Римски театар во Мерида

Театар Мерида

Западно од Шпанија се наоѓа Мерида, главниот град на Екстремадура, основана од Римјаните во XNUMX век п.н.е. Тука се наоѓа еден од најважните архитектонски ансамбли во Европа, чиј дел е римскиот театар на градот.

Иако Римјаните не беа многу сакани во театарот, град со престиж на Мерида мораше да има импресивна зграда за игри на сцена. Она на Аугуста Емерита (како што беше познато во тоа време) имаше капацитет од 6.000 гледачи, што е многу голема бројка за тоа време според важноста на овој град со шпанско потекло.

Во моментов, секое лето е домаќин на претставите на Фестивалот на класичен театар Мерида. Назначување што го враќа својот сјај и првобитната функција за која е создадена пред векови.

Историја на римскиот театар од Мерида

Римскиот театар од Мерида бил изграден под покровителство на Агрипа, зет на Август, помеѓу 16 и 15 п.н.е. на барање на конзулот Мако Випсанио Агрипа. Бидејќи била целосно изложена на лоши временски услови, морала да се санира на почетокот на вториот век за време на владата на императорот Трајан.

Тогаш беше подигната сегашната фасада, која има три отвори преку кои актерите влегуваат на сцената. Подоцна, под власта на царот Константин, беа воведени бетонски пат околу споменикот и нови архитектонско-украсни елементи. На сцената за претставите се појавија мермерни тротоари, покрај неколку статуи и три врати.

Римскиот театар од Мерида имал капацитет од 6.000 гледачи. Овие беа дистрибуирани од долу нагоре во согласност со социјалната класа во три сектори на штандови, кои беа одделени со бариери и ходници и пристап до нив по скали.

Подоцна ова место живееше долг период на опаѓање. Поради оваа причина, тој беше напуштен и покриен со песок, на таков начин што можеше да се види само горното ниво (summa cavea). Подоцна Римскиот театар од Мерида го доби името на Седумте столови бидејќи според традицијата, за Маварците султани се вели дека седнале да одлучуваат за судбината на градот.

Археолошките ископувања во театарот започнаа во 1910 година. Од 1933 година беше домаќин на прославата на Меѓународниот фестивал на класичен театар во Мерида, а во 1962 година започна работата за нејзина делумна реконструкција. Децении подоцна беше прогласено за светско наследство на УНЕСКО во 1993 година.

Театар Мерида

Дистрибуција на Римскиот театар во Мерида

Театарот се наоѓа веднаш до wallидот и со голем дел од неговите трибини потпрени на ридот Сан Албин, на периферна локација во рамките на римскиот комплекс.

Гледачите на Римскиот театар од Мерида ги окупираа своите места во еден од трите сектори на постојните трибини во зависност од нивниот социјален слој: caveas summa, media и ima, кои беа одделени со бариери и ходници.

Кога започнале ископувачките работи во 1910 година за да се извлечат остатоците од театарот, влошениот горен ранг е единственото нешто што излегло од песокот што го покриваше. Во минатото, кога беа срушени пристапните сводови, стоеја само седумте тела на нејзините чекори, што доведе до крштевање на овие урнатини како Седумте столови, за кои претходно зборувавме.

Cavea ima беше местото што го зазедоа витезите на Емерита Егуста. Во времето на Трајан, светиот простор бил изменет и подигнат во неговиот центар опкружен со мермерна ограда. Пред cavea ima гледаме три пониски и пошироки скалила, каде што свештениците и судиите уживаа во спектаклот.

Полукружниот простор каде што се наоѓаше хорот, оркестарот, има мермерен под, резултат на доцната реформа. Сцената се затвора со wallид висок 30 метри структуриран во две тела колони во кои можеме да видиме статуи на обожени цареви и богови.Се издига на подиумот украсен со богати мермери.

Зад wallидот на сцената има голема портикова градина затворена со wallsидови со ниши, украсени со статуи на членови на империјалното семејство. Отпрвин тоа беше протолкувано како библиотека, но откривањето на неколку статуи, вклучувајќи го и славниот портрет на Август, прекриен како Понтифекс Максим и друг на Тивериј, како и неколку натписи поврзани со империјалниот култ, доведоа до толкување дека местото е наменета за овој култ, кој подоцна би престојувал во Храмот на Дијана.

Слика | Викимедија комонс

Распореди и билети

Распоред

  • Од 1 октомври до 31 март од 9:00 до 18:30 часот.
  • Од 1 април до 30 септември од 9:00 до 21:00 часот.

Стапки

  • Индивидуален билет: 12 € (нормално) - 6 € (намалено)
Дали сакате да резервирате водич?

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*