, изградена на крајот на XNUMX век, но која е во совршена состојба. Внатре, можете да видите збирка таписерии и музеј за шпанските замоци.

Не е единствениот што го имаше Манзанарес. Можете да ги видите и остатоците од стариот замок, од кои останале само два ѕида. Од своја страна, црква на Богородица на снеговите Се проценува дека е изградена околу крајот на XNUMX век и почетокот на XNUMX век. Комбинира романескни, готски и ренесансни карактеристики.

Конечно, на патот кон Ла Педриза, ќе го најдете Ермитаж на Пресвета Богородица од Пења Сакра, која била изградена кон крајот на XVI и почетокот на XVII век.

Торелагуна

Главниот плоштад во Торелагуна

Градоначалникот на Плаза на Торелагуна

Во подножјето на Сиера де ла Кабрера се наоѓа овој град, познат по тоа што е родното место на Кардиналот Циснерос. Токму нему му должат добар дел од спомениците што ги има Торелагуна. Меѓу нив, спектакуларното парохиска црква Ла Магдалена, од готски стил и со барокни и платерески жртвеници. Исто така, на Опатија на отфрлените францискански концепционисти мајки има убава капела која му се припишува Хуан Гил де Хонтањон и ренесансниот мавзолеј.

Можете исто така да ја посетите Торелагуна ла Ермитаж на Богородица на самотијата, од XIV век, иако обновена во XVIII. Во него се наоѓа ликот на заштитникот на градот.

Во однос на цивилната архитектура, на Градска сала, од 1515 година и остатоците од средновековниот ѕид, од кои на Вратата на Христос од Бургос. Но, големиот споменик на градот е салинас палата, ренесансниот скапоцен камен, исто така, припишан на Гил де Хонтањон.

Хоркахуело де ла Сиера

Хоркахуело де ла Сиера

Поглед на Хоркахуело де ла Сиера

Овој мал град во Сиера де Мадрид се издвојува и по својата традиционална архитектура, во случајот со темниот камен. Покрај тоа, тоа е суштинско место за посета во него црква на Сан Николас де Бари, со неговата фасада Мудејар, средновековната крштеничка и барокниот олтар.

Исто така, ќе бидете изненадени во толку мал град од постоењето на а етнографски музеј. Но, има дури и совршено реставрирана кованица и коњ за потковици. Конечно, во околината на градот е Ермитаж на Богородица на тагата.

Ла Хируела, еден од најдобро зачуваните градови во Сиера де Мадрид

Хируела

Традиционална архитектура во Ла Хируела

И покрај малото население, овој град е еден од оние што најдобро го сочувал своето традиционална архитектура, со своите куќи од камен и кирпич. Исто така, вреди да се посети обновениот Мелница за брашно, зградата на Градска сала и куќите на свештеникот и учителот.

Но, пољубопитно е блискиот пчеларник, традиционална конструкција наменета за добивање мед и која се засновала на шупливи дабови трупци сместени на плочи и покриени со плута или дрво. Покрај тоа, од Ла Хируела започнуваат прекрасни пешачки патеки кои ќе ве одведат, на пример, до спектакуларното Хаедо де Монтехо.

Беруеко

Беруеко

Градскиот совет на Ел Беруеко

Сместено на исток, блиску до провинцијата Гвадалахара, Ел Беруеко има завидна околина. На Масив Кабрера и наметнувањето Резервоар Ел Атазар, каде што можете да вежбате спортови на вода како што е едрење.

И овој град со едвај осумстотини жители има што да ви понуди. Меѓу неговите споменици, на црквата Санто Томас Апостол, со својата романескна Мудејарска фасада, и, веќе на периферијата, на муслиманска караула, караула изградена во кремен.

Но, можеби најљубопитното нешто за Ел Беруеко е неговото Музеј на вода и хидрографско наследство посветен на бројните хидраулични инфраструктури на Сиера де Мадрид. Покрај тоа, тој не е единствениот во градот. Исто така, има уште една посветена на традиционалната каменоделка на областа.

Гарганта де лос Монтес

Гарганта де лос Монтес

Црквата Пилар во Гарганта де лос Монтес

Ќе ја завршиме нашата обиколка низ прекрасните села на Сиера де Мадрид застанувајќи во Гарганта де лос Монтес, лоцирана во долината Лозоја. Не престанувајте да ги набљудувате нивните традиционални планински куќи на висина. Изградени се од камен измешан со кал и камчиња и завршуваат во оџак во форма на ѕвонче.

Но, треба да се видат и споменици како на пр црквите Сантијаго Апостол и Нуестра Сењора дел Пилар, на Ермитаж на Пресвета Богородица од Ливадите а коњите за потковување. Исто така, не престанувајте да се приближувате кон Мирадор, од која ќе добиете неверојатен поглед на долината Лозоја.

Сепак, најљубопитно нешто за Гарганта де лос Монтес се статуите што се дистрибуираат низ нејзините улици и кои претставуваат сцени од секојдневниот живот на градот. Меѓу нив, онаа на дедото и внуката кои споделуваат искуства, онаа на алтарерата или онаа на селанецот што ја истражува долината.

Како заклучок, разговаравме со вас за прекрасни градови во Сиера де Мадрид. Сите тие вредат да ги посетите. Но, има и други кои се исто толку скапоцени. На пример, Пуебла де ла Сиера, што сè уште зачувува арапски извор; Сото дел Реал, со својата барокна црква на Безгрешното зачнување и неговиот романескен мост; Гвадарама, со својот типичен Плаза Мајор, или Серцедила, со црквата Сан Себастијан. Повелете и запознајте ги овие градови и уживајте во искуството.

 

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

бул (точно)