Пустините во Шпанија

Пустина Табернас

Ако разговараме со вас за пустините во ШпанијаВашата прва реакција е веројатно изненадување. Кога размислуваме за овие сушни пејзажи, мислиме на места како Египет, Сахара o Кина, каде е познатото Гоби.

Но, кај нас има и пустински предели. Барем ако ги сфатиме овие места со сува клима и ретко населени и од флора и од фауна. Во секој случај, сите се шминкаат уникатни екосистеми на Стариот континент и посетата на нив ќе ве фасцинира. За сето ова, ќе разговараме со вас за пустините во Шпанија и за тоа што можете да видите во нејзината околина доколку дојдете да ги посетите.

Табернас, најпопуларната пустина во Шпанија

Замокот Табернас

Замокот Табернас

Овој пустински простор е, можеби, најпознатиот од оние што постојат кај нас. Ова во голема мера се должи на филмските снимања кои беа направени и продолжуваат да се снимаат во својата реалистичност западен град, сега претворена во тематски парк.

Како што знаете, Табернас е во провинцијата Алмерија и зафаќа површина од речиси триста квадратни километри. Нејзините температури се движат помеѓу нула степени во зимските ноќи и педесет во летните денови. Исто така, неговите врнежи се многу ретки и, кога ќе се појават, обично се поројни.

Во секој случај, оваа пустина има огромна богатство за науката. Пред илјадници години, тоа беше површина покриена со море. И поради оваа причина има многу Фосилни остатоци и на животните и на растенијата. Покрај тоа, има повеќе флора и фауна отколку што може да мислиме. Првите ја претставуваат дрвенестата грмушка, ендемична на околината, саликорнијата или бодликавата круша. Во однос на второто, во Табернас можете да видите цицачи како лисицата или зајакот и птици како црвената еребица или орелот.

Од друга страна, бидејќи се наоѓате во оваа пустина, ве советуваме да ја искористите можноста да го посетите западниот град кој го споменавме, тематски парк во кој ќе се чувствувате како Клинт Иствуд en Добриот, лошиот и грдиот. Но, исто така можете да го видите Замокот Табернас, муслиманска тврдина во насридски стил изградена во XNUMX век, и испосница на Сан Себастијан, мал храм во готски стил изграден во XIII. Конечно, одете во прекрасниот град Сорбас, со своите бели куќи и својот спектакуларен карстичен пејзаж.

Лос Монегрос, пустина во Арагон

Земји на Монегрите

Лос Монегрос, една од пустините во Шпанија

Оваа пустинска област е во целост Долина Ебро и зафаќа 276 хектари. Исто така, опфаќа триесет и една општина и четириесет и девет градови. Но, најважното нешто за овој простор е тоа што претставува единствен екосистем во западна Европа, потипичен за источни степи.

Можете да го посетите Лос Монегрос на турнеја на некои од многуте пешачки и велосипедски патеки Што нуди. Така, ќе видите импресивни пејсажи, со клисури и посебни заштитени подрачја за птици, но и со бункери од Граѓанската војна.

Нејзината клима е полупустинска и, како и во случајот со Табернас, има флора и фауна. Во однос на првата, се издвојуваат смреката, грмушките и одредени житни растенија. Што се однесува до вториот, можете да видите диви свињи, лисици, зајаци и птици грабливки. Но, пред сè, научниците открија во Монегрите до 120 видови на нови членконоги и потипично за степите на Азија.

Од друга страна, ви препорачуваме да го искористите вашето патување во Лос Монегрос за да посетите некои од градовите во областа. би можеле да разговараме со вас за Торалба од Арагон, Бујаралоз, Поленино o Алкубијер, но избравме уште две: лецинена y Вилануева од Сигена.

Првиот е град во провинцијата Сарагоса со едвај илјада и сто жители. Во него, треба да ја посетите импозантната црква на Пресвета Богородица, изградена во XNUMX век комбинирајќи го готскиот и ренесансниот класицизам. А исто така и тој Светилиштето на Богородица од Магалон, чие потекло датира од XNUMX век, иако е завршено во XNUMX век. Конечно, напуштањето на градот има Трите удари, збир на ровови од Граѓанската војна.

Од своја страна, Вилануева де Сигена е позната затоа што токму таму Мајкл Серветус. Можете да ја посетите куќата на ренесансниот теолог и научник. Но, уште поинтересно е Кралскиот манастир Сигена, изградена во XNUMX век и во која се наоѓа многу релевантен сликовен ансамбл.

Барденас Реалс

Кралскиот Барденас

Барденас Реалс

Не одиме многу далеку за да разговараме со вас за оваа друга пустинска област, бидејќи е така помеѓу заедниците Арагон и Навара. Моментално е заштитен со декларации за биосферен резерват и природен парк. По димензии има речиси четириесет илјади хектари.

