Преку препишување

Womanена што патува со авион

Кога станува збор за патување со авион, еден од честите проблеми што патниците честопати го доживуваат е прекумерна резервација. Ова е овластена правна деловна пракса во Европската унија што е регулирано со регулативата на ЕЗ бр. 261/2004. Сепак, на многу патници не им е секогаш јасно што е тоа резервација, какви видови постојат и какви алтернативи има. Следно, откриваме каков надомест имате, доколку не ве пуштат во авион, кои се вашите права и како да ги барате.

Што е прекумерна резервација?

Се состои од продажба на повеќе билети за лет отколку што има. Презапишувањето се случува кога бројот на патници со потврдена резервација кои навреме пристигнале на аеродромот го надминува бројот на слободни места на летот, што принудува неколку патници да бидат спречени да влезат.

Зошто е пребукирана?

Авиокомпаниите откриваат дека има мал дел од патниците кои ги откажуваат летовите или кои не се појавуваат на интернат и затоа издаваат бројни билети нешто поголеми од бројот на слободни места во авионот.

Што се случува ако има прекумерна резервација?

Волонтерите обично се прашуваат меѓу патниците кои сакаат да се согласат да се откажат од своето место во авионот во замена за надомест на штета. Според прописите на Европската унија, авиокомпанијата секогаш мора да ве компензира без изговори како патник во случаи на презакажување, без оглед дали се согласувате да се откажете од летот.

Видови на прекумерна резервација

Многу патници не се свесни за тоа, но може да има два вида на резервација и во зависност од нив се утврдуваат некои правила или други:

  • Неволна доброволна резервација: Ако не волонтирате да не се качите во авионот, но авиокомпанијата не ви дозволува пристап до него, таа мора да ви ја надомести цената на вашиот билет, да ви понуди финансиски надомест и да ви понуди алтернативен превоз. Ова се случува кога бројот на волонтери не е доволен.
  • Доброволна резервација: Во овој случај, авиокомпанијата треба да ви понуди алтернативен превоз, да ви ги надомести билетите и другите поволности како деловно место на друг лет, патнички чекови или готовина. Во овој случај, прифаќањето на доброволната резервација не може да се тврди во иднина.

Надоместок за прекумерна резервација

Неволно принудно резервирање

Ако не ви дозволат да се качите на вашиот лет поради презакажување и не сте се согласиле да останете на земја, проверете дали сè што се случило тој ден е во писмена форма. Одете на шалтерот на авиокомпанијата на аеродромот или надлежните органи за да побарате документ што докажува дека сте биле пребукирани.

Покрај тоа, авиокомпанијата треба да ви понуди бесплатно одржување доволно за времето на чекање, покрај два телефонски повика. Доколку вашиот алтернативен превоз нема да пристигне до следниот ден, авиокомпанијата исто така е должна да ви обезбеди сместување и да ги покрие трошоците за трансфер од хотелот до аеродромот.

Не заборавајќи дека имате право да барате отштета и финансиски надомест во согласност со овие износи во зависност од километрите на летот.

Доброволно резервирање

Ако сте волонтер во случај на презакажување, треба да знаете дека ова ќе ве спречи да барате надомест на штета и сè што е договорено мора да биде во писмена форма. Може да барате само кога ќе ја прекршите зделката.

Во случај да сте постигнале договор со авиокомпанијата доброволно да се откажете од своето место, имајте во предвид дека авиокомпанијата треба да ви ги понуди овие опции за избор:

  • Наплата во рок од 7 дена од цената на билетот што одговара на делот од патувањето што не сте биле во можност да го направите, заедно со повратен лет што е можно побрзо, доколку е применливо или враќање на вкупната цена на билетот доколку летот не подолго време има смисла и, доколку е применливо, лет назад до вашиот аеродром од каде потекнувате.
  • Трансфер на крајната дестинација што е можно поскоро во услови на транспорт што може да се спореди со она што сте го договориле.
  • Трансфер до дестинацијата под споредливи услови за превоз на датумот што најмногу ви одговара.
  • Покрај тоа, во случај да сте волонтер во случај на презакажување, авиокомпанијата исто така треба да ви обезбеди патни чекови, пари или седиште во деловна активност.
Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*