Прекрасни градови во Севиља

Поглед на Осуна

На прекрасните села на Севиља се распространети на речиси петнаесет илјади квадратни километри што оваа провинција на Андалузија. Всушност, таа е најголема во таа автономна заедница. И, исто така, еден од најнаселените, со речиси два милиони жители.

Во овие градови и нивната околина ќе можете да видите прекрасни места како оние што го сочинуваат Природен парк Сиера Норте, археолошки остатоци како Римјаните од курзив и споменици како спектакуларни како, на пример, Портата Кордоба во Кармона. За да можете целосно да уживате во оваа андалузиска провинција, ќе ви покажеме некои од прекрасните градови во Севиља.

Казала де ла Сиера

Казала де ла Сиера

Плоштад во Казала де ла Сиера

Лоциран токму во Природен парк Сиера Норте, овој град со едвај пет илјади жители се наоѓа на околу осумдесет километри северно од главниот град, во близина на провинцијата Бадахоз. Оваа географска локација и овозможува да ви понуди различни зелени патеки и пешачки патеки како онаа што оди до прекрасните Водопади Хуезар.

Но, покрај тоа, Казала има важно монументално наследство. Определување во него на Црква на Богородица на утеха, чија изградба започнала во XIV век, иако била завршена дури во XVIII. Поради оваа причина, ги комбинира Mudejar елементите со други ренесансни и барокни елементи. Ќе го најдете во Плаза градоначалник, највисокиот дел од градот и ќе ве изненади со своите големи димензии. Исто така, прикачена на неа може да се види врата од стариот ѕид Алмохад.

Исто така ве советуваме да ја посетите Чартерхаус, кој е на околу пет километри од градот, а на Манастири во Сан Франциско и Мадре де Диос, вториот со прекрасен ренесансен манастир. Од своја страна, стариот манастир на Сан Агустин денес е Градска сала и Манастирот Санта Клара средно училиште. На црква и палата Сан Бенито, во готски стил Мудејар, се претворени во хотел и на Ермитаж на Богородица од планината се наоѓа ликот на заштитникот на Казала.

Кармона, спектакуларна меѓу прекрасните села на Севиља

Carmona

Спектакуларната Пуерта де Кордоба, во Кармона

Со речиси триесет илјади жители и сместена во центарот на провинцијата, на околу триесет и пет километри од главниот град, Кармона е монументално чудо што се издвојува меѓу сите убави градови во Севиља. Толку што голем дел од градбите на овој древен утврден град се регистрирани во Андалузиско историско наследство.

Тоа е случај на наметнувањето Алказар на кралот Дон Педро, кој доминира во него од највисоката точка и е туристички хостел. Изградена е во XIV век од Педро I од Кастилја на стара муслиманска тврдина. Затоа, има важни елементи на Мудејар. се протега на повикот Долниот Алказар, кој има места толку спектакуларни како Портата на Севиља, остатокот од нејзиниот стар ѕид, почитната кула и уште една повисока четириаголна. Не помалку спектакуларно е и Порта Кордоба, на кои подоцнежните реформи додадоа класицистички и барокни елементи.

Но, како што рековме, Алказар е само еден од многуте споменици што ги има Кармона. Меѓу религиозните, тие ги истакнуваат и на Црква Свети Петар, со неговите карактеристики на Мудејар; на Приорите на Санта Марија, кој ги комбинира ренесансните и барокните стилови; оној на Сан Бартоломе, со прекрасен жртвеник, и на испосници на Сан Матео и Сан Антон.

Од друга страна, мора да се види во Кармона многуте величествени палати тоа има. Меѓу нив, куќата Ласо, од крајот на XNUMX век; онаа на Агиларите, со својата импресивна фасада; онаа на Домингез, која има прекрасна геометриска декорација на својата фасада; онаа на Руеда, која е една од најголемите, или онаа на Брионите, опкружена со заграден ѕид.

Накратко, би било невозможно да ви кажеме за сите споменици што ви ги нуди Кармона. Поради оваа причина, ќе се ограничиме на споменување на други како на пр манастирите Ла Консепсион и Лас Дескалзас, На Мерси болница, На Театар „Цреша“. o los Римската ера останува. Меѓу нив, мостот преку Виа Аугуста и амфитеатарот.

Сантипонсе

курзив

Амфитеатар на римскиот град Италика, во Сантипонце

Но, ако зборуваме за римски останки, Сантипонсе ја зема тортата. Бидејќи во него се наоѓа античкиот град на курзив, основана од Генерал Скипион Африканус во вториот век пред Христа кога се вратил од војна против Картагинците. Во овој импресивен монументален комплекс се издвојуваат подните мозаици на старите куќи, но пред се остатоците од антички амфитеатар, различни храмови како оној посветен на Трајан (локално роден цар) и куќи како оние на Нептун, Птици и Хилас.

Но, Италика не е единственото чудо на Сантипонсе. Овој мал град со едвај девет илјади жители се наоѓа на исток од провинцијата Севиља, седум километри од главниот град. И, исто така, препорачуваме да ја посетите Манастирот Сан Исидоро дел Кампо, изградена на почетокот на XNUMX век од Гузман Добриот и прогласен за Историско-уметнички комплекс веќе во XIX.