Има глинени, песочни и гипсени почви еродирани од вода кои создале уникатни форми на клисури, висорамнини и ридови. Има студена полусушна клима и од геоморфолошки аспект најчесто е поделена на три зони. Планот Се наоѓа на север и е висорамнина каде што растат житарици и рузмарин. На Бела бардена, во центарот е најпустина. И конечно на Црна бардена, на југ, има проширувања на борови и грмушки од Алепо.

Што се однесува до фауната, во оваа пустинска област можете да видите птици како што се виткањето и чуругот на Дупон, влекачи како што се желката од лепра и пиринејскиот гуштер, змии како скалестата змија и водоземци како што е мермерниот тритон. Но, има и некои многу интересни градови. би можеле да разговараме со вас за Аргуедас, Кабанилас, Каркастило o Корела, но избравме една од Навара и друга од Арагон.

Првиот е Вилафранка, кој припаѓа на Мериндад де Тудела и кој има извонреден барокен монументален комплекс. Делумно или целосно, вклучени во овој стил се парохиска црква Санта Еуфемија, На манастир на Пресвета Богородица Кармен и Базилика на Пресвета Богородица на порталот. Што се однесува до градежните градби, не заборавајте да ги видите сопствените Градско собрание ni палатите Родезно и Бобадила.

Од друга страна, втората е Ежеа де лос Кабалерос, кои припаѓаат на арагонскиот регион Cinco Villas. посета во неа црквите Санта Марија де ла Корона и Сан Салвадор, и романескна, и онаа на Богородица Маслиново, барок. Но, исто така, ве советуваме да ги видите замите во арагонски стил што се наоѓаат на нејзините улици. На пример, на Венчур куќа и на Карлистот.

Лос Колораос, една од најмалку познатите пустини во Шпанија

Горафе

Горафе, со пустината во позадина

Зафаќа голем простор во општините на Горафе y Вилануева де лас Торес, во покраината Гренада. Како што можеби претпоставувате, своето име го должи на црвеникавата боја на полупустинските почви кои биле подложени на ерозија илјадници години. Резултатот е неспоредлив пејзаж од кањони, долови и булевари. Вклучен е во Глобалната мрежа на геопаркови и ви нуди прекрасни рути за пешачење, возење велосипед или јавање.

Што се однесува до она што можете да го видите, од Горафе има рута која ве носи до т.н Мегалитски парк, археолошки локалитет кој опфаќа триесет и седум долмени. Треба да ги посетите и остатоците од замокот и на Тврдината на гавранот, како и Парохиска црква Успение на Успение, скапоцен камен на Мудејар. Сето ова без да се заборави пештерски куќи, група на живеалишта врежани во карпата кои се зачувани уште од ерата на Алмохад.

Од друга страна, можете да ја посетите и Вилануева де лас Торес. Во ова, ве советуваме да ја посетите Аликун бањи, чии лековити води денес ги користи бања. И, исто така, на Парохиската црква Света Ана, во која има неколку слики од училиштето на Алонсо Кано и Христос од времето на католичките монарси.

Ел Јабл, во Ланзароте

Џејбл

Пустината Џејбл, во Ланзароте

Всушност, голем дел од Канарските острови на Lanzarote може да се смета за пустина бидејќи е составена од вулканска пепел и сува лава. Но, сега ќе разговараме со вас за пустината Џејбл, многу уникатен простор. Бидејќи нејзините почви не се составени од песок, туку од мелени морски школки дека ветрот се наталожил на оваа земја.

Поради недостатокот на врнежи и богатството на овие почви, тој е погодно место за суво земјоделство. Но, покрај тоа, тоа е област на специјална заштита на птиците и терен со многубројни пешачки патеки, како и што ви нуди многу убави села.

Тоа е случајот на Маскирање, прекрасна вила во најчист канарски стил. Во него, мора да ја посетите замок на Санта Барбара, тврдина изградена во XNUMX век во која денес се наоѓа љубопитниот музеј за пиратерија. На истиот период припаѓа и Мајката црква на Пресвета Богородица од Гвадалупе, додека испосниците на Сантисимо Кристо де ла Вера Круз и Сан Рафаел се документирани уште од XNUMX век.

Исто така, манастирите на Сан Франциско и Санто Доминго Тие се примери на канарската религиозна архитектура. И на Палатата Спинола Тоа е величествен дворец од XNUMX век. Конечно, испосникот на Нуестра Сењора де лас Ниевес, во Фамара, се наоѓа ликот на светецот-заштитник на островот Ланзароте и градината на кактусите, во Гуатиза, е уникатно дело на Сезар Манрике.

Како заклучок, ви покажавме дел од пустините во Шпанија. Сепак, освен Табернас, останатите се прилично пустински области. Но, покрај тоа, има и други. На пример, тој Природен парк Јандија, со своите дини, во Fuerteventura или повикот отреплива пустина, од речиси шеесет илјади хектари, во Хаен. Зарем не мислите дека тие се многу љубопитни места?

Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*