Прекрасни градови Бадахоз

Оливенца

Има толку многу прекрасните села на Бадахоз дека ни е тешко да ги избереме оние што ќе ви ги претставиме. Провинцијата Екстремадура е полна со градови кои се издвојуваат и по нивните монументални накит и по нивниот привилегиран пејзаж.

Што се однесува до второто, се издвојуваат плодните рамнини на реките. Гвадијана и нејзината притока, на Гвадалупехо, но и рамнините и планините кои, како оној на Сан Педро, сè уште припаѓаат на Монтес де Толедо, иако се блиску до Португалија. А, што се однесува до неговите споменици, Бадахоз е една од провинциите со најмногу историја во цела Шпанија. Поранешна територија на Ветон, подоцна дел од Луситанија Роман подоцна да се интегрира во муслиманските поседи и, конечно, да биде признат како регион на Castilla во Сечи на бик од 1371. Но, неизбежно оставајќи некои во нафтоводот, ќе ви ги покажеме прекрасните градови Бадахоз.

Оливенца, стар португалски град

Поглед на Оливенца

Улица во Оливенца

Ја започнуваме нашата турнеја во западниот дел на покраината за да ви кажеме за овој прекрасен град кој, љубопитно, и припаѓа на Шпанија само од 1801 година, бидејќи дотогаш беше дел од Португалија.

Нејзиниот голем симбол е средновековната цитадела или тврдината или замокот оливенца, кој сè уште ги зачува своите големи ѕидови од XNUMX век, своите кули и порти како што се оние на Алконхел, де лос Анџелес, де Грација и Сан Себастијан, првите две врамени со две кружни кули. Внатре, можете да го видите црквата Санта Марија дел Кастиљо, во која се наоѓа прекрасен олтар со дрвото Џеси.

Кон доцниот среден век припаѓа и на мостот аџуда, која била наредена да се изгради од кралот Мануел I од Португалија да ја премине Гвадијана. Делумно уништен за време на Војната за наследување, никогаш не бил обновен.

Што се однесува до верските споменици во градот Бадахоз, ве советуваме да ги посетите и црква Санта Марија Магдалена, изградена од самиот крал, па одговара на стилот на Мануелина, португалска варијанта на доцното готика. Исто така, треба да го видите Светиот дом на милосрдието, На Манастир Сан Хуан де Диос и, веќе на периферијата на Оливенца, остатоците од предроманска црква Валдечебадар. Конечно, не заборавајте да отидете на патеката за бикови, чија изградба датира од средината на XNUMX век, и да се прошетате низ нејзините улици со средновековен распоред.

Зафра, еден од градовите Бадахоз

Зафра

Палата на војводите од Ферија, во Зафра

И покрај тоа што има само околу петнаесет илјади жители, Зафра ја носи титулата град, која ја доделил кралот Алфонсо XII. Иако официјално е основан од муслиманите, во неговата околина има бројни остатоци од римски вили, така што неговата историја е исто така многу обемна.

Но, пред се, овој град Бадахоз се издвојува по многубројните споменици. Меѓу најтипичните за неа се Плаза Гранде и Плаза Чика. Првиот е главно аркаден и датира од XNUMX век, иако некои аркади се од XNUMX-ти. Преку повикот Лакот на лебот, каде што можете да видите мал жртвеник, комуницира со Плаза Чика, каде што познатите Зафра Род. Тоа е колона што трговците сместени во заградата ја користеле за да ги измерат своите артикли.

Тие се исто така многу типични во градот Екстремадура улица Севиља и Алејата со каранфили, како и сводовите Херез и Кубо. Од своја страна, Градското собрание се наоѓа во стара палата од XNUMX век. Меѓутоа, ако зборуваме за ваков тип на градба, најактуелно во Зафра е импресивното Палатата на војводите од Ферија, сегашен туристички хостел.

Што се однесува до верските објекти на градот Бадахоз, спектакуларното Црквите Канделарија и Росарио, и двете од XNUMX век, како и испосникот Белен и манастирот Санта Марија дел Вале.

Лерена, еден од најдобрите убави градови во Бадахоз

полн

Плаза на Шпанија, во Лерена

Со стариот град прогласен за историско-уметничко место, Лерена е исто така меѓу прекрасните градови на Бадахоз. Неговиот нервен центар е Плоштад Шпанија, каде што можете да го видите спектакуларниот Црквата на Пресвета Богородица од Гранада, со своите два импозантни ката со балкони. Градското собрание исто така се наоѓа таму и блиску до фонтаната дизајнирана од сликарот Франциско де Зурбаран.

Исто така, мора да го видите во градот Бадахоз Wallид од тринаесеттиот век и на Палатата Запата, каде што порано беше Судот на инквизицијата и кој има спектакуларен двор на Мудејар. Што се однесува до религиозната архитектура, задолжително посетете го манастир на Санта Клара, во чиј храм има барокни жртвеници и резба на Свети Џером, дело на Хуан Мартинез Монтанес. Конечно, одете и во црквата Сантијаго и во епископската палата.