Во основа одговара на готскиот и мудејарскиот стил, иако има и подоцнежна барокна кула. Што се однесува до нејзините богатства, во него се сместени импресивен олтар дело на ренесансниот скулптор Хуан Мартинез Монтањес, Христос на Педро Ролдан и фрескоживописот припишан на Диего Лопез.

Конечно, мора да го посетите Сантипонсе Општински музеј Фернандо Мармолехо. Се наоѓа веднаш до римскиот театар и во него се сместени парчиња од големиот златар кој му го дава името. Меѓу нив, некои спектакуларни како репродукциите на круна на рецесијата, на Тартесијански свеќник од Лебрија или Алмохад клучеви од Севиља.

Осуна

Универзитетот во Осуна

Клостер на Универзитетот во Осуна

Сега доаѓаме до прекрасната Осуна, каде што белите тонови на нејзините куќи се во контраст со окерот на многу нејзини споменици. Се наоѓа во југозападниот дел на покраината, на околу осумдесет и седум километри од главниот град. Во неговата околина, можете да видите неколку фарми, типични рурални градби на Андалузија.

Но, во урбаниот центар на Осуна имате места од голем интерес. Меѓу религиозните се издвојува на Колегиумска црква на Пресвета Богородица Успение, изградена во XNUMX век и затоа еден од главните примери на ренесансната архитектура. Како тоа да не е доволно, во него се сместени дела од Хозе де Рибера, од веќе споменатите Мартинез Монтанес и Луис де Моралес. На истиот период припаѓа и Манастир на Воплотувањето, чија црква има импресивен барокен и неокласичен олтар. На првиот од овие стилови одговара на Црквата Сан Карлос ел Реал, во која се наоѓа важна колекција на слики.

Што се однесува до граѓанското наследство на Осуна, неговиот голем симбол е Универзитетот, во кој се издвојуваат неговиот прекрасен манастир со мермерни столбови од тосканскиот ред и неговите четири тенки кули крунисани со застаклени керамички покриви. Но, ние исто така ве советуваме да го видите Палатата на маркизот Ла Гомера, изградена во XNUMX век и куќи како оние на Торес, со својата бела фасада, или на Росос, со неговиот благороден грб. Исто така, во XNUMX век стариот Цила на поглавјето на катедралата и Арх на овчарката.

Но, можеби, повеќе ви звучи кога ќе го видите бикови, бидејќи служеше како филмски сет за серијата Игра на тронови. И уште едно изненадување ве очекува во Осуна. На периферијата имаш остатоци од антички Урсо, познат како „Петра од Андалузија“ за неговите големи камени релјефи. Покрај тоа, во неговата импресивна внатрешна просторија се одржуваат секакви настани.

Естепа, последна станица на нашата обиколка на прекрасните села на Севиља

Степски поглед

Поглед на Естепа со Кулата на победата во преден план

Нашето патување низ прекрасните градови Севиља го завршуваме во овој мал град со околу дванаесет илјади жители сместен во југоисточниот дел на покраината. И покрај ова, ја носи титулата град, кој беше доделен од страна на Регент Марија Кристина од Хабсбург во 1886. Исто така, беше прогласена Историски уметнички комплекс во 1965.

Од друга страна, се наоѓа на шестотини метри надморска височина, што му овозможува да ви понуди прекрасен поглед на севилската села. Посебно се препорачуваат во овој поглед Поглед на Лос Тајилос и повикот Андалузиски балкон, од кои се гледа дури градот на Севилја.

Што се однесува до неговите споменици, големиот симбол на Естепа е стара тврдина, муслиманско утврдување кое датира од XNUMX век.Подоцна била додадена и почитната кула. Но, уште една градба од овој тип е исто така амблем на градот. Зборуваме за победничка кула, кој припаѓал на истоимениот стариот манастир и е висок четириесет метри. Исто така, треба да го видите палата куќа на маркизот од Сервералес, барокен стил.

Во однос на верските споменици на Естепа, на црква Санта Марија ла Градоначалник, изградена помеѓу XNUMX и XNUMX век, иако нејзината кула во историски стил е од XNUMX век. Од своја страна, на црква на Пресвета Богородица тоа е готски и оние на Богородица на лековите и Кармен, барок. Религиозното наследство на градот е завршено со црква на Сан Себастијан, На манастирите на Санта Клара и Сан Франциско и испосница на Санта Ана.

Како заклучок, предложивме некои од прекрасните села на Севиља по извонредност. Сепак, има многу други локации кои исто така се од голем интерес. Тоа е случај на Éција, познат како „Градот на кулите“ поради многуте што ги има; на Марчена, со нејзината црква Сан Хуан Баутиста и нејзината октагонална кула на Пуерта де Кармона, или Санликар ла градоначалник, чиј стар град е наведен како место од културен интерес. Запознајте ги овие прекрасни андалузиски градови. Нема да зажалите.

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*