Херез де лос Кабаљерос, градот на петте кули

Херез де лос Кабалерос

Арко де Бургос, во Херез де лос Кабаљерос, единствен меѓу прекрасните села на Бадахоз

Друго монументално чудо меѓу убавите градови на Бадахоз е Херез де лос Кабалерос, чиј главен симбол е темпларски замок, изградена во XNUMX век на остатоци од стара арапска тврдина. Опкружен е со ѕид од кој се зачувани две порти: Бургос и Вила.

Но, Херез е познат како град на петте кули поради овој број од нив Барокен стил. Меѓу нив се оние на црквите Санта Марија де ла Енкарнасион, Сан Мигел Арканангел и Сан Бартоломе, вториот стилски е поврзан со Жиралда во Севиља.

Исто така, градот Екстремадура има неколку манастирски згради од интерес. На пример, оние на свети Августин, Богородица на Воплотувањето и Богородица. И, исто така, со неколку прекрасни испосници како што се оние на Сан Лазаро, Кристо де ла Вера или Лос Сантос Мартирес. Конечно, не заборавајте да ја посетите Куќа музеј на Нуњез де Балбоа, каде што е роден овој славен освојувач.

Фрегенал де ла Сиера

Фрегенал де ла Сиера

Прошетка на Уставот, во Фрегенал де ла Сиера

Прецизно се граничи со претходниот град на неговата југоисточна страна. Тоа е, исто така, меѓу прекрасните села на Бадахоз што ви ги прикажуваме за неговата локација во подножјето на Сиера Морена и за неговото монументално наследство. Исто така, има а темпларски замок од XNUMX век во кој се пронајдени постари римски и визиготски остатоци, што упатува на тоа дека бил изграден на врвот на некоја претходна.

Интересно е што во нејзиниот ограден простор се наоѓа и коридата, која датира од осумнаесеттиот век. И, прикачен на замокот, е црква Санта Марија, исто така датиран во XIII, иако со поголем жртвеник од XVIII. Во однос на храмовите, ве советуваме и да ги посетите црквите Санта Каталина Мартир, Санта Марија де ла Плаза и Санта Ана, како и манастирите во Сан Франциско, неодамна обновени и Сан Илдефонсо де ла Компаниа де Исус.

Но, можеби големата татковска вредност на Fregenal de la Sierra, која е историско-уметнички комплекс, е нејзината станови. Издвоите се меѓу нив онаа на Пенчовите, со импресивен нео-мудејарски двор. Но, многу убави се и палатите на грофовите Торепиларес, од XNUMX век, на маркизите од Риокабадо, од XNUMX-ти, и на Маркионезите од Ферера.

Конечно, Фонтана Фонтанила Датира од XNUMX век и во центарот има ниша со ликот на Богородица де ла Гуија, додека онаа на Марија Мигел има легенда за двајца љубовници во стилот на Ромео и Јулија.

Албакерки

Албакерки

Црквата во Сан Франциско, во Албакерки

Сместено североисточно од провинцијата Бадахоз, неговото име доаѓа од латинските термини албус керкус, што значи бел даб. Ова се должи на големиот број на овие видови дрвја во околината, особено на дабовите плута.

Всушност, Албуркерки бил населен уште од памтивек, како што е прикажано од пештерски слики на карпата Сан Блас, датира од бронзеното доба. Но, големиот амблем на градот Бадахоз е замокот на месечината, изградена на крајот на средниот век и тоа доминира во него од рид. Но, тој не е единствениот во областа. Околу дванаесет километри се наоѓа Замокот на Азагала, веднаш до браната La Peña del Águila.

Тоа е исто така сведок на средновековното минато на својот Албакерки walиден комплет, со кулите како што се Часовникот или Кабера и неговиот готски кварт, познат како Вила внатре и прогласен за уметнички историски комплекс. Од своја страна, на Црквата Санта Марија дел Меркадо Изграден е помеѓу XNUMX и XNUMX век, иако бил реформиран во XNUMX-ти. Внатре, можете да видите вредна резба на Кристо дел Ампаро.

Тоа не е единствениот интересен храм што можете да го посетите во Албакерки. Црквата на Сан Матео е ренесансна, онаа во Сан Франциско има интересен олтар на жртвеникот во стилот на хуригер, како и олтарот на Светилиштето на Пресвета Богородица од Карион, а испосникот Nuestra Señora de la Soledad е во барокен стил. Конечно, Санта Марија дел Кастиљо е доцноромански храм.

Како заклучок, направивме патување со вас низ некои од прекрасните села на Бадахоз. Но, како што ви кажавме на почетокот, можете да најдете многу други во провинцијата Екстремадура. На пример, Бургилос дел Серо, прогласена за локација од културен интерес, Саем, со неговиот замок од XNUMX век, Азага, со својата црква Nuestra Señora de la Consolación, која е најголема во целата провинција, или Реката Фресно, со својата импозантна куќа во Варгас-Зунига. Зарем не сакате да ги посетите сите овие чуда?

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

бул (точно